Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μόνη λύση ο αγώνας των φαντάρων και του λαού

Συνομιλία με στρατευμένο που υπηρετεί στο Καστελόριζο

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο και συνομίλησε για τη θητεία του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ειδικά μετά την έξαρση του κορονοϊού. Η συνομιλία έχει ως εξής:

-- Πόσο καιρό είσαι στη μονάδα αυτή και ποια είναι τα βασικά προβλήματα για έναν φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο;

-- Οπως οι περισσότεροι φαντάροι της 2020/ Α' ΕΣΣΟ που υπηρετούν στο νησί, έτσι κι εγώ πέρασα πρώτα από τη Ρόδο και στη συνέχεια ήρθα εδώ πριν από δυο μήνες περίπου. Βασικό πρόβλημα για κάθε φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο είναι τα μεγάλα έξοδα για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να έρθει κάποιος εδώ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότεροι είμαστε από μακρινές περιοχές της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή κιόλας της θητείας αυτό που απασχολεί όλους είναι τα σημαντικά έξοδα που έχει κανείς για ολόκληρο το 9μηνο, αλλά και η προοπτική που θα έχει μετά το τέλος της θητείας του. Οι περισσότεροι τα βγάζουμε πέρα είτε με τα λίγα που έχουμε μαζέψει στην άκρη από πριν, είτε με όσα μπορούν κάθε φορά να στέλνουν οι γονείς μας, που έτσι κι αλλιώς τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Σήμερα αυτή η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι το εισόδημα που μπαίνει στα σπίτια μας ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ακόμα μικρότερο, αφού λιγότεροι δουλεύουν σε κάθε σπίτι και το έκτακτο επίδομα που δίνεται από την κυβέρνηση (για όσους το δικαιούνται) δεν αρκεί.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των φαντάρων

-- Ποια είναι η κατάσταση στη μονάδα σου μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού;

-- Από τα μέσα Μάρτη και μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα είχαμε και στη μονάδα μας αρκετές αλλαγές σε σχέση με πριν. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ - που δίνουν ταυτόχρονα μια τιτάνια μάχη - των συνδικάτων με συνεχείς δράσεις, οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή αλλά κι έξω από στρατόπεδα με πανό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη μέτρων και στις μονάδες. Επιπλέον, έπειτα από τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των φαντάρων και εδώ στη μονάδα μου είδαμε κάποια αποτελέσματα.

Αρχικά πάρθηκαν αυξημένα σε σχέση με πριν μέτρα υγιεινής, που σε ένα σημαντικό βαθμό υλοποιήθηκαν το μεγαλύτερο διάστημα που μας πέρασε. Επιβλήθηκε καραντίνα σε όσους έρχονταν στο νησί (φαντάροι και στελέχη) και προηγούμενα βρίσκονταν σε άδεια, αυξήθηκαν οι καθαριότητες σε όλο το στρατόπεδο, τηρήθηκαν κάποια μέτρα αποσυμφόρησης κοινόχρηστων χώρων (ΚΨΜ - εστιατόριο).

Εγινε ανακατανομή των θαλαμιζομένων στους θαλάμους, χωρίς όμως αυτό να προχωρήσει σύμφωνα με την οδηγία για 10 άτομα ανά θάλαμο. Το βασικό πρόβλημα του συνωστισμού των φαντάρων, που αντιμετωπίζουν κι άλλα στρατόπεδα, υπάρχει κι εδώ.

Τις πρώτες μέρες εφαρμογής εμφανίστηκαν ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά (καθαριστικά, γάντια κ.λπ.), που στο τέλος της μέρας καλύπτονταν χάρη στο φιλότιμο ορισμένων στελεχών, που αρκετές φορές έβαζαν ακόμα και λεφτά από την τσέπη τους για την κάλυψη των κενών.

Βασικό ζήτημα αποτελεί πλέον μετά από έναν και πλέον μήνα χωρίς εξόδους το ζήτημα της δημιουργικής αξιοποίησης του έστω και περιορισμένου ελεύθερου χρόνου των στρατιωτών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η αλήθεια είναι ότι παρά τα αιτήματα για αθλητικά τουρνουά και οργανωμένους περιπάτους εκτός στρατοπέδου δεν έχουν παρθεί ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, γεγονός που δεν διευκολύνει την καθημερινότητα μέσα.

-- Υπηρετείς σ' ένα νησί που έχει ιδιαίτερη σημασία και βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο. Προβληματίζει αυτό τους φαντάρους που υπηρετούν στο νησί;

-- Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και, όπως είναι φυσικό, απασχόλησαν σε καθημερινή βάση τους φαντάρους και στη δική μας μονάδα. Και λόγω της ιδιαίτερης θέσης του νησιού που υπηρετούμε τη θητεία μας και αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της χώρας, το προηγούμενο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την κόντρα Τουρκίας - ΕΕ κυριάρχησαν στην καθημερινή συζήτηση, ενώ διαμορφώθηκαν αρκετοί προβληματισμοί γύρω από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την αντιπαράθεση και την πολιτική που αυτή ακολουθεί για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας σε αυτές τις συνθήκες.

Ανοιξε η συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και αν αυτή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή αν τελικά είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και αμφισβήτησης των συνόρων.

Ενώ «έτρεχαν» αυτές οι εξελίξεις με το Προσφυγικό, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχικής μας εκπαίδευσης και ορισμένα αλυτρωτικά και εθνικιστικά συνθήματα, που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το αγνό πατριωτικό αίσθημα των στρατιωτών για να προωθήσουν απόψεις επικίνδυνες για τον λαό μας. Πολλοί συνάδελφοι διαφώνησαν με αυτά τα συνθήματα.

Παρουσιάστηκα στην αναφορά και αυτό βοήθησε να συζητηθεί ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό τους, περισσότεροι να καταλάβουν ότι οι εθνικιστικές φωνές καμιά σχέση δεν έχουν με τον αληθινό πατριωτισμό. Μετά την αναφορά και στελέχη τα καταδίκασαν ως απαράδεκτα, τα συνθήματα σταμάτησαν αμέσως. Οι φαντάροι έχουν γνώμη και πρέπει να κατακτούν το δικαίωμα να την εκφράζουν στην αναφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ