Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το μουστάκι του Χίτλερ

Υπάρχουν λαοί φορτισμένοι τόσο πολύ από την ιστορία, που δεν επιτρέπεται - διπλά σε αυτούς - να ασχημονούν. Οταν σου έχουν κάψει το δέρμα και έχουν αποτυπώσει πάνω του ανεξίτηλα τη βαρβαρότητα του φασισμού, είναι προσβολή στα δικά σου θύματα, όταν επαναλάβεις εσύ αυτήν τη φρικαλεότητα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εχεις κλωνοποιηθεί, κύριε Σαρόν. Είσαι ένας χοντρός Χίτλερ!

Και μαζί με σένα έχουν κλωνοποιηθεί η κυβέρνησή σου, οι υπουργοί σου, οι αξιωματικοί και οι οπλίτες σου. Χιτλερικές μέθοδοι και χιτλερικές επιδρομές είναι οι επιδρομές σας στα Κατεχόμενα. Αντιγραφές είναι των γνωστών χιτλερικών μπλόκων. Ακόμα και οι δηλώσεις σου είναι δηλώσεις όμοιες μ' αυτές του Χίτλερ. «Onc way ticket» μόνον εκείνος εξέδιδε. Είναι τα γνωστά φασιστικά εισιτήρια, που φόρτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους στα τρένα με τους «άγνωστους προορισμούς». Είναι τα γνωστά φασιστικά εισιτήρια, που οδήγησαν - χωρίς επιστροφή - εκατομμύρια ανθρώπους στους φούρνους!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, εσύ και οι συνεργάτες σου, βγήκατε από το ίδιο αυγό που βγήκαν τα SS. Εσύ, οι συνεργάτες σου και ο Μπους, θα ξυπνήσετε κάποιο πρωί και στο πρόσωπό σας θα έχει φυτρώσει το γνωστό άθλιο μουστάκι. Θα κάνετε τις ίδιες νευρικές κινήσεις που έκανε εκείνος. Αντί για «Καλημέρα», θα φωνάζετε «Χάιλ Χίτλερ». Δεν υπάρχει αμφιβολία, θα τρελαθείτε. Και θα φτάσετε στην αυτοκτονία. Αυτό είναι το «μοιραίο» τέλος όλων των παραφρόνων. Μόνο που η ανθρωπότητα - δυστυχώς - θα πληρώσει ακριβά και τη δική σας τρέλα. Οπως πλήρωσε - και πλήρωσε ιδιαίτερα ακριβά και ο λαός σας - και την τρέλα του Χίτλερ!

Ομως, το μεγάλο πρόβλημα δεν είστε εσείς, οι φανεροί φασίστες. Εσείς, έτσι ή αλλιώς, θα αυτοδηλητηριαστείτε από τη σάπια χολή σας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κρυπτοχιτλερικοί. Αυτοί που καμώνονται τους δημοκράτες και απαντάνε στη φασιστική βία σας με στρεβλές μαθηματικές εξισώσεις. Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι, λένε τα φερέφωνά σας. Ολοι αυτοί, που, με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες, δείχνουν με το δάκτυλό τους το στόχο. Τη μια τη Γιουγκοσλαβία, την άλλη το Αφγανιστάν, τώρα την Παλαιστίνη. Μιλάω για όλους αυτούς τους Πόντιους Πιλάτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και όχι μόνον - που παριστάνουν τους προβληματισμένους. Που δηλώνουν ότι είναι κακό πράγμα ο πόλεμος, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο να τον σταματήσουν. Ενώ και τη δύναμη έχουν - και την υποχρέωση - να το πράξουν.

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιον που μπορεί - και μπορεί - να εμποδίσει να σκοτώνονται παιδιά και δεν το πράττει. Που δεν προσπαθεί, έστω. Που δε δοκιμάζει. Και αυτό αφορά και το δικό μας πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Οποιος δεν είναι ψεύτης, υποκριτής ή συνεργάτης - με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα - να πάρει αμέσως μέτρα. Με πρώτο, την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Στους βομβαρδισμούς, στους αποκλεισμούς, στις δολοφονίες, στους εκβιασμούς, δεν απαντάς με εξισώσεις. Απαντάς με μέτρα, που δείχνουν τη θέλησή σου να μπεις εμπόδιο σε φασιστικές πράξεις.

Ο καθένας μας κρίνεται από τη στάση του - και μόνο - στα γεγονότα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ