Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση παραπλάνησης

Οτι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών, αφήνουν να διαρρέει κυβερνητικοί βουλευτές, σε μια προσπάθεια να περάσουν στην κοινή γνώμη την αντίληψη πως, δήθεν, η κυβέρνηση προωθεί μια «ήπια μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, θα αποβεί προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τις «πληροφορίες» αυτές διακινούν δυο βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Λάρισα - οι Μ. Χαρακόπουλος και Κ. Αγοραστός - οι οποίοι εμφανίζονται να «ενδιαφέρονται», ιδιαιτέρως, για το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Εχουν καταθέσει, δε, σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή και συναντήθηκαν με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έλαβαν διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα «αιτήματα», που εμφανίζονται να θέτουν οι δύο βουλευτές, είναι να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες στα 60 χρόνια και για τους αγρότες στα 62 - από τα 65 για όλους που ισχύει σήμερα - να μεταφέρεται η σύνταξη του θανόντος αγρότη στη χήρα του κι όταν αυτή δεν έχει ακόμα συνταξιοδοτηθεί και να παρέχει ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους του το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας και επιδόματος απόλυτης αναπηρίας. Βεβαίως, τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της Λάρισας δεν «τους έπιασε, ξαφνικά, ο πόνος» για τη φτωχή κι αδικημένη αγροτιά, αλλά δείχνουν «φιλοαγροτικό προσωπείο», προσδοκώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, να διατηρήσουν και να αυγατίσουν την εκλογική πελατεία τους, ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δύσκολα κάποιος θα πιστέψει αυτές τις «πληροφορίες», δεδομένου ότι οι δηλώσεις, αλλά και οι πράξεις της κυβέρνησης για το «Ασφαλιστικό», δείχνουν πως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά, ακόμα κι αν, στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου «κυβερνητικού ελιγμού παραπλάνησης», ληφθούν αυτά τα μέτρα, είναι φανερό ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να λύσουν ούτε τα συνταξιοδοτικά, ούτε, βεβαίως, τα γενικότερα προβλήματά τους. Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο πότε θα συνταξιοδοτηθούν, αλλά μετά από πόσα χρόνια δουλιάς θα πάρουν τη σύνταξή τους και πόση θα είναι αυτή. Και ακόμα κι αν μειωθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, όπως προτείνεται, θα χρειάζεται να εργάζονται πάνω από 40 χρόνια, για να παίρνουν το «φιλοδώρημα» των 300 - 500 ευρώ που εισπράττουν σαν «σύνταξη», με το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες επιβίωσης.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση αυτής της υπόθεσης, που πρέπει να επισημάνουμε: Η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διώξει, πιο γρήγορα, μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή, στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία στοχεύει στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην παράδοση της γης τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Μια πολιτική που, ήδη, έχει ξεκληρίσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρονοικοκυραίους του χωριού και, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια «ξεπάστρεψε» 213.500 μικρομεσαίους αγρότες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ