Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Υπουργός - πλυντήριο!

Υπουργός:ανώτατος δημόσιος λειτουργός, που προΐσταται σε συγκεκριμένο κλάδο της διοίκησης και ασκεί, σε συνεργασία με τον αρχηγό της πολιτείας την εκτελεστική εξουσία, χωρίς να εξαρτιέται υπηρεσιακά από κάποιο άλλο πολιτειακό όργανο, έχοντας ιδιάζουσα πολιτική ευθύνη.

Ετσι περιγράφει το λεξικό τον υπουργό, γενικά, και, υποθέτω αυτός ο ορισμός θα αφορά και στον υπουργό Πολιτισμού. Από τον οποίον αναζητείται - κατεπειγόντως - η «ιδιάζουσα πολιτική ευθύνη». Η οποία «ιδιάζουσα πολιτική ευθύνη», από καμιά πράξη του υπουργού δεν αποδεικνύεται ότι έχει αναληφθεί. Ο κ. Βενιζέλος περισσότερο είναι υπουργός των δεξιώσεων και των χειροφιλημάτων παρά υπουργός του Πολιτισμού. Εκθαμβος ο κόσμος του Πολιτισμού και της τέχνης, αλλά και ο ελληνικός λαός γενικότερα, παρακολουθεί έναν χαριτολογούντα τεχνοκράτη να πηγαινοέρχεται, κάνοντας δηλώσεις επί παντός επιστητού. Και σε όλους τους τόνους...

Ο κ. Βενιζέλος, βέβαια, έχει δικαίωμα να διαθέτει τον εαυτό του, όπως - και όπου - αυτός νομίζει. Τον εαυτό του, όχι όμως τον υπουργό. Ο υπουργός έχει προκαθορισμένες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Είναι θεσμός σεβαστός. Και το υπουργείο, φυσικά, δεν είναι τσιφλίκι του να το μεταχειρίζεται όπως αυτός θέλει. Να ανοίγει τις πόρτες του επιλεκτικά. Να αρνείται συνεργασία τόσο με πρόσωπα και πολύ περισσότερο, βέβαια, με φορείς.

Κύριε Βενιζέλε, με τις πράξεις σας επιβεβαιώνετε έμπρακτα ότι, τελικά, είστε υπουργός της κ. Λάτση, της κ. Βαρδινογιάννη και όχι του ελληνικού κράτους. Μαζί τους - και με τη Sony, τελευταία - διοργανώνετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της χώρας. Αυτές και εσείς - και μερικοί ακόμη παρατρεχάμενοι - κυριεύσατε το Ηρώδειο, τη μικρή και τη μεγάλη Επίδαυρο, τη Δωδώνη... Και, υπακούοντας, υποθέτω, σε μεταφυσικές παρορμήσεις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σας, όπως λέγεται, συνεταιριστήκατε και με τη ΝΑΣΑ (Ποιος τη χάρη σας).

Ολα αυτά, βέβαια, θα μπορούσανε να γίνουνε νούμερο για την επιθεώρηση και να γελάει ο κόσμος μαζί σας και με τις πράξεις σας. Ομως, κανένας από εμάς δεν έχει διάθεση να γελάσει, γιατί προΐστασθε ενός τομέα που διαμορφώνει συνειδήσεις. Και δεν έχουμε καμία διάθεση να σας επιτρέψουμε να παίξετε με τις ψυχές μας και με το νου μας. Κανένας από εμάς δεν απαλλοτρίωσε το δικαίωμά του για συμμετοχή στη δημιουργία, για συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα.

Κύριε υπουργέ, η ανευθυνότητα, δεν μπορεί, και αυτή πρέπει να έχει όρια. Αυτά τα σχολεία, αυτά τα πανεπιστήμια, αυτές οι ακαδημίες τέχνης, που είχατε υποσχεθεί εσείς και οι προκάτοχοί σας, πού στο διάολο πήγαν; Εσείς δε θέλετε να γίνουνε πράξη ή δε σας το επιτρέπει η κ. Αγάπη; Τι σόι «μάρκετινγκ» είναι αυτές οι ατέλειωτες εκδηλώσεις για τα «παιδιά με ειδικές ανάγκες», αυτές οι ατέλειωτες συναθροίσεις για το «Χαμόγελο του παιδιού», αυτές οι χολιγουντιανές εκδηλώσεις για την «πολιτιστική ολυμπιάδα»;

Είναι γελοίο η χώρα μας να εξαρτάται από τα φιλανθρωπικά τσάγια άεργων γυναικών. Είναι εικόνα ντροπής αυτή η χυδαία επίδειξη ευσπλαχνίας από πάμπλουτες αργόσχολες κυρίες. Και είναι δέκα φορές ντροπή να μπαίνει η υπουργική σφραγίδα και να νομιμοποιεί τέτοιες πράξεις και τέτοιες διατάξεις! Οποιος χαρακτηρισμός και αν σας αποδοθεί, θα σας ταιριάζει. Δική σας η - ανεπίτρεπτη - συμπεριφορά, δική σας - ολοκληρωτικά - και η ευθύνη.

Δεν είναι δουλιά σας οι δημόσιες σχέσεις των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, κύριε υπουργέ. Εσείς πρέπει να διασφαλίζετε καλές συνθήκες δουλιάς στους καλλιτέχνες, πρέπει να διασφαλίζετε εύκολη και ολοκληρωμένη πρόσβαση του λαού στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Πρέπει η πολιτική σας να μην προσβλέπει στο εισιτήριο, αλλά στη μόρφωση και στην παιδεία.

Δεν έχετε δικαίωμα να ευτελίζετε τους θεσμούς. Ούτε να παρουσιάζετε τις τράπεζες και τα σούπερ - μάρκετ σαν παραγωγούς τέχνης. Κανένας μας δεν έδωσε στον Μαρινόπουλο το δικαίωμα να φροντίζει για την κουλτούρα μας. Δεν είναι υποχρέωση της τάδε μπίρας να παράξει πολιτισμό. Ούτε του δείνα βιομηχάνου να μας προσφέρει τέχνη. Αυτοί, άνθρωποι και επαγγέλματα, άλλο ρόλο έχουν μέσα στην κοινωνία και με άλλες δραστηριότητες κερδοσκοπούν και πλουτίζουν.

Κύριε υπουργέ, σάς καταγγέλλω ότι παραβλέπετε τις υποχρεώσεις σας, που απορρέουν από το νόμο, και δε διευκολύνετε την παραγωγή και τη διάδοση του πολιτισμού και της τέχνης, όπως οφείλετε να πράττετε. Αντίθετα, για προφανείς λόγους, μεταβάλλεστε καθημερινά - και συνειδητά - σε πλυντήριο για να ξεπλένουν τις ενοχές τους ο κερδοσκοπισμός και οι κερδοσκόποι. Δίνετε άλλοθι σε ανθρώπους που με τη σπάταλη και προκλητική ζωή που ζουν, προκαλούν την κοινωνική οργή. Παραδίδετε τους καλλιτέχνες και τους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού στα χέρια των επιχειρήσεων και των διαφημιστικών εκστρατειών τους. Και εσείς και εκείνοι είστε μια πρόκληση... είστε πολιτικοί συνεταίροι!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ