Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σε επιστολή του ναύτης μάς γράφει:

«Στη ΝΒ Κανελλόπουλος, ανάμεσα στις άλλες αγγαρείες που πρέπει να κάνουν οι ναύτες είναι και το μάζεμα σκουπιδιών στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Μια φορά τη βδομάδα περιλαμβάνεται και το hot spot του Σκαραμαγκά, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Οχυρό. Μια διαφορετική αγγαρεία, που ταυτόχρονα σου επιβάλλει αλλά και σου επιτρέπει να δεις από μέσα ένα hot spot, να δεις σε ποιες συνθήκες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Η εμπειρία λοιπόν από το hot spot αναδεικνύει την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σε όλες τις δομές. Ανθρωποι στοιβαγμένοι, κατά κύριο λόγο οικογένειες με παιδιά, προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, ΜΚΟ που αλωνίζουν, ελλείψεις σε γιατρούς και μεταφραστές. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται και θα χειροτερεύει όσο εφαρμόζεται η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, που θα τους αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων. Ολα αυτά τα προβλήματα είναι λογικό να αυξηθούν το επόμενο διάστημα αν κανείς δει όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την τουρκική εισβολή στη Συρία και τη στήριξη που είχε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να δούμε τις αιτίες που δημιουργούν τον ξεριζωμό όλων αυτών των ανθρώπων, που είναι η εκμετάλλευση, οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Αυτές τις αιτίες πρέπει να καταδικάσουμε όλοι και ειδικά οι νέοι στρατευμένοι. Να μη συνηθίσουμε αυτές τις εικόνες, των πνιγμένων της Μεσογείου, των στοιβαγμένων και εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει όλο και πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ με τη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" ΗΠΑ - Ελλάδας μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο για νέες επεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται "μαγνήτης" πιθανών επιθέσεων».

***

Σε επιστολή τους στρατευμένοι από την ΕΛΔΥΚ γράφουν:

«Εμείς, οι στρατιώτες του 2ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της ΕΛΔΥΚ, διαμαρτυρόμαστε για την εντεινόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που με ευθύνη, από τη μια, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ξέπλυνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και γέμισε την Ελλάδα με βάσεις "δολοφόνων" και, από την άλλη, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που ενισχύει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη χώρα με την πρόσφατη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας εμπλέκουν τους λαούς της γύρω περιοχής σε επικίνδυνες εξελίξεις. Τίποτα θετικό δεν έχουμε να προσμένουμε από τη βαθύτερη εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οι ΕΛΔΥΚάριοι ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει προστασία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Υπηρετούμε σε ένα νησί που με ευθύνη της χούντας, το 37% τελεί υπό την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων.

Οι ανταγωνισμοί των πολυεθνικών για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου καθώς και οι ανάγκες των ΝΑΤΟ - ΕΕ για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος για τον κυπριακό λαό μέσα από τους ανταγωνισμούς των εκάστοτε ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και καταδικάζουμε την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Καλούμε κάθε στρατιώτη να εκφράσει την αλληλεγγύη του απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου της ΕΕ και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο περαιτέρω εκμετάλλευσης από την τουρκική αστική τάξη για να προωθεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα.

Απαιτούμε να δοθεί λύση στον εγκλωβισμό των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και να προωθηθούν στις χώρες προορισμού.

Καλούμε τους στρατιώτες να καταδικάσουν τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού που παρουσιάζονται μέσα στο στρατόπεδό μας από ορισμένους στρατιωτικούς και φαντάρους και να τους απομονώσουν. Αυτά τα φαινόμενα μίσους και κάλπικου διαχωρισμού είναι βούτυρο στο ψωμί του δόγματος "νόμος και τάξη" που εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Πάνε χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, των φοιτητών, των εργαζομένων. Ενισχύουν συνολικά την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα».

***
Παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας ποτισμένη με δόσεις φιλοαμερικανισμού

«Εχει γίνει κανονικότητα εδώ και αρκετό καιρό, η υποδοχή των νέων φαντάρων στην Κομοτηνή να συνδυάζεται με ξενάγηση στο στρατιωτικό Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας που εδρεύει στην 21η Ταξιαρχία.

Στο πλαίσιο αυτό, και στη δική μας ξενάγηση ήρθαμε αντιμέτωποι με την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας ποτισμένη με δόσεις φιλοαμερικανισμού.

Στη διάρκεια της ξενάγησης στη "δύσκολη" θεματική του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πέρα από τις σημαντικές ανακρίβειες υπήρξαν και παραλείψεις τόσο για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο όσο και για τον αντιστασιακό αγώνα την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής. Συγκεκριμένα, η ξενάγηση ήταν αφιερωμένη ολοσχερώς στα ελληνικά στρατεύματα που ήταν στην Αφρική κάτω από τις διαταγές του βρετανικού στρατού, χωρίς καμία αναφορά στην ΑΣΟ (Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση) και το αντιστασιακό κίνημα της Μέσης Ανατολής. Καμία αναφορά στους χιλιάδες Ελληνες αγωνιστές και αξιωματικούς που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και αντιστάθηκαν στον ξένο κατακτητή δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους. Αποκορύφωμα της περιόδου η Απελευθέρωση της Αθήνας. Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας αλλά και απτών αποδείξεων που βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας, ενώ η φωτογραφία έδειχνε χιλιάδες κόσμου να είναι στο δρόμο και να κρατάνε πλακάτ που έγραφαν ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και βαμμένα σφυροδρέπανα, στη λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία έγραφε "Πλήθος κόσμου στο δρόμο κρατώντας σημαίες των συμμάχων της Αμερικής και της Μ. Βρετανίας".

Ωστόσο, το αποκορύφωμα αποτέλεσε η προσπάθεια "ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής φιλίας" μπροστά στη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, μας έκαναν ξενάγηση σε ταμπλό με τίτλο "Ειρηνευτικές αποστολές" δείχνοντας Ελληνες στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας (!), του Αφγανιστάν και του Κοσόβου να μοιράζουν φαΐ και τετράδια σε παιδιά. Στην εναντίωσή μας εκείνη τη στιγμή για το ταμπλό αυτό, που σκοπό είχε τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις συνειδήσεις των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά και στη διαφωνία μας για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε ξένες επιχειρήσεις, μας απάντησαν με το πρόσχημα ότι μόνο στον πόλεμο της Κορέας πολεμήσαμε, ενώ στις άλλες αποστολές κάναμε δουλειές μόνο εντός στρατοπέδου.

Δεν θέλουμε μαθήματα φιλοϊμπεριαλισμού. Αν η Ιστορία δεν βολεύει όσους θέλουν να μας παρουσιάσουν αξίες ξένες προς το λαό μας... τότε καλύτερα τέτοια μουσεία να κλείνουν.

Στρατιώτης από Κομοτηνή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ