Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συμβούλια χειραγώγησης

Από τη μια μαθαίνουν τη νεολαία, με κάθε τρόπο και μέσο, στην ατομική λύση και «ξαφνικά» τους πιάνει ο πόνος για τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά! Στις 22, 23, 29 και 30 Μάρτη στους δήμους και τις κοινότητες θα στηθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των νέων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων Νέων. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωσή τους με τις αρχές της Δημοκρατίας»!

Μεγάλα λόγια, που κρύβουν την πραγματική ουσία. Τα λεγόμενα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι συνέχεια των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας που η νεολαία τούς γύρισε την πλάτη. Πρόκειται για μια «συμμετοχή» απολύτως κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη, που καμιά σχέση δεν έχει με τη δράση για τη λύση των προβλημάτων της νεολαίας. Ισα - ίσα βρίσκονται στον αντίποδα, στην προσπάθεια να «χτυπηθεί» η όποια διεκδικητική δράση. Είναι η υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, όπως διατυπώνεται στη «Λευκή Βίβλο», και μιλάει για συμμετοχή των νέων στα κοινά, πάντα - φυσικά - στο βαθμό που δε θα «αναστατώνουν» την καθεστηκυΐα τάξη. Καλούν, λοιπόν, τους νέους, από 15 έως 28 ετών, στους δήμους και τις κοινότητες να ψηφίσουν συμβούλια που θα ασχολούνται, υποτίθεται, με προβλήματα που τους απασχολούν.

Φανταστείτε αυτά τα προβλήματα να είναι ο αγώνας για τα εργασιακά τους δικαιώματα ή για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία; Εχουν πάρει τα μέτρα για να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα. Πρώτα - πρώτα οι εκλογές δε θα γίνονται με τη συμμετοχή ομάδων ή παρατάξεων αλλά με λίστα. Το γνωστό παλιό κόλπο που προωθεί την «απολίτικη» και «ακομμάτιστη» συμμετοχή που ασχολείται με επιμέρους ζητήματα και, κυρίως, δεν εξετάζονται οι πραγματικές αιτίες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, ο δήμαρχος ή εκπρόσωπός του συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της συνέλευσης του Συμβουλίου. Απ' την άλλη ο πρόεδρος του Συμβουλίου καλείται στα Δημοτικά Συμβούλια για να πει απλά τη γνώμη του...

Μη γελιόμαστε, τα Συμβούλια Νεολαίας δε θα είναι, ούτε καν, διακοσμητικά, αλλά ένα υποχείριο των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό και για όλη αυτή την «επιχείρηση» εκτιμάται (στην ειδική έκθεση για το σχέδιο νόμου) πως θα δαπανώνται 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία θα δίνονται στους δήμους από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Είναι ένας ακόμα Δούρειος Ιππος για να πετύχουν την «κοινωνική συναίνεση». Επιδιώκουν να περάσουν αντιδραστικά μέτρα και να εμφανίζουν μια απόφαση στήριξης από νέους για να λένε: Είναι μαζί μας και η νεολαία!

Εάν θέλανε την πραγματική συμμετοχή θα στήριζαν τους φορείς που ήδη υπάρχουν. Οι νέοι μπορούν να εκφραστούν και να αγωνιστούν για τα προβλήματά τους. Υπάρχουν τα μαθητικά συμβούλια, τα συντονιστικά των μαθητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα συνδικάτα - οι επιτροπές νέων που υπάρχουν σε πολλά απ' αυτά - αλλά και τόσοι άλλοι μαζικοί φορείς. Αυτούς, όμως, θέλουν να τους υποβαθμίσουν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνους που έχουν ριζοσπαστική κατεύθυνση και είναι δίπλα στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα θα προτιμούσαν να τους εξαφανίσουν...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ