Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Προσχήματα για επεμβάσεις

Αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της ΕΕ, αλλά και των άλλων καπιταλιστικών χωρών, αποδείχτηκε η Σύνοδος της 10ης υπουργικής Συνόδου των χωρών του επονομαζόμενου «Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας» που έγινε στην Αθήνα με θέμα «Κλιματικές αλλαγές και Ανθρώπινη Ασφάλεια». Αποκαλύφθηκε πριν απ' όλα ότι το κόστος από τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούν τα μονοπώλια με τη δραστηριότητά τους, το πληρώνουν πάντα οι πιο φτωχοί λαοί, που υποφέρουν από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλες καταστροφές αναγκαζόμενοι να ξενιτευτούν και να ζήσουν μια ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευση σε άλλες δήθεν προοδευμένες χώρες.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι τα στοιχεία από τις διάφορες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις που θα έχουν ενδεχομένως οι κλιματικές αλλαγές, (βεβαίως είναι ένα ζήτημα κατά πόσο επικίνδυνα αλλάζει το κλίμα ή κινδυνολογούν για να κάνουν μπίζνες), δε χρησιμοποιούνται παρά ως πρόσχημα και άλλοθι για να δικαιολογηθούν ακόμη και μηχανισμοί ταχείας επέμβασης παντού στον πλανήτη, όπως τις περιέγραφε και η περιβόητη «Εκθεση Σολάνα» της ΕΕ, που είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Ρ». Επεμβάσεις που ως αιτία ή αφορμή θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε αφηρημένη και εύπλαστη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, όπως «ασφάλεια», «ανθρώπινα δικαιώματα», «κοινωνική συνοχή», «σταθερότητα» κ.ά. Επεμβάσεις βέβαια που θα προετοιμάζουν την επέλαση των μονοπωλίων με έπαθλο την περαιτέρω καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των φτωχών χωρών, που ήδη υποφέρουν. Μάλιστα, ως ένας από τους πρωτεργάτες για τη συγκρότηση αυτών των μηχανισμών επέμβασης εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το επίσημο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στη Σύνοδο! «Ο ορισμός της "εύθραυστης κατάστασης" ενός κράτους θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τη διάσταση της περιβαλλοντικής ανασφάλειας», επισημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ. Αλλο ένα πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Μια τρίτη αποκάλυψη έχει να κάνει με μια ακόμα «εισβολή» πάλι με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές και γενικότερα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται, όπως ανέφερε χτες η προεδρεύουσα της Συνόδου υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τη «μαζική μεταφορά πράσινης τεχνολογίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας το είπε χτες ακόμη πιο ωμά: «Οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες»! Η υποτιθέμενη, δηλαδή σωτηρία των χωρών αυτών θα έρθει μέσω της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας και ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που στην ουσία δίνει διέξοδο στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοσκοπίας των μονοπωλίων, είτε πουλώντας τεχνολογία, δημιουργώντας και εξάρτηση από αυτήν, είτε υφαρπάζοντας σημαντικούς τομείς υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, είτε ακόμη και τη γη. Δεν πέρασαν πολλές μέρες άλλωστε που ο Σαρκοζί περιδιάβηκε τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προσπαθώντας να πουλήσει πυρηνική τεχνολογία, ούτε από την αποκάλυψη ότι «μη κυβερνητικές οργανώσεις» μετείχαν σε αγοραπωλησίες πολύτιμων δασών του Αμαζονίου.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι καπιταλιστικές χώρες, από τη μια φωνάζουν για το περιβάλλον και από την άλλη εκμεταλλεύονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα με σκοπό το κέρδος. Μόνη λύση είναι η πάλη των λαών για ανάπτυξη σε όφελος των λαών, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ