Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Δυσβάσταχτο το κόστος της στρατιωτικής θητείας

Ως στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που υπηρετούμε τη στρατιωτική θητεία μας στην Κύπρο, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, όταν παρουσιαστήκαμε στα κέντρα στην Ελλάδα, έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, από ρουχισμό μέχρι μέσα ατομικής υγιεινής.

Οσον αφορά τη θητεία μας στη Μεγαλόνησο, η ΕΛΔΥΚ μάς δίνει μια κάρτα επιβίβασης δωρεάν για πήγαινε και γύρνα από Ελλάδα, και την παίρνεις Χριστούγεννα ή Πάσχα, ενώ για άλλη άδεια αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας ένα εισιτήριο, φτάνοντας οι τιμές περίπου στα 200 έως 250 ευρώ το καλοκαίρι.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα και τα έξοδα που έχει ένας στρατιώτης στην Κύπρο, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, όπου στους εξόδους του χρειάζεται σίγουρα πάνω από 10 ευρώ τη μέρα μόνο για φαγητό. Σε συνδυασμό βέβαια και με τα έξοδα που υπάρχουν για μέσα ατομικής υγιεινής κ.λπ., ο μηνιαίος μισθός ενός ΕΛΔΥΚάριου είναι στο όριο προκειμένου να περάσει τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι και λίγοι οι συνάδελφοι που επιλέγουν στις εξόδους τους να μένουν μέσα στο στρατόπεδο προκειμένου να μην ξοδεύουν χρήματα. Ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν συχνό φαινόμενο κάποιοι στρατιώτες, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της άδειάς τους χρειάζονται χρήματα για αεροπορικά ώστε να πάνε διακοπές στα μέρη τους, να μην ταξιδεύουν Ελλάδα και να μένουν στο Τάγμα στην άδεια. Ακόμα και το τελευταίο «προνόμιο», το να έχουν άδεια εντός στρατοπέδου, από την καινούργια διοίκηση του Τάγματος καταργήθηκε.

Ιδιαίτερο κόστος αποτελεί και το ότι οι στρατιώτες αναγκάζονται να αγοράζουν φαγητό από το ΚΨΜ σαν συμπλήρωμα, επειδή οι ποσότητες φαγητού στα μαγειρεία δεν είναι επαρκείς.

Μέσα στους μήνες του καλοκαιριού που διανύουμε, στην Κύπρο με την αφόρητη ζέστη και υγρασία κάναμε εκπαίδευση από 8.30 το πρωί έως 12.45 το μεσημέρι, και πολλές φορές ήμασταν όλο το ωράριο στον ήλιο, εκτεθειμένοι, ενώ μερικές άλλες φορές ήμασταν υπό σκιά. Ταυτόχρονα, λόγω του δυνατού ήλιου, το νερό στα ντους και στα λουτρά φτάνει μέχρι το χλιαρό, ποτέ στο κρύο.

Απαιτούμε:

  • Κάλυψη όλων των αεροπορικών μετακινήσεων από την Κύπρο προς τους χώρους διαμονής των φαντάρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου.
  • Επαρκή ποσότητα φαγητού και ποιοτικά αναβαθμισμένη, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φαντάρων.
  • Να σταματήσουν οι φαντάροι να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για ατομικά μέσα υγιεινής και αναλώσιμα που είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στρατιώτης από το 2ο Μ/Κ Τάγμα Πεζικού της ΕΛΔΥΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ