Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ω, τι άθλιος κόσμος!

Εχουν περάσει σχεδόν δέκα μέρες, διάστημα στο οποίο συνέβησαν πολλά και διάφορα, το μυαλό μου όμως εμένα, δε λέει να ξεκολλήσει από την εμφάνιση του Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να το θέλω, το μυαλό μου με μεταφέρει σε αίθουσα βασανιστηρίων του Μεσαίωνα. Οχι, βέβαια, σε αίθουσα πολιτικών βασανιστηρίων, που θα υπήρχε μια εξήγηση, αλλά σε αίθουσα οργίων. Γενικώς οργίων!

Ο καρδινάλιος, ο δόγης και ο κόμης, ο δικτάτορας, ο πάπας ας πούμε, ο Καραμανλής με άλλα λόγια, ντυμένος με πέτσινη στολή και ασορτί μάσκα, κρατώντας στο χέρι του ένα πέτσινο με κόμπους μαστίγιο, με το που μπαίνει στην αίθουσα αρχίζει αμέσως τις βιτσιές στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Θέλει από την αρχή να ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Αυτός βαράει και οι άλλοι... ηδονίζονται! Κουβέντα και μαστιγιά. Πρόταση και απανωτές μαστιγιές.

Οσο εκείνος βαράει, τόσο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκστασιάζονται! Οπως, ακριβώς, κάνανε οι χριστιανοί στην Ιερά Εξέταση. Μαζί με τις βιτσιές πέφτουνε, βέβαια, και οι αρμόζουσες, για την περίπτωση, κουβέντες και τα υπονοούμενα! «Ποιος... χτυπάει, ρε»; «Εσύ αρχηγέ μου»! «Ποιος είναι από πάνω, ρε»; «Ούτε συζήτηση, εσύ αρχηγέ μου»! «Σου αρέσει, ρε, να σε απαξιώνω»; «Πεθαίνω, το κουμπί μου, αρχηγέ μου»! Διάλογοι σπάνιας πυκνότητας σε φόρμα και περιεχόμενο. Διάλογοι αποκαλυπτικοί για την ποιότητα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής! Αλλά και απογοητευτικοί για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Λέω να σοβαρευτούμε! Κεντρική Επιτροπή σημαίνει όργανο εκλεγμένο από τη βάση του κόμματος για να διεκπεραιώσει (με τον καλύτερο τρόπο) αποφάσεις συνεδρίων, ψηφισμένα με δημοκρατικές διαδικασίες προγράμματα. Οργανο, επίσης, που συγκεντρώνει την κομματική γνώση και σχεδιάζει το μέλλον (το οποίο βέβαια αφορά στο σύνολο των μελών του κόμματος, αλλά, και κυρίως, ολόκληρου το λαού). Σας ρωτάω, ακόμα και εσάς τους πιο ανεκτικούς, τους πιο σκόρπιους, μπορεί η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αυτή που είδατε στις τηλεοράσεις και διαβάσατε στις εφημερίδες, να παίξει αυτό το ρόλο; Υπάρχει κανείς εκεί μέσα που θα ορθώσει και θα αρθρώσει κουβέντα; Υπήρχαν και μερικοί που τάχα τα 'βαλαν με το κόμμα. Ετσι για την ανακατωσούρα. Αλλά η πλειοψηφία; Θα πει ανοιχτά μια διαφορετική άποψη, για μικρά έστω ζητήματα; Δε μιλάω για το μέλλον της ανθρωπότητας, που θέλει άλλης ποιότητας μυαλά! Μιλάω για την καθημερινή διεκπεραίωση. Για απλά πράγματα. Για απλή πρόσθεση και για απλή αφαίρεση.

Κανένας, κύριοι! «Οποιος τολμάει να με αμφισβητήσει να βγει εδώ μπροστά και να το δηλώσει»! Ο Καραμανλής απευθυνότανε σε ανθρώπους που νομοθετούν, σε ανθρώπους που από αυτούς εξαρτάται το μέλλον της χώρας. Σε ανθρώπους που θα μελετήσουν και θα σχεδιάσουν. Σε ανθρώπους που θα χειριστούν τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα του τόπου. Σε καθηγητές πανεπιστημίου, σε επιστήμονες, σε καλλιτέχνες, σε συνδικαλιστές. Σε πρόσωπα που τιμήθηκαν από το λαό με την ψήφο του.

Τίποτα! Η ουρά στα σκέλια. Μίζερα και μοιραία ανθρωπάκια. Βρεγμένες κότες. Η κουτοπονηριά και το προσωπικό συμφέρον πάνω από τα σκαμπίλια. Δυο βιτσιές ισοδυναμούν με τη βουλευτική -και τη βουλευτική - έδρα! Τα σαΐνια του κόμματος μέσα στην αίθουσα, σημειώνουν το χειροκρότημα. Μετράνε ένταση και ρυθμό. Πάθος και χρόνο. «Βάρα αρχηγέ, μ' αρέσει ο πόνος. Ηδονίζομαι να με εξευτελίζουν»! Και εκείνος, γνώστης βαθύς του συστήματος, χτυπάει ανελέητα.

Κανένας δε δείχνει τίποτα! Δε γίνεται καμία κίνηση. Μένουν όλα μέτρια και άθλια. Μια εικόνα απογοητευτική. Μια εικόνα που δεν ταιριάζει στο λαό μας. Το κόμμα που κυβερνάει, οι συγκυριακοί υπεύθυνοι του τόπου, πολύ κάτω από τις ανάγκες. Δεν έχουν φωνή, δεν έχουν άποψη, δεν έχουν προσωπικότητα. Οι Κεντρικές Επιτροπές, για κόμματα που σέβονται και πιστεύουν στις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είναι αλάνες που μαλώνουν και κοκορεύονται τα πιτσιρίκια. Είναι όργανα σοβαρά που αφορούν στο μέλλον του τόπου. Εκεί μέσα βράζουν οι ιδέες. Εκεί μέσα συγκρούονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις. Εκεί μέσα κυριαρχεί ο σεβασμός. Μην εκπλήσσεστε, λοιπόν, για τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αυτό το πολιτικό σύστημα τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται. Τέτοιους γεννάει και τέτοιους αναπαράγει.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ