Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η άγρια Δύση

Οι κανόνες είναι γνωστοί. Με καθαρούς διαγωνισμούς, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, διαδικασίες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν Αλ Καπόνε, να χαλάσει τη δημοκρατική ατμόσφαιρα της χώρας, δηλώνονται οι συμμετοχές και ορίζεται ο χρόνος και ο τόπος. Στους αγώνες - υποτίθεται - ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ολοι - υποτίθεται - ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Εχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάρουν το καλύτερο κομμάτι γης. Το πιο αφράτο, το πιο χορταστικό.

Αμέσως μετά αρχίζουν τα σποτ στην τηλεόραση. Σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, μεταφορές, οδικοί άξονες, λιμάνια και αστική ανάπτυξη, περιβάλλον, ανταγωνιστικότητα, κοινωνία της πληροφορίας... Το πάπλωμα των 18 τρισ. Το πάπλωμα που πάνω του θα κυλιστούν τα πλούτη σε ένα όργιο σπατάλης, απάτης, εκβιασμών, εξαγοράς.

Οσο θα φτάνει η μέρα της «κρίσης», η μέρα που θα μοιραστεί το ψητό, τα χτυπήματα θα δυναμώνουν. Το όργιο θα παίρνει άγρια μορφή και θα ξεσκίζονται σάρκες. Πράκτορες θα ξεσκεπάζονται, πρωθυπουργοί θα χάνουν την ψυχραιμία τους, τηλεοράσεις θα οργιάζουν στο ψέμα και τους εκβιασμούς, πολιτικοί θα συμμαχούν κατά το δοκούν - με εργολήπτες και εργολάβους. Τα διαπλεκόμενα θα αποθρασυνθούν ακόμα περισσότερο και αγκαζέ, όπως πάντα, με την πολιτική, με τη δικαιοσύνη, με τους μεγαλοεκδότες θα χορεύουν πολεμικούς χορούς με εκκωφαντικούς αλαλαγμούς!

Και όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή, η στιγμή της τελικής μοιρασιάς, ο ήλιος θα κρυφτεί απ' την ντροπή του. Οι άποικοι, οι κυνηγοί κεφαλών, με όλα τα μέσα που βάζει ο νους του ανθρώπου, χωρίς μάσκες, θα φτάσουν μπροστά στα ανοιγμένα ταμεία. Η εύπορη πεδιάδα του Γ' Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης, θα απλώνεται ωραία και μοιραία μπροστά τους. Κι αυτοί πάνω σε άλογα, σε άμαξες, σε μερσεντές, σε τρακτέρ, σε τζιπ, σε λαντρόβερ, σε ελικόπτερα, σε αεροπλάνα θα περιμένουν τη στιγμή της εκκίνησης. Ολοι στην ίδια ευθεία. Ούτε μια πατούσα μπροστά ο Κόκκαλης, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης. Η πλουτοκρατία στην ίδια ευθεία με τον περιπτερά της γωνίας, με τον σουβλατζή της πλατείας, με τον λαχειοπώλη...

Μέχρι να ακουστεί το τελικό «μπαμ» θα έχουν πέσει, φυσικά, κι άλλα θύματα, θα έχουν γίνει και άλλες σφαγές. Οταν, όμως, ακουστεί το τελικό πιστόλι και αρχίσει επίσημα, πια, το άγριο κυνήγι, τότε ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε. Μέσα σε αυτό το όργιο των φωνών και της σκόνης, μέσα σε αυτό το όργιο του θορύβου, έτσι που όλοι θα τρέχουν για την κατάκτηση των κερδοφόρων εκτάσεων εκτάσεων των 18 τρισ., ποιος να κρατήσει τα προσχήματα; Ο θάνατός σου η ζωή μου. Η άγρια Δύση θα ξεδιπλώσει όλο της το μεγαλείο. Ο ένας θα πατάει τον άλλον, ο ένας θα σφάζει άλλον, ο ένας θα βιάζει τον άλλον. Ο νόμος της ζούγκλας θα έχει επιβληθεί οριστικά.

Ούτε λόγος, βέβαια, για το ποιος θα φτάσει στην πηγή. Πρώτα τα αεροπλάνα, ύστερα τα ελικόπτερα, μετά τα Λαντρόβερ... Αυτός με το ποδήλατο θα πάρει όλη τη βρώμα του ιδρώτα και των καυσαερίων.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ