Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η σήψη της αστικής ενημέρωσης

Η πλήρης υποταγή του συνόλου σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως των ηλεκτρονικών (ιδιωτικών και κρατικών), στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις αυτών που τα κατέχουν και τα ελέγχουν, μπορεί μεν να μην αποτελεί πλέον είδηση, αφού δεν είναι κάτι καινούριο, όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν ο εκχυδαϊσμός της ενημέρωσης, όπως συμβαίνει τις τελευταίας μέρες, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, γίνεται πολιτικό εργαλείο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού ως προς τις αιτίες αυτής της υπόθεσης.

Το θέμα δεν είναι μια απλή είδηση. Αναδεικνύει πολλές από τις σκοτεινές πλευρές της πολιτικής του δικομματικού συστήματος, τόσο ως σύστημα διακυβέρνησης και εναλλαγής μεταξύ των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και ως πολιτικό και αξιακό σύστημα γενικότερα. Η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι ένα κουβάρι διαπλοκής της πολιτικής σήψης και διαφθοράς που παρουσιάζεται ως ενημέρωση! Δεν είναι τυχαίο ότι δίνουν και παίρνουν οι φημολογίες για παράλληλες διαδρομές του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού και διάφορων εκβιασμών ανάμεσα σε οργανωμένα συμφέροντα και κέντρα εξουσίας, ενώ γίνεται πεδίο εκδήλωσης εκδοτικών ανταγωνισμών και διαπλοκών. Και ενώ η πραγματικότητα είναι η πολιτική που γεννά τη διαπλοκή, τα ΜΜΕ προβάλλουν ως ενημέρωση το χυδαίο οπτικοακουστικό υλικό!

Αυτή η εξέλιξη είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της εκτίμησης του ΚΚΕ για τον πραγματικό ρόλο των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της αναγκαιότητας απόκρουσης της ωμής επέμβασής τους στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και της γενικότερης επίδρασής τους στην υποβάθμιση της ενημέρωσης αλλά και των προτύπων που προσπαθούν να διαμορφώσουν μέσω αυτής στους εργαζόμενους. Που καλλιεργεί ανοχές στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και παρακμής, ή ανάγει τη διαπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων των αστών στη διαφθορά μόνο αυτών των πολιτικών προσώπων για να αποκαθάρει τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι εξελίξεις πάντως των τελευταίων ημερών βάζουν επί τάπητος το θέμα της ενημέρωσης και της συνύπαρξης της μπόχας από τη σαπίλα τους με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Η ενημέρωση για όλους αυτούς που κατευθύνουν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά ταυτόχρονα και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης και προπαγάνδας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και υπέρ της προώθησης των πολιτικών της σχεδιασμών. Η είδηση διαμορφώνεται και υποτάσσεται σ' αυτές τις ανάγκες. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι όλος αυτός ο κουρνιαχτός συνυπάρχει με την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα μέτωπα και είναι προάγγελος κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Είναι φανερό ότι τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και αν σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ως χαζοχαρούμενα, ανάλαφρα και σκανδαλοθηρικά, αποτελούν την αιχμή στο δόρυ της άρχουσας τάξης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Ως τέτοια λοιπόν, ως πολεμική μηχανή φθοράς των συνειδήσεων και προαγωγής των επιχειρηματικών συμφερόντων, πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο αυτών των επιδιώξεων. Μια στάση αμφισβήτησης και αναζήτησης της ουσίας των πραγμάτων από τους λαϊκούς ανθρώπους και κάθε προοδευτικό άνθρωπο των Τεχνών και των Γραμμάτων, αποτελεί πράξη αντίστασης στην κατάπτωση των αξιών. Τέτοια στάση αντίστασης και προοπτικής είναι η ενίσχυση της κυκλοφορίας του «Ρ» και της απήχησης του «902». Είναι πολιτικές πράξεις που απαντάνε στο σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ