Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ηλεκτρισμένα» τιμολόγια

Οι μεγάλες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από την κυβέρνηση σε μια περίοδο όξυνσης της ακρίβειας, ξεσκέπασαν - για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες - το αληθινό αντιλαϊκό της πρόσωπο. Δημαγωγία τα «μέτρα κατά της ακρίβειας», ψεύτικα τα δάκρυα για τους πολίτες που βιώνουν το πρόβλημα, φούσκες οι δηλώσεις για την πάταξη «όσων δε συμμορφώνονται με τους κανόνες». Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κι ακόμη περισσότερο, μετακύληση κάθε κόστους στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με πάγια, με τέλη υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ένα ακόμη ιδιωτικό ενεργειακό «μαγαζί» - με τις κλιμακωτές χρεώσεις στα τιμολόγια. Το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, αυτό που συμπράττει στην Ελλάδα με ντόπιους επιχειρηματίες ή έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ή εξαγοράζει εταιρείες για να δραστηριοποιηθεί μόνο του, απαιτεί μεγάλα κέρδη, μηδενικό κόστος επένδυσης, απόλυτο έλεγχο των τιμών. Αυτός είναι ο μόνος «κανόνας» που σέβεται η κυβέρνηση και όποιος τον αμφισβητήσει, πράγματι, είναι έτοιμη να τον πατάξει.

Με την τελευταία του απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας αύξησε τα πάγια έως και 30% για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 4 χρόνια. Εχει πλέον χαθεί ο «λογαριασμός» για το πόσες φορές αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια. Εχει ήδη έτοιμη, προαποφασισμένη, τη νέα μεγάλη αύξηση από τον ερχόμενο Γενάρη με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων. Χτυπά αλύπητα αυτή η κυβέρνηση τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για ασυδοσία. Το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο. Από την εποχή του Δ. Σιούφα ακόμη, όταν ο τότε γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου δήλωνε ότι χρειάζεται να «εξορθολογιστούν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μ. Καραμανής εκτιμούσε ότι τα τιμολόγια θα αυξάνονταν τα επόμενα χρόνια - αυτά τα χρόνια - περισσότερο από 20%. Αλλά ποια καλύτερη μαρτυρία γι' αυτό που ήρθε και θα συνεχιστεί, από του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, που διαπίστωνε περιχαρής ότι στην Ευρώπη της απελευθερωμένης αγοράς «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν διαχρονικά, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι θα καταρρεύσουν λόγω του ανταγωνισμού»;

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική υπέρ της απελευθέρωσης, έχει γνώση για το τι θα συμβεί και παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να συμβεί. Τα επόμενα βήματα είναι η μεταβολή της διάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, νέες αποφάσεις για ανατιμήσεις, νέος χλευασμός προς τους εργαζόμενους με τα μέτρα υπέρ των «ευπαθών» ομάδων, οι οποίες καταναλώνουν μέχρι 800 kWh επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχουν χρήματα για περισσότερες, αλλά καταδικάζονται να μην μπορέσουν ποτέ να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους, ξεπερνώντας αυτό το όριο. Σύντομα θα μπουν και οι νέοι μετρητές, προϋπόθεση για τα τιμολόγια που θα προωθήσουν οι ιδιώτες, με παντός είδους «προσφορές», όπως κάνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύντομα, θα εκτιναχτεί και το τέλος για τις ΑΠΕ. Σύντομα, ο «κόμπος θα φτάσει στο χτένι» και οι προτάσεις του ΚΚΕ, σωστές και δίκαιες, θα βρουν πρόσφορο έδαφος απ' όπου θα περνά το ποτάμι της λαϊκής οργής.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ