Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Και μόνο η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή προς επικύρωση την Ευρωσυνθήκη, δείχνει την ανοχή τους στη λεγόμενη δημοκρατία τους και στην πραγματικότητα της δικτατορίας των μονοπωλίων κατά του λαού. Θέλουν να συντελεστεί αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας και του μέλλοντος των εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί θέλουν το λαό στη γωνία. Γι' αυτό η σχετική συζήτηση στη Βουλή ξεκινάει στα μουλωχτά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα.

Η υπόθεση αυτή του μεταλλαγμένου «ευρωσυντάγματος», που ονομάζεται συνθήκη της Λισαβόνας και αποτελεί την παραπλανητική εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» το οποίο ανακλήθηκε λόγω των δημοψηφισμάτων του «Οχι» σε Γαλλία και Ολλανδία, είναι άκρως αποκαλυπτική, τόσο της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της ντόπιας πλουτοκρατίας, όσο και των κομμάτων της που υπηρετούν στη χώρα μας αυτά τα συμφέροντα. Και χωρίς την έκφραση της θέλησης του λαού δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες το σύνολο της ζωής του.

Η άρνησή τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση μια τέτοια επιλογή, δείχνει και τα όρια της δημοκρατίας την οποία εκπροσωπούν. Τη δημοκρατία τη χρειάζονται μέχρι εκεί που λειτουργεί σαν μηχανισμός βίαιης νομιμοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής αλλά και ως άλλοθι για όλες τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Από 'κεί και πέρα δε διστάζουν να στρέφονται και ενάντιά της. Οι κήρυκες της αστικής δημοκρατίας δε λογαριάζουν για τίποτα τη «λαϊκή εντολή» της μιας και μόνο φοράς με τις εκλογές για το κοινοβούλιο. Και προχωράνε με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις, κατεδαφίζοντας εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Εξάλλου, αυτή είναι η πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνθήκες της (Μάαστριχτ, Νίκαια, Λισαβόνα) που ορίζουν ως υπέρτατο νόμο την απόλυτη ελευθερία δράσης του κεφαλαίου. Σήμερα αυτά εδραιώνονται με την Ευρωσυνθήκη, που προωθεί την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εξουσίας των κυβερνήσεων, των κρατών - μελών της. Και θωρακίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στην πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματά τους και από καλύτερες θέσεις να μπει στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα Ευρωσυνθήκη και η στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτό, συμπυκνώνει και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ετσι λοιπόν, μέσα στο γράμμα και στο πνεύμα της Συνθήκης εκφράζεται η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εξάλλου από κοινού θα την επικυρώσουν στη Βουλή. Στο ίδιο πεδίο αποκαλύπτεται και ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται αντίθετος στο κείμενο της Συνθήκης προβάλλοντας την ουτοπία μιας «άλλης» κοινωνικής συνθήκης, χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο ότι η ΕΕ είναι συμμαχία καπιταλιστών, ενώ... ξεχνάει ότι είναι το ίδιο κόμμα που ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το κίνημα διεκδίκησης δημοψηφίσματος αποτελεί μέρος του ρεύματος αμφισβήτησης και απειθαρχίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή και άλλη πορεία, σε όφελος των εργαζομένων.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ