Κυριακή 21 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εξετέθησαν πριν ακόμα εκτεθούν

«

Εσύ, εκεί; Γιατί»; ρωτάς γεμάτος έκπληξη.

«Είναι φίλος μου παλιός, μου ζήτησε να πάω μαζί του, και να 'μαι. Τάσσομαι στο πλευρό του. Ετοιμος (η) να υπηρετήσω το όραμά του που είναι και δικό μου όραμα»!

Τα άτομα που δηλώνουν, έτσι απλά - χωρίς ντροπή θα 'λεγα - πως άλλαξαν στρατόπεδο σε μια νύχτα, πως άλλαξαν πολιτικούς σχηματισμούς στο δευτερόλεπτο, υπακούοντας τάχα σε ένα φιλικό κάλεσμα, δεν είναι άτομα επιπόλαια και τυχαία για να τα συγχωρήσεις. Θεωρούνται άτομα σοβαρά. Ατομα καθ' όλα αξιοσέβαστα. Πετυχημένα στη δουλιά τους. Κύριοι και κυρίες! Κύριοι και κυρίες που θα ζητήσουν την ψήφο μας.

Τα άτομα αυτά, απ' όπου και να κοιτάξεις, διέπραξαν προδοσία. Χωρίς ικανή δικαιολογία αφήνουν το χώρο που μέχρι εχτές έλεγαν ότι τους κάλυπτε ιδεολογικά και ρίχνονται στην αγκαλιά του νέου υποψήφιου δημάρχου. Του «φίλου» τους. Λες και η πολιτική είναι φιλική υπόθεση. Συμπαθώ το Χρήστο, ας πούμε, ή την Ντόρα, γιατί παίζαμε μαζί στο νηπιαγωγείο, και πάω μαζί τους, αφήνοντας τους συναγωνιστές μου που μέχρι εχτές ακόμα πάλευα στο πλευρό τους το κόμμα του Χρήστου ή της Ντόρας και την πολιτική του. Πάω μαζί τους αφήνοντας πίσω μου τον ίδιο μου τον εαυτό, που άλλο ήταν ή άλλο παρίστανε ότι ήταν...

Αυτή η ασυνέπεια δεν είναι πράξη αθώα, όσο και να προσπαθούν να την ντύσουν με ευφυολογήματα και με άλλες χαριτωμένες τάχα εξυπνάδες. Τα κίνητρα μπορεί να μη βγούνε ποτέ στην επιφάνεια, ωστόσο η βρώμα που βγάζει μια τέτοια πράξη μολύνει βαθιά τον τόπο. Γιατί σπέρνει απογοήτευση. Γιατί ευτελίζει κορυφαίες ανθρώπινες πράξεις. Πράξεις όπως είναι η πολιτική και η συμμετοχή στα κοινά. Γιατί σπρώχνει μακριά τους ανθρώπους, κυρίως τη νεολαία, από την πολιτική.

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές - βουλευτικές ή δημοτικές - γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών. Ανθρωποι κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένοι, που θα έπρεπε να είναι παραδείγματα συνέπειας και ήθους, συμπεριφέρονται σαν φτερά στον άνεμο. Με χυδαία ευκολία, χωρίς να λαβαίνουν υπόψη τους ούτε καν τα προσχήματα, περνάνε «απέναντι». Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται.

Και ύστερα όλοι αυτοί μαζί, όλος αυτός ο «καλός κόσμος», ο «φίλος Χρήστος», η «φίλη Ντόρα», που προσκαλούν, ο γνωστός ηθοποιός, ο καλός καθηγητής, ο έμπειρος δικηγόρος, που αυτομολούν, απορούν - τάχα - με τον κόσμο που σιχαίνεται και την πολιτική και τους πολιτικούς! Τη συναλλαγή που διέπραξαν δεν τη συζητούν. Ποτέ τέτοια πρόσωπα δεν κοιτάζονται στον καθρέφτη. Γιατί ξέρουν ότι αυτό το τέρας που θα δουν εκεί μέσα είναι ο εαυτός τους και οι πράξεις τους.

Ακόμα δεν ξεκίνησε ο «αγώνας» των δημοτικών εκλογών και είχαμε τα πρώτα κρούσματα. Τις πρώτες ανακοινώσεις προσχώρησης. Τις πρώτες γελοίες δικαιολογίες. Τις πρώτες απογοητεύσεις.

«Εσύ, εκεί; Γιατί»;

«Γιατί είμαι κρυφομπαγάσας (α) και με ανάγκασαν να βγάλω τη μάσκα και να γίνω φανερομπαγάσας (α). Εξετέθην πριν ακόμα εκτεθώ»!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ