Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Γκόρμπι, ο άνθρωπος της χρονιάς!

Είδα ένα φάντασμα. Ενα κουρασμένο εξαθλιωμένο φάντασμα. Μια καρικατούρα φαντάσματος. Και δίπλα του χιλιάδες δεκανίκια να προσπαθούνε να το στήσουνε όρθιο. Και η προσπάθεια να καταλήγει σε πλήρη αποτυχία. Να πέφτει το φάντασμα, να γίνεται κομμάτια. Να γελοιοποιείται.

Και εκεί που λες «πάει, τέλειωσε κι αυτή η άσχημη παρένθεση», να πάλι ο αγώνας. Ο αγώνας να σταθεί το φάντασμα στα ποδάρια του. Του διοργανώνουν γιορτές, του στήνουν συνεντεύξεις, το βάζουνε να μιλάει σε ακροατήρια, το βραβεύουν. Το φάντασμα, όμως έχει - πλέον - διαλυθεί οριστικά, τίποτα δεν το συνεφέρει. Με κόπο κρατάει τα παντελόνια να μην πέσουν και φανεί το τρύπιο βρακί του.

Δίπλα του κυρίες και κύριοι με λαμέ. Δήμαρχοι ιλιουστρασιόν. Διανοούμενοι με κιτρινισμένες γραβάτες, τέως αριστεροί, ως επί το πλείστον. Μερικές φιλάνθρωπες καρακάξες. Ο δεσπότης της λογοδιάρροιας, η πρώην μις Κόσμος, ο μόδιστρος Αβραάμ και η τραβεστί Μικέλα. Και, βέβαια, πάντα καχεκτικοί δημοσιογράφοι να του κάνουν γελοίες ερωτήσεις. Να το ρωτάνε γιατί το σουρωτήρι έχει τρύπες. Γιατί τα αυτοκίνητα έχουν ρόδες.

Και εκείνο, σαν τον τρελό του χωριού, να μιλάει για την «απομόνωσή» του στην Κριμαία, για την αδελφική σχέση του με τον Κολ, με τον Γκένσερ και τον Κίσινγκερ. Να μιλάει για τη Ραΐσα, που μαζί της δραματοποίησε στα ρώσικα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Και να παριστάνει τον αθώο, ενώ ακόμα και οι πέτρες ξέρουν πως ήταν το πρώτο βιολί στην κακοστημένη παγίδα.

Αχ, αυτά τα φαντάσματα, αυτά τα ξόανα της ιστορίας, αυτές οι στυμμένες λεμονόκουπες. Αυτές οι σκουριασμένες λεπίδες που έκοψαν - κατόπιν παραγγελίας και χωρίς αιδώ - φέτες την ελπίδα. Που μαχαίρωσαν κατάστηθα λαούς με εκατομμύρια σκοτωμένους. Που βύθισαν τα καράβια που είχαν την ατυχία να τα έχουν καπετάνιους. Αχ, αυτά τα φαντάσματα, αυτά τα περιφερόμενα τσίρκα, αυτά τα λιγδιασμένα κουρελόχαρτα, αυτά τα άθλια απομεινάρια, πόσο πολύ τους αξίζει η τιμωρία που τους επέβαλε η ιστορία. Πόσο δίκαια - και γρήγορα - τα πέρασε στην ανυποληψία.

Ποιος σοβαρός άνθρωπος, ποιος εργαζόμενος σοβαρός άνθρωπος παίρνει πια στα σοβαρά αυτόν τον περιφερόμενο τσαρλατάνο; Αυτόν τον μοντέλο που διαφημίζει ανθυγιεινά προϊόντα; Ποιος σοβαρός και τίμιος άνθρωπος δέχεται να του σφίξει το χέρι; Στο εξής, ο Γκόρμπι θα πεθαίνει μέσα στις ιδρωμένες μασχάλες της αστικής τάξης. Θα σέρνεται μπροστά σε όλες τις κατουρημένες ποδιές που μείνανε αφίλητες. Θα κάνει αστεϊσμούς για να γελάνε οι φαφούτηδες. Θα γίνει χειρότερος από το χειρότερο.

Νιώθω μια απέραντη ηδονή, και πέστε με κακό, για το σήμερα αλλά - κυρίως - για τέλος που τον περιμένει. Ξέρω μέχρι πού θα τον σπρώξουν αυτοί που κρατάνε τα νήματα, γιατί γνωρίζω το σαδισμό τους. Θα τον περάσουν, σίγουρα, απέναντι από το χείλος του γκρεμού. Θα τον κάνουν σκουπίδι. Θα του φορέσουν ζαρτιέρες και γόβες και θα τον αναγκάσουν να ολοκληρώσει το προσωπικό του στριπτίζ. Θα τον πεθάνουν ζωντανό!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ