Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το πρόβλημα θα το λύσει ο Σβαρτσενέγκερ...

Εγώ λέω να κάνω τον αδιάφορο. Να παραστήσω το θεατή του multiplex; Να βυθιστώ στην πολυθρόνα μου, να απλώσω τα πόδια μου, να τσιμπάω pop corn και να παρακολουθώ, έτσι απλά -αποχαυνωμένος - το θέαμα. Ολα αυτά που συμβαίνουν στη μεγάλη -τεράστια - οθόνη, που έχω μπροστά μου, να κάνω πως δε με αφορούν. Να κάνω πως δεν καταλαβαίνω ότι γίνονται σε βάρος μου - και σε βάρος σου, ίσως. Να πω ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, που παρακολουθώ, δεν ξεσκίζουνε εμένα - και σένα, ίσως - αλλά μεταξύ τους ξεσκίζονται.

Αυτό θα κάνω. Θα πω ότι παρακολουθώ εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, όπου ο Μητσοτάκης δεν είναι ο Μητσοτάκης, αλλά εκείνος ο μυστήριος γιατρός με τα φουλάρια και τα χρυσά μανικετόκουμπα. Ο Λαλιώτης δεν είναι ο Λαλιώτης, αλλά εκείνος ο μπλαζέ εκδότης που μιλάει αργκό. Η Ντόρα δεν είναι η Ντόρα, αλλά εκείνη η καθηγήτρια Ψυχολογίας, που κουβαλάει στους ώμους της όλα τα βάσανα της ανθρωπότητας. Ο Εβερτ δεν είναι ο Εβερτ, αλλά ο ποιητής με την κοτσίδα.

Και θα παρακολουθώ, πάντα καθισμένος στη βαθιά πολυθρόνα μου, αδιάφορος και αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα, όλο το θίασο -και τι θίασο; - επί σκηνής. Θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια μου πράκτορες, κλέφτες, απατεώνες, καταδότες, υπάλληλοι του ΟΤΕ να υποκλέπτουν συνομιλίες, κορίτσια της ΚΥΠ να την πέφτουν σε Ρώσους κατασκόπους, διαιτητές να πουλάνε παιχνίδια, στρατηγούς να παίρνουνε μάτι! Τι κόσμος, θεέ μου! Τι θέαμα! 200 πρωταγωνιστές και χιλιάδες κομπάρσοι. Το Μπεν Χουρ της ελληνικής πραγματικότητας στο σπίτι μας - και χωρίς να διαθέτεις ΝΟVΑ που κοστίζει.

Ετσι πρέπει να κάνω. Να πω ότι δε ζω σε αυτή τη χώρα, σε αυτόν το πλανήτη. Να πω ότι εγώ δεν είμαι παρά ένας απλός θεατής της ζωής. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι πραγματικά. Είναι σκηνές από κινηματογραφικό έργο, να πω. Εργο διεστραμμένου έστω σκηνοθέτη, αλλά έργο, πάντως, και όχι η αλήθεια! Αυτά που βλέπω και ακούω είναι εικόνες και ήχοι φανταστικοί, εκεί πρέπει να καταλήξω!

Γιατί αν καταλήξω ότι όλα αυτά που βλέπω και ακούω γύρω μου, ότι όλες αυτές οι αθλιότητες που βγαίνουν στον αέρα, ότι όλος αυτός ο συρφετός που σέρνεται στα πόδια μου και βρωμίζει τον τόπο, ότι όλα αυτά τα ανθρωπάκια που κατηγορεί το ένα το άλλο, όλα αυτά δεν είναι κινηματογραφικό έργο, αλλά η ζωντανή πραγματικότητα που με δαγκώνει, τότε θα πρέπει να αντιδράσω. Να μπω, δηλαδή, σε φασαρίες. Να χάσω την ησυχία μου. Κι εγώ συνήθισα θεατής. Βολεύομαι στην πολυθρόνα μου...

Οχι, δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν κλέφτες, απατεώνες, πράκτορες. Δεν υπάρχουν εκβιαστές, εκμεταλλευτές, βιομήχανοι, εφοπλιστές, έμποροι που πληρώνουν και πολιτικοί που πληρώνονται. Δεν υπάρχουν Ελληνες στρατηγοί που δουλεύουν για τη CIA, τη DIA, τη βία και τη νοθεία. Δεν είναι αλήθεια όλα ετούτα. Ταινία επιστημονικής φαντασίας παρακολουθούμε. Καθίστε, κυρίες και κύριοι, αναπαυτικότερα στον καναπέ σας. Τσιμπήστε το ζεστό pop corn. Ολα αυτά, σαν σε θαύμα, θα εξαφανιστούν μόλις ανάψουν τα φώτα. Αλλωστε, έτσι δε γίνεται στις ταινίες; Το πρόβλημα, που προκύπτει, το λύνει - πάντα - ο Σβαρτσενέγκερ...


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ