Κυριακή 22 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Καμιά κουβέντα επί της ουσίας!

«

Εκρηξη βίας με 186 κλοπές και διαρρήξεις την ημέρα, 65 κλοπές ΙΧ και 9 ληστείες καθημερινά, αλλά και 304 δολοφονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών μέσα στο 2008 δείχνουν τα στοιχεία εγκληματικότητας της ΕΛ.ΑΣ.», γράφουν «Τα Νέα» στηριζόμενα σε στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών!

«Στην πρωτεύουσα», συνεχίζει η έρευνα-ρεπορτάζ, «γίνεται μια δολοφονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας κάθε τρεις ημέρες και πραγματοποιούνται 7 ληστείες. Τριάντα οκτώ ιδιοκτήτες ΙΧ χάνουν τα αυτοκίνητά τους και καταγράφονται 124 κλοπές και διαρρήξεις κάθε ημέρα. Στη Θεσσαλονίκη, το 2008 πραγματοποιήθηκαν 441 ληστείες, 12.002 κλοπές και διαρρήξεις, κλάπηκαν 3.180 αυτοκίνητα και δολοφονήθηκαν 17 άνθρωποι».

Τι συμβαίνει, παιδιά; Παραφρονήσαμε σα χώρα; Ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε αντί να πάμε στην οικοδομή για το μεροκάματο, δεν τραβάμε μια ληστεία; Αντί να πάμε για εξοντωτική δουλειά με 680 ευρώ το μήνα στο «Τζάμπο Μπεμπέ», που είναι και της ...μόδας, δεν τραβάμε έναν φόνο για ...ψυχαγωγία; Αντί να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους άθλιους δρόμους, με τα λειψά μέτρα ασφαλείας και τα ακόμα πιο άθλια απορριμματοφόρα, δεν αρπάζουμε μια μερσεντές για να τη βγάλουμε στο σφυρί; Αντί να στεκόμαστε στις ουρές του ΟΑΕΔ, δε σπάμε ένα ταμείο;

Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι στεγνά νούμερα, κι ας μοιάζουν σαν τέτοια! Αποτυπώνουν την κρίση της κοινωνίας. Δείχνουν την αξία της ανθρώπινης ζωής στο συγκεκριμένο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα που ζούμε! Μια δολοφονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας κάθε τρεις ημέρες στην πρωτεύουσα ή 17 δολοφονίες σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο. Δείχνει μια νοοτροπία, έναν πολιτισμό. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι αστυνομική!

Αλλά, για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα μας, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει, το ταχύτερο, τα « στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών» να συμπληρωθούν και με τα πιο σοβαρά εγκλήματα, με τα πιο κερδοφόρα! Μιλάω για τα εγκλήματα που δεν μπαίνουν σε κοινές «λαϊκές» στατιστικές! Μια εξοπλιστική αγορά, για παράδειγμα, είναι, σίγουρα, μια πράξη βαριά εγκληματική, αφού συντίθεται από απάτη, από εξαγορά, εκβιασμούς, απειλές και, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, ακόμα και φόνους (γιατί όχι, είναι τόσα πολλά τα λεφτά)! Για μια απλή πράξη του Βατοπαιδίου, για να σταθούμε μόνον σε ένα γεγονός, μπορεί κανείς να μας απαριθμήσει τις παραβιάσεις; Η πώληση του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής» αύριο, με πόσες εγκληματικές πράξεις χρεώνονται; Τα σάπια καράβια, οι αναθέσεις από το παράθυρο, οι μυστικές προμήθειες κλπ., σε ποιες στατιστικές χωράνε; Η ληστεία στα κάτω Μουδανιά μας μάρανε!

Ενώ, στ' αλήθεια, με την πρώτη ματιά εντυπωσιάστηκα από τα στοιχεία της έρευνας, διαπίστωσα ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες, αν δε συνοδεύονται με ...παράπλευρες κοινωνιολογικές και πολιτικές μελέτες, τελικά είναι σχεδόν άσφαιρες! Ο αναγνώστης παγιδεύεται από τα γρανάζια των αριθμών και αποπροσανατολίζεται από τις αιτίες που προκαλούν το έγκλημα! Ποιος οπλίζει τους ληστές για να διαπράξουν τις ληστείες; Ποιος οπλίζει τους δολοφόνους για να διαπράξουν τις δολοφονίες; Ποιος, τι και πώς διαμορφώνεται το κοινωνικό έδαφος για να γεννηθεί και να στοιχειώσει η βία; Ποια είναι η φιλοσοφία και το «πιστεύω» του κοινωνικού συστήματος μέσα στο οποίο επωάζεται και στη συνέχεια γεννιέται το έγκλημα;

Καμία ή ελάχιστη κουβέντα επί της ουσίας! Αχνα δεν ακούγεται στις «στατιστικές» για το καπιταλιστικό σύστημα που είναι το ιδανικό έδαφος για την παραγωγή όλων των ειδών των εγκλημάτων, όλων των ειδών των εγκληματικών στοιχείων. Από τον μεγαλοαπατεώνα των διεθνών εμπορικών συμβάσεων μέχρι το μοντέλο-μεταφορέα των 4 κιλών ηρωίνης! Από το μεγαλομεσάζοντα μέχρι το ληστή της γειτονικής ΕΒΓΑ! Αντίθετα όλο το κέντρο βάρους μετατίθεται σε άλλες περιοχές! Στην καταστολή του εγκλήματος, ας πούμε! Και αυτής, κουτσής και στραβής! Αφού όλοι γνωρίζουν, πως δε βρίσκεται εκεί η λύση του ζητήματος!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ