Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντεπίθεση!

Κάποιο βράδυ από τα τελευταία, των ημερών της οικονομικής κρίσης καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση και στεναχωρημένος άλλαζα, διαρκώς, κανάλια. Κάποια στιγμή ακούω δίπλα μου τη σύντροφό μου να λέει, «σκέφτεσαι όλα ετούτα τα γυαλιστερά φερέφωνα, αντί να μας γεμίζουν ψέματα και ήξεις αφήξεις, να καλούσαν το λαό σε ξεσήκωμα; Να του λέγανε την αλήθεια και να τον βγάζανε στο δρόμο; Κλείσ' την», μου λέει.

Υπάκουσα! Χωρίς τηλεόραση, πια, κοιταχτήκαμε. «Τρομερή δύναμη», μου λέει. «Σε φτάνει σε αδιέξοδο! Σου περιγράφει τα πράγματα με το χειρότερο και το μελανότερο τρόπο. Δε σου κρύβει ολόκληρη την αλήθεια, σου περιγράφει σχεδόν ρεαλιστικά την κατάσταση, όμως όταν φτάνει στο διά ταύτα, εκεί που χρειάζεται η σωστή πληροφορία, παγώνει η εικόνα της».

Πράγματι, ετούτες τις μέρες οι τηλεοράσεις, φοβισμένες και οι ίδιες από την κρίση και αναγκασμένες από τα πράγματα, είπανε τις περισσότερες, ίσως, αλήθειες! Κάποιες από αυτές, μάλιστα, έφτασαν να μιλήσουν ακόμα και για αποτυχία του καπιταλισμού. Λες και μίλαγε ο σταθμός της «Ελεύθερης Ελλάδας»! Χωρίς ενδοιασμούς, με απόλυτη ειλικρίνεια, ομολόγησαν, ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι ένας μύθος. Με το πρώτο «τσακ» έγιναν κομμάτια. Για αλλού τραβάει η μια χώρα γι' αλλού η άλλη. Οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις τράβηξαν το τελευταίο φύλλο συκής της Ενωμένης Ευρώπης και την ξεγύμνωσαν. Η Μέρκελ, για παράδειγμα, σαν η πιο γερή οικονομική δύναμη της περιοχής, αρνείται να μπει σε «κοινές στρατηγικές» και σε «κοινά ταμεία». Η κρίση γι' αυτή είναι, ελπίζει να είναι, μια ευκαιρία να ηγεμονεύσει οικονομικά! Από την άλλη, ο Σαρκοζί, ξέροντας την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας του, προσπαθεί να συνενώσει, ελπίζοντας πως αυτή η ενότητα θα τον σώσει και, ίσως, αναγνωρίζοντας οι άλλοι Ευρωπαίοι τον ενωτικό ρόλο του, θα τον στέψουν ηγεμόνα τους!

Να μη μιλήσουμε για την Αμερική! Και τι δεν ομολόγησαν οι τηλεοράσεις. Κανένας σεβασμός για τη μήτρα του καπιταλισμού. Δεν προέβλεψε, δεν εμπόδισε. Αλλά και όταν ξέσπασε η κρίση, δεν είχε ούτε την ικανότητα, ούτε τη γνώση να τη νικήσει! Η μεγαλύτερη καπιταλιστική χώρα στον κόσμο συμπεριφέρεται σαν την Ουγγαρία!

Και για τα δικά μας ήταν σκληρή η τηλεόραση. Σύσσωμοι οι σταθμοί, ακόμα και το καθαρά δικό της παιδί, η κρατική τηλεόραση, καταχέριασαν, όπως θα έλεγε ο μακαρίτης Γιαννόπουλος, την κυβέρνηση. Την είπαν διστακτική, ανέτοιμη, ανίκανη. Ακόμα και για τα 28 δισεκατομμύρια που έδωσε στους τραπεζίτες της έβαλαν χέρι. Δεν είπαν, βέβαια, κακώς τα έδωσε. Τη μάλωσαν, όμως, και της μήνυσαν, πως αν δε δώσει τουλάχιστον άλλα τόσα στο λαό, στους καταναλωτές δηλαδή, τα 28 δισ. των τραπεζών θα πάνε στην ...Ελβετία!

Ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός άνθρωπος που παρακολουθεί ετούτες τις μέρες την αστική τηλεόραση, σίγουρα θα δεχτεί πως όλοι μα όλοι οι παρουσιαστές της, οι σχολιαστές της, οι πανελίστες της, οι οικονομικοί της συντάκτες, οι έκτακτοι συνεργάτες και οι ανταποκριτές της, οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι ειδικοί επιστήμονες, που καλούν τακτικά στους σταθμούς τους, όλος ο μηχανισμός των αστικών ΜΜΕ, με άλλα λόγια, γνωρίζει! Γνωρίζει ποιος φέρνει την ευθύνη και πώς διορθώνεται οριστικά η κατάσταση. Κανένας, σύμφωνα με όσα είπαν και φώναξαν ετούτες τις μέρες όλοι τους, από τον πιο «αριστερό» μέχρι τον πιο συντηρητικό, δεν είναι να μην ξέρει πως ετούτη η κρίση είναι συνέχεια όλων των παρόμοιων προηγούμενων κρίσεων και είναι ο προάγγελος αυτών που θα ακολουθήσουν! Οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχουν περιοδικές οικονομικές κρίσεις και γι' αυτό μια διαρκής και συνεχώς αυξανόμενη ανασφάλεια.

«Πράγματι», λέω στη σύντροφό μου, «αν ετούτα τα ξόανα είχαν φιλότιμο, θα έπρεπε, τώρα τουλάχιστον που τρέμει ακόμα και το ίδιο τους το σπίτι, τώρα που κινδυνεύει ακόμα και η δική τους επιστρατευμένη δουλειά, αφού η κρίση θα φέρει σίγουρα αλλαγές και το χρήμα σίγουρα θα αλλάξει χέρια, που σημαίνει καινούρια αφεντικά θα βγουν στο προσκήνιο και καινούριοι υπηρέτες θα προσφέρουν πια υπηρεσίες, να μετατρέψουν τα μικρόφωνά τους σε χωνιά: βγέστε όλοι στους δρόμους! Διεκδικήστε αυτό που σας αξίζει»!

«Τέλειωσε και απόψε το δελτίο, δεν πρόλαβαν»! με πειράζει εκείνη. «Αυτή η υποχρέωση και η τιμή», συνεχίζει με σοβαρότητα, «ανήκει σε εμάς! Θέληση έχουμε, χέρια να τα κάνουμε χωνιά έχουμε, πνευμόνια, κυρίως πνευμόνια έχουμε, φώναξε μου λέει, και αρχίζει αυτή πρώτη να φωνάζει: Εξω όλοι στους δρόμους. Αντεπίθεση λαέ»!

Σε λίγο, δε φώναζε, πια, μόνη της. Φώναζα και εγώ δίπλα της. Το σπίτι πήρε φωτιά. Και τα μάγουλά μας!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ