Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Κατάταξη Ε' ΕΣΣΟ 2020 στον Στρατό Ξηράς

Στο διάστημα 7-10 Σεπτέμβρη παρουσιάστηκε στα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς η νέα ΕΣΣΟ. Για χιλιάδες νέους έφτασε η ώρα της στρατιωτικής τους θητείας. Καταρχάς, τους ευχόμαστε καλή δύναμη, καλή θητεία και με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η κατάταξή τους γίνεται σε μια περίοδο πρωτόγνωρων για πολλούς εξελίξεων. Σε μια περίοδο όπου οι συνθήκες και η καθημερινότητα στα στρατόπεδα έχουν αποκτήσει και κάποια καινούργια χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά που δεν είχαν συναντήσει οι ΕΣΣΟ των προηγούμενων χρόνων.

Και αυτές ακριβώς οι συνθήκες κάνουν ακόμα πιο επίκαιρο το σύνθημα «καλή θητεία είναι η αγωνιστική θητεία».

Από τη μία, η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες κάνει αναγκαία την ύπαρξη και τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, ιδιαίτερα στους χώρους που αντικειμενικά συγκεντρώνονται και συνυπάρχουν δεκάδες άνθρωποι. Τέτοιοι χώροι είναι και τα στρατόπεδα και δυστυχώς καθημερινά αναφέρονται περιστατικά αδυναμίας τήρησης των βασικών μέτρων, μιας και δεν υπάρχει η απαιτούμενη κρατική μέριμνα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες φαντάρων αλλά και της Ομοσπονδίας των Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) για ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής (σαπούνι, χλωρίνη, αντισηπτικό, μάσκες κ.λπ.), για συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορους χώρους των στρατοπέδων, για απουσία γιατρών από τις μονάδες. Τα διάφορα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί καταλήγουν πολλές φορές να είναι περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου». Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχονται στις μονάδες οι μάσκες, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες και τα στελέχη να είναι υποχρεωμένα να τις αγοράζουν μόνοι τους. `Η το παράδειγμα με την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους, την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει καμία αποσυμφόρηση στους θαλάμους και οι στρατιώτες κοιμούνται ανά 20άδες σε χώρους λίγων τετραγωνικών.

Από την πρώτη μέρα της θητείας τους, οι φαντάροι της νέας ΕΣΣΟ πρέπει αποφασιστικά να απαιτήσουν την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, να μη συμβιβαστούν με απαντήσεις «δίκιο έχεις αλλά τι να κάνουμε, εδώ είναι στρατός».

Από την άλλη, η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι εξελίξεις με την αυξανόμενη προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης (συνεπικουρούμενη απ' τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ) και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιδρούν ακόμα περισσότερο και στην καθημερινότητα των φαντάρων. Ιδιαίτερα απ' τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν χώσει «με τα μπούνια» τη χώρα μας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών με αντάλλαγμα τον - ακόμα μεγαλύτερο - πλουτισμό της ελληνικής αστικής τάξης. Το περιεχόμενο των συμφωνιών χάραξης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, οι σχεδιασμοί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο με την Τουρκία, η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδια των δολοφόνων ΝΑΤΟικών, αποδεικνύουν ότι η αστική τάξη (ανεξαρτήτως εθνικότητας) μπροστά στα κέρδη της δεν λογαριάζει πατρίδες, σύνορα και είναι έτοιμη να στείλει το λαό της χώρας της, τους φαντάρους που υπηρετούν στο στρατό της, να σκοτωθούν για τα δικά της κέρδη.

Μέσα στα στρατόπεδα, πρέπει να φουντώσουν οι συζητήσεις για τον χαρακτήρα αυτών των εξελίξεων, η μαχητική αντίδραση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (κάτι που είναι η βασική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων), αλλά αντίθετα τα υπονομεύουν.

Η νέα σειρά που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες να μην ανεχτεί είτε κηρύγματα «εθνικοφροσύνης» που ενισχύουν φασιστικές φωνές είτε κηρύγματα «εδώ είναι στρατός, δεν μας απασχολεί η πολιτική», όταν η πολιτική ωθεί το στράτευμα σε επικίνδυνες ατραπούς. Να συζητήσει με τους παλιότερους φαντάρους τις εμπειρίες τους από την εμπλοκή του περασμένου μήνα, την ανάκληση αδειών τις μέρες που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «σουλάτσαρε» με τη συνοδεία του στο Αιγαίο με τις ευλογίες των Αμερικανών.

Εντέλει, με ψηλά το κεφάλι, με μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, οι χιλιάδες νέοι που ξεκινάνε αυτές τις μέρες τη νέα «περιπέτεια» του στρατού, μπορούν να δουν αποτελέσματα καλυτέρευσης των όρων της θητείας τους, μπορούν να συμβάλουν από τη δική τους θέση στον αγώνα που όλη η νεολαία πρέπει να δώσει. Χρήσιμος σύντροφος σε αυτό είναι η έκδοση «Φύλλο Πορείας» της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.


Νίκος ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μαθηματικός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ