Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Τα δικαιώματα δε σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με στρατευμένους κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είχε το δικό της περίπτερο στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Είναι γνωστό και απόρροια των θέσεων, των αρχών και της δράσης του ότι το Κόμμα μας, μέσα στην εκατοντάχρονη μεγάλη και ηρωική πορεία του, είτε αυτό ήταν στην παρανομία είτε στη νομιμότητα, αγωνιζόμενο, πλαισιώθηκε από εκατοντάδες στρατιωτικούς και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το περίπτερο αυτό, για μια χρονιά ακόμη, αποτέλεσε σημείο συνάντησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και προβολής των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), αλλά και για τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους στρατιώτες, τους ναύτες και τους σμηνίτες.

Με την πληθώρα των νέων στρατευμένων, που η παρουσία τους ήταν εντυπωσιακή και κυριάρχησε στο χώρο του περιπτέρου, βασικό στοιχείο συζήτησης αποτέλεσε η θέση του ΚΚΕ, ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων, ότι είναι ανάγκη να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, το δικαίωμα να ενημερώνονται και να εκφράζουν με θάρρος τη γνώμη τους. Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν ευρύτατα οι θέσεις - προτροπές του ΚΚΕ προς τους στρατευμένους, να τοποθετούνται με αφοβία, κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να απομονώνουν τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τους υμνητές του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας, τους συνεργάτες των κατακτητών και των δικτατόρων, και ότι ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις των ξένων συμφερόντων, του ΝΑΤΟ.

***

Από το περίπτερο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στο Φεστιβάλ
Από το περίπτερο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στο Φεστιβάλ
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ο «Ριζοσπάστης» είχε την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτά τα ζητήματα με στρατευμένους από πολλές μονάδες της χώρας που βρέθηκαν στο περίπτερο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ριζοσπάστης»: Πριν από την κατάταξη, πώς προετοιμάζεται ένας νέος για να μπει στο στρατό; Τι τον προβληματίζει;

- Ναύτης από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας: Κάποιοι από εμάς που είμαστε εργαζόμενοι κάνουμε όσο περισσότερα μεροκάματα μπορούμε λίγους μήνες πριν μπούμε για να μαζέψουμε τουλάχιστο κάποια βασικά για τα πρώτα έξοδα.

- Στρατιώτης από Ρόδο: Να μην ξεχνάμε ότι πολλοί έχουμε οικογένειες που υπολόγισαν τη θητεία μας όπως ακριβώς τις σπουδές μας. Δηλαδή, κάνανε αιματηρές οικονομίες προσπαθώντας να μαζέψουν κάτι στην άκρη για το εννιάμηνο που θα κάναμε τη θητεία μας εμείς. Οι συνθήκες για να κάνεις οικονομίες δεν είναι ποτέ ευνοϊκές για μια λαϊκή οικογένεια σαν τη δική μου. Φανταστείτε με τα 3 - 4 μνημόνια και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων. Ενα παιδί πριν μπει στο στρατό πρέπει να ψάξει κάποια πράγματα. Να μάθει τα δικαιώματά του, να μάθει το πλαίσιο αιτημάτων που έχει κάνει κι Ερώτηση το ΚΚΕ. Νομίζω ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια σ' αυτά τα ζητήματα. Ο «Ριζοσπάστης» και η στήλη «ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ», στο ένθετο «Για τους ένστολους», βοηθάει στην προετοιμασία του φαντάρου, στην αποκάλυψη γεγονότων και κυρίως στο να δίνουν παραδείγματα πώς παλεύονται τα προβλήματα από τους ίδιους τους φαντάρους.

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δίνουν δισ. για το ΝΑΤΟ

«Ριζοσπάστης»: Το κόστος της θητείας είναι στενά δεμένο και με τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα, με τις υποδομές, τις παροχές κ.ά. Τι συναντάτε εσείς;

- Νεοσύλλεκτος από Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία: Εκεί συνειδητοποιείς ότι αυτά που σου δίνουν δεν αρκούν για να βγάλεις τη θητεία σου. Αλλά πρέπει να αγοράσεις κι άλλα. Ο,τι σου χρεώνουν, άλλοτε δεν επαρκούν, άλλοτε είναι σε άθλια κατάσταση.

- Στρατιώτης από το στρατόπεδο Παπάγου: Το φαγητό κάπου μπορεί να είναι καλύτερο, αλλά έχει τύχει και σε κέντρα κι αλλού να είναι απαράδεκτο. Οταν μπήκα εγώ στο Μεσολόγγι, είχαμε βρει επανειλημμένα σκουλήκια στη σούπα.

- Στρατιώτης από ΑΣΔΥΣ, από Αττική: Μαζί είχαμε παρουσιαστεί στο Μεσολόγγι. Δεν τ' αφήσαμε όμως έτσι. Δεν είπαμε ότι «έτσι είναι ο στρατός, δε βαριέσαι». Οχι, βγήκαμε αναφορά, παραπονούμενοι. Κι όταν αυτό επαναλήφθηκε αποχωρήσαμε όλοι από την τραπεζαρία επιδεικτικά. Δημοσιεύσαμε τη διαμαρτυρία μας στον «Ριζοσπάστη». Εγινε μέχρι κι Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ.

- Ναύτης: Είναι απαράδεκτο να σου λένε άμα δε σ' αρέσει το φαγητό «τράβα στην καντίνα». Αλλες φορές το ρίχνουν στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, άλλες στο μάγειρα. Η αλήθεια είναι ότι στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ το φαγητό βελτιώνεται. Από τις ίδιες εγκαταστάσεις και τον ίδιο μάγειρα. Τότε βρίσκουν λεφτά για προμήθειες. Τότε παίρνουν μέτρα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

- Στρατιώτης από Εβρο: Εγώ είμαι σε μια μονάδα και τυχαίνει να υπάρχει θέμα με την καθαριότητα. Δηλαδή, όσο και να το καθαρίσουμε βγαίνουν κατσαρίδες. Εχει να κάνει με το ότι οι εγκαταστάσεις είναι προέκταση ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου.

- Στρατιώτης Πυροβολικού: Και στη Χίο που ήμασταν το νερό δεν ήταν πόσιμο. Κάθε βδομάδα δίναμε μάχη για να μας δώσουν ένα μπουκάλι παραπάνω. Φανταστείτε το 2018 να συζητάμε για το αν μας φτάνει το πόσιμο νερό και πόση ήταν η προμήθεια που ήρθε κι αν θα γίνει χορηγία από κανέναν ντόπιο επιχειρηματία. Ντροπή! Δεν τ' αφήσαμε βέβαια στην τύχη του το θέμα. Διαμαρτυρηθήκαμε και βγήκαμε αναφορά.

- Στρατιώτης Τεθωρακισμένων από Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) Αυλώνα: Το ίδιο γινόταν και στον Προβατώνα του Εβρου με το νερό. Μες στο καταχείμωνο έπρεπε να διεκδικήσουμε με αναφορές για να 'χουμε ζεστό νερό.

- Ναύτης: Για τα πλοία που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκουν να δώσουν εκατομμύρια για κάθε μέρα εν πλω.

- Στρατιώτης από Γιάννενα: Κοιτάξτε, όμως, οι ίδιοι που βάζουν τους διοικητές μας να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή έγινε λάθος, είναι αυτοί που παζαρεύουν δισεκατομμύρια για αεροπλάνα και βαπόρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Είναι οι ίδιοι που αφήνουν τα παιδιά στα hot spots στο έλεος των κάθε είδους ΜΚΟ και των φασιστοειδών. Αυτοί οι ίδιοι λένε επένδυση κι ανάπτυξη τις νέες αμερικάνικες βάσεις.

«Τείχος» σε όσους χύνουν το ναζιστικό δηλητήριο

«Ριζοσπάστης»: Τα φασιστοειδή είναι γνωστό ότι κάνουν δουλειά μέσα στο στρατό. Αξιοποιούν καψώνια και συνθήματα. Τι συναντάτε εσείς και πώς αυτά αξιοποιούνται για να ενταθεί ο αυταρχισμός;

- Στρατιώτης Πυροβολικού: Εγινε πρόσφατα ένα περιστατικό στην μονάδα μου μ' έναν χρυσαυγίτη αρχιλοχία. Την ώρα που φτιάχναμε κρεβάτια, τα καθαρίζαμε απ' τους κοριούς, έφτιαξε μια δάδα και είπε ότι «μόλις βγούμε στην εξουσία» - εννοώντας τη ΧΑ - «θα πηγαίνουμε σε στέκια Πακιστανών, Αφγανών, λαθρομεταναστών, θα τους χτυπάμε, θα τους καίμε, θα βρίσκουμε έναν Φύσσα μπροστά μας και θα τον μαχαιρώνουμε». Οταν του απαντήσαμε κάποιοι φαντάροι, ξεκίνησε ένα ρατσιστικό παραλήρημα που το ολοκλήρωσε με αντικομμουνιστική υστερία. Ο,τι ανιστόρητο κι αντιεπιστημονικό μπορεί να φανταστεί κανείς μας το 'πε. Το προκλητικό όμως δεν ήταν αυτό, γιατί αυτόν τον ξέρουν και είναι απομονωμένος κι από τους μόνιμους. Πρόκληση ήταν που μετά τις διαμαρτυρίες μας ο διοικητής το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δεν επιτρέπονται οι πολιτικές συζητήσεις στο στρατό! Δηλαδή απόλυτη κάλυψη. Οταν κρατάς ίσες αποστάσεις μεταξύ φασίστα και των υπολοίπων τότε απλά του στρώνεις το δρόμο με ροδοπέταλα.

- Στρατιώτης Πεζικού: Είναι σύνηθες φαινόμενο και τα συνθήματα. Δε χρειάζεται να βγει κάποιος ανοιχτά να πει ότι είναι χρυσαυγίτης. Το καταλαβαίνεις. Ειδικά την περίοδο που είχαμε το ζήτημα με τη Μακεδονία, έπεφταν συνθήματα κι από στελέχη. Αλλοτε προσαρμόζουν το περιεχόμενο ώστε να μη φαίνονται και πολύ ρατσιστικά, άλλοτε τα λένε ανοιχτά. Το θέμα μας δεν είναι μόνο αν προβλέπονται ή όχι. Δεν είναι να ψειρίσουμε την κάθε λέξη. Το ζήτημα είναι ένα: Καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος απέναντι σε λαούς κυρίως γειτονικούς. Ενισχύουν τον αστικό μύθο ότι όλοι θέλουν να μας φάνε. Το κυριότερο είναι ότι εκμεταλλεύονται τον αγνό πατριωτισμό του λαϊκού παιδιού για να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο.

- Στρατιώτης από στρατόπεδο της Αθήνας: Πρόσφατα κάναμε μια συζήτηση λόγω μιας ποινής ενός στρατιώτη. Εξηγούσα στους υπόλοιπους φαντάρους ότι μπορούμε να σπάμε στην πράξη τις ποινές, να τις αναιρούμε, ότι συλλογικά ο αγώνας δίνει αποτελέσματα. Ενας έλεγε ότι «από τη στιγμή που ορκίστηκες δεν μπορείς να μιλάς, ό,τι θα σου πουν αυτοί ισχύει». Στην εξέλιξη της συζήτησης άλλοι φαντάροι εξηγούσαν ότι με πρωτοβουλίες κι αγωνιστική στάση κάποιων, πολλές φορές λίγων, έχουν αλλάξει πράγματα στο στρατό. Τα παραδείγματα ήταν πολλά.

Στρατιώτης από Ρόδο: Να πω δυο παραδείγματα. Εγώ στα ΣΠΕΝ (Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) που έκανα στη Ρόδο, τα συνθήματα για τον Ιερό Λόχο και για τη Μακεδονία δίνανε και παίρνανε. Οταν ήταν λοιπόν η τελετή λήξης του σχολείου και μας έβαλαν σε παράταξη για να περάσει ο στρατηγός για να τραγουδήσουμε το «Μακεδονία», το αρνήθηκα, δεν τραγούδησα. Ακριβώς επειδή δεν ήθελαν αυτό να φαίνεται, μου είπανε: «Καλώς, μην τραγουδάς, αλλά πήγαινε στο τέλος της παράταξης, για να υπάρχει μια ομοιόμορφη εικόνα από τους φαντάρους».

Κι ένα δεύτερο είναι ότι τιμωρήθηκα με υπερβολική ποινή επειδή είχα τον «Ριζοσπάστη» κάτω από το μαξιλάρι μου. Αντίθετα, στρατιώτες που είχαν άλλα αντικείμενα τιμωρήθηκαν πολύ πιο χαλαρά από μένα. Δε με λύγισαν όμως, διαμαρτυρήθηκα στην αναφορά. Θέλω με αυτό να πω ότι δεν φοβούνται οποιαδήποτε εφημερίδα, δηλαδή για το «Γαύρο» ή μια άλλη αθλητική εφημερίδα δεν θα άνοιγε ρουθούνι. Αλλά ακριβώς επειδή ήταν ο «Ριζοσπάστης», που ανοίγει αυτά τα ζητήματα στο στρατόπεδο, γι' αυτόν το λόγο τον φοβούνται.

Μας θέλουν υποτακτικούς και «χαμένους»

«Ριζοσπάστης»: Με τα ναρκωτικά τι γίνεται μες στα στρατόπεδα;

- Στρατιώτης από την Κύπρο: Εγώ στην Κύπρο που υπηρέτησα, δυστυχώς υπήρχε θέμα. Φαντάροι που είχαν προβληματισμούς για το πώς θα τη βγάλουν μετά, είχαν την ψευδαίσθηση ότι είχαν βρει τη διέξοδο εκεί. Επειδή ο στρατός δεν είναι κάτι ξεκομμένο απ' την κοινωνία, είναι στην ουσία μια μικρογραφία της κοινωνίας, ακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει έξω, είχε μεταφερθεί κι εκεί πέρα. Στο στρατό πολλές φορές εντείνεται κι από την πίεση και ως διέξοδος. Το οποίο συνοπτικά είναι ο ίδιος λόγος που ωθεί τους νέους να το κάνουν αυτό το πράγμα και εκτός στρατού, είναι οι ίδιοι και μέσα. Η απογοήτευση ότι τίποτα δε βγαίνει, ότι άσε λίγο να ξεχαστούμε, η μιζέρια, όλα αυτά καλλιεργούνται από την ίδια την άρχουσα τάξη. Μας θέλουν ταπεινούς και να τους ευγνωμονούμε. Μας θέλουν υποτακτικούς και «χαμένους». Ανοίξαμε τη συζήτηση στην Κύπρο. Μάλιστα, οι επιτροπές φαντάρων οργάνωσαν και σύσκεψη με φαντάρους ψυχολόγους, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα και από επιστημονικής πλευράς. Βοηθάνε αυτές οι πρωτοβουλίες. Πόσο μάλλον αν συνειδητοποιηθεί ότι το πιο δυνατό αντίδοτο, η πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση είναι η συλλογική δράση, η λαϊκή πάλη και αγωνιστική στάση ζωής.

Οχι στην εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Ριζοσπάστης»: Ενα βασικό σίγουρα είναι η κουβέντα που γίνεται γύρω από το ζήτημα του πολέμου. Η θέση της χώρας μας, ο στρατός τι ρόλο παίζουν σε αυτό το ζήτημα;

- Στρατιώτης από Ρόδο: Ενα πράγμα που υπάρχει και είναι κυρίαρχο και μέσα από το στρατό και έξω απ' αυτό είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος. Για να υπερασπιστεί την πατρίδα μας, δεν μπορούμε έξω απ' αυτό. Είναι ένα πράγμα το οποίο σπάει κόκαλα. Και σε στελέχη, και κατ' επέκταση σε φαντάρους.

- Στρατιώτης Πεζικού: Επειδή ακριβώς είναι παιδιά που τα συναντάς και έξω, κυριαρχεί το θέμα της άγνοιας. Αγνοια εξελίξεων, άγνοια της ουσίας των εξελίξεων, γιατί ακούνε διάφορα. Μέχρι και την άποψη ότι «αυτά έχουν τελειώσει σήμερα» ακούμε. Οτι «σήμερα αυτά λύνονται διπλωματικά, δεν μπορεί να γίνει πόλεμος». Τα ίδια σκέφτονταν ενδεχομένως και πριν από λίγα χρόνια οι φαντάροι στη Συρία ή στην Ουκρανία. Ακόμη και παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία. Τον Απρίλη που κατεβήκαμε ακόμη και ένστολοι οι φαντάροι στα συλλαλητήρια καταγγείλαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, στο βομβαρδισμό της Συρίας. Ο πόλεμος είναι εδώ. Από Σούδα φορτώνονται κι ανεφοδιάζονται αεροπλάνα και πλοία που σπέρνουν το θάνατο στη Συρία. Βγήκαμε και στην αναφορά να καταγγείλουμε τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

- Νεοσύλλεκτος από ΚΕΥΠ στη Λαμία: Μάλιστα, στην εποχή που ζούμε τώρα και με την όξυνση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της Ελλάδας φαίνεται καθαρά ότι το ΝΑΤΟ παίζει το ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «νίπτουν τας χείρας των». Κριτήριο είναι τα συμφέροντα των πολυεθνικών που εκπροσωπούν.

- Ναύτης: Εμείς αυτό που προσπαθούμε να πούμε ως φαντάροι και να το πούμε παντού είναι ότι ο ελληνικός στρατός θα πρέπει να έχει ρόλο να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας, στην οποία ζει ο λαός μας. Αυτήν τη χώρα, με αυτά τα σύνορα, με αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα. Οχι για τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών, αλλά για να ευημερήσει ο λαός μας. Να καταργήσει την εκμετάλλευση. Να εξαλείψει την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Να μας βγάλει αυτός ο λαός από τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Να μας απεγκλωβίσει από τους ανταγωνισμούς πολυεθνικών της Ενέργειας κι άλλων.

- Στρατιώτης Πυροβολικού από Αττική: Οταν ανοίγαμε αυτήν τη συζήτηση βοηθούσε να βγάλουμε όλοι συμπεράσματα για την ουσία του πολέμου. Οτι, για παράδειγμα, είναι συνέχεια της κατάστασης που ζει σήμερα ο λαός και συγκεκριμένα ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του. Η ίδια πολιτική που μας μειώνει το μισθό, μας έχει στην ανεργία, που μας έχει να δουλεύουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, είναι η ίδια πολιτική που προκαλεί και τον πόλεμο εν τέλει. Πώς, λοιπόν, γίνεται να στεκόμαστε απέναντι στις κυβερνήσεις σήμερα που μας τσακίζουν τη ζωή, τα όνειρα και στον πόλεμο να τους έχουμε εμπιστοσύνη; Θα μας πουλήσουν και τότε. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε σ' αυτές τις κυβερνήσεις.

- Ναύτης: ...Θα μας πουλήσουν γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Σήμερα μας τσακίζουν για να έρθει η «ανάπτυξη», λένε, για να 'χουμε δουλειά. Αύριο θα μας λένε να πολεμήσουμε για την πατρίδα, αλλά αυτοί έχουν άλλη πατρίδα, τα κέρδη των επιχειρηματιών που εκπροσωπούν, ντόπιων και ξένων. Οι ίδιοι που μιλάνε σήμερα για «εθνική ομοψυχία» και για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», αύριο θα λένε ότι «δε χάθηκε κι ο κόσμος για ένα βράχο ή ένα νησί». Ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός είναι αδέρφια από την ίδια μήτρα. Σήμερα αξιοποιούν το ναζισμό για να τρομοκρατούν ντόπιους και ξένους εργάτες και ταυτόχρονα είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το μέτρο είναι τα κέρδη. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που από τώρα μας μπλέκουν όλο και πιο βαθιά στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Νεοσύλλεκτος από ΚΕΠΒ, στη Θήβα: Να συμπληρώσω ένα πράγμα. Χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι θα έρθει στο Φεστιβάλ η συντρόφισσα Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι. Πώς να το πω; Μπορεί να ακουστεί και λίγο παιδικά ίσως. Οταν βλέπεις μια κοπέλα 17 χρόνων να ξεφτιλίζει τον ισραηλινό στρατό, μετά σκέφτεσαι και λες, εγώ τι κάνω;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ