Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ω! τι άθλιος - ω! τι όμορφος κόσμος!

«

Σύντροφε, άνοιξέ μου τις σελίδες ενός καλού βιβλίου, θέλω να περπατήσω πάνω σε ευθείες γραμμές. Βοήθησέ με να πιαστώ από τα καρέ μιας καλής ταινίας, επιθυμώ να ταξιδέψω μαζί της σε μια τεράστια καθαρή οθόνη. Κράτησέ με, σε παρακαλώ, να ανέβω στο πικ-απ. Νιώθω την ανάγκη να γυρίζω, να γυρίζω ατέλειωτα, μαζί με έναν καλό δίσκο στις στροφές μιας αρμονικής μουσικής. Πιάσε με από το μπράτσο να περπατήσω σε αυτή την άγρια διαδήλωση, που δεν ξεκίνησε ακόμα. Δεν αντέχεται άλλο ετούτη η αθλιότητα, σε παρακαλώ, κάνε κάτι. Πρέπει να πιαστούμε από την τέχνη, από πράγματα με αξία, για να σωθούμε. Κινδυνεύουμε να μας πάρει από κάτω ο Διακονιάρης και να πνιγούμε στις λάσπες» μου είπε μπαίνοντας και έδειχνε, πράγματι, πολύ οργισμένος.

«Μην το βάζεις κάτω, αδερφέ, τι το καινούριο συνέβη;».

«Τίποτα το καινούριο, πράγματα παλιά επαναλαμβάνουν. Αυτή η επανάληψη, όμως, είναι που με σκοτώνει. Δεν αντέχω να τους ακούω να αλληλοβρίζονται χυδαία, χρόνια ατέλειωτα. Να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για παραλείψεις, για κομπίνες, για απάτες, για ποινικά αδικήματα. Να φωνάζουν σαν μεθυσμένοι νταλικέρηδες. Θέλω να πιαστώ από ένα ποίημα για να βρω την ισορροπία μου. Δεν μπορώ να τους βλέπω στα δικαστήρια να πλακώνονται στις σπρωξιές, διεκδικώντας παράσημα από την Εθνική Αντίσταση. Εχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Δεν είναι εικόνες αυτές που παρακολουθούμε».

«

Και ζητάς να "δραπετεύσεις";».

«Ζητάω να δυναμώσω. Να ξαναβρώ την πίστη μου στον άνθρωπο. Θέλω να ξανάρθω σε επαφή με κορυφαίες στιγμές. Θέλω να γεμίσω με χρώματα, με ήχους, με κινήσεις. Θέλω να θυμηθώ τα μεγάλα έργα, το φράγμα του Ασουάν, τη διώρυγα του Παναμά, τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι, τον Πικάσο, τον Σαίξπηρ, τον Μπετόβεν, τη Ρώσικη Επανάσταση, ...δεν μπορεί ο κόσμος να είναι αυτά τα ερπετά που σέρνονται στους υπονόμους της υποκλοπής, των μυστικών λογαριασμών, των εξοντωτικών χρηματιστηρίων, της ρεμούλας, των αποκλεισμένων τρένων, της κάθε λογής λάσπης».

«Είναι και αυτός ο κόσμος!».

«Είναι και αυτός, ναι. Οχι, όμως, μόνον αυτός. Αυτό είναι που δεν αντέχω. Την άποψη που κυριαρχεί ότι όλοι είμαστε τυλιγμένοι στα σκουπίδια. Οτι όλοι είμαστε κομμάτι αυτής της χαλασμένης μηχανής. Αυτής της βρώμας που βγάζουν τα χνότα τους. Οτι είμαστε μέλη μιας κοινωνίας κουρασμένης, διαφθαρμένης, που γεννάει πολίτες έτοιμους να χωθούν στην κομπίνα, στις καταπατήσεις, στις συκοφαντίες, στα ναρκωτικά και στην πορνεία. Οτι κανένας, πια, δεν ερωτεύεται. Θέλουν να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους. Να γερνάμε από τα νηπιαγωγεία. Να σηκώνουμε τα χέρια από την εφηβεία μας. Θέλουν να μας κλωνοποιήσουν με τα κατακάθια του ανθρώπινου είδους. Με τον εαυτό τους. Και πρέπει, σύντροφε, να μην τους το επιτρέψουμε».

«

Γι' αυτό σου λέω, έλα να πιαστούμε από την ομορφιά. Ελα να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε μουσικές, να απαγγείλουμε ποιήματα. Ελα να θυμηθούμε όλες τις γιγάντιες μονομαχίες του ανθρώπου με τα σκοτάδια και την ασχήμια. Ελα να πάρουμε τα μονοπάτια του Σπάρτακου, που σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούνε στους συμβιβασμούς. Ελα να πάρουμε τη διαδρομή που ακολούθησε η φιλοσοφία, η επιστήμη. Λυτός είναι ο άνθρωπος και όχι ετούτα τα ξόανα που καμώνονται τους ανθρώπους!».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ