Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Προς τους πολίτες της Ρωσίας»

Ωστε, λοιπόν, η «προσωρινή κυβέρνηση» δεν ανατράπηκε; Η κρατική εξουσία δεν πέρασε στα χέρια των Σοβιέτ; Τα κανόνια του Πετροπαβλόφσκ και του «Αβρόρα» δε στράφηκαν προς τα χειμερινά ανάκτορα; Τα ίδια τα χειμερινά ανάκτορα δεν καταλήφθηκαν από τους επαναστάτες; Δεν έγινε τίποτα το 1917 στη Ρωσία; Ο Οχτώβρης ήταν απλώς ένα «καθημερινό» επεισόδιο στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ολα, λοιπόν, τελείωσαν και ο κόσμος γύρισε στα γνωστά; δούλεψε και σκάσε;

Τα «φαινόμενα» όταν κρίνονται στην επιφάνεια οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα. Η άποψη «όλα τέλειωσαν, τα κεφάλια μέσα», δεν είναι σωστή άποψη. Ο Οχτώβρης δεν ήταν μια, ακόμα, σελίδα στην πορεία της ανθρωπότητας για να περάσει στα ψιλά της ιστορίας και να ξεχαστεί. Ηταν μια βαθιά τομή που άλλαξε την πορεία του κόσμου. Σήμερα, πια, κανένας δε μιλάει με τη γλώσσα του Σεπτέμβρη του '17. Το διάγγελμα «Προς τους πολίτες της Ρωσίας», προς τους πολίτες του κόσμου, δεν ήταν απλώς μια αναγγελία για να την πάρει ο αέρας. Ηταν η επιβεβαίωση, η απόδειξη ότι ο λαός μπορεί.

Αυτό το μπορεί απελευθέρωσε ατέλειωτες δυνάμεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οργάνωσε τους εργάτες, άνοιξε σχολεία, καθιέρωσε τα οχτάωρα. Εβγαλε εκατομμύρια αδικημένους στους δρόμους. Αλλαξε σχέσεις, επαφές, την οικογένεια, τη συνείδηση. Ο άνθρωπος απόκτησε κεκτημένα. Η ανθρωπότητα σήμερα ξέρει. Το ποτάμι μπορεί να κάνει πολλά και διάφορα ζιγκ-ζαγκ, τελικά όμως ποτέ δε γυρίζει πίσω. Ο κόσμος μετά τον Οχτώβρη δεν είναι πια ίδιος. Δυνάμωσε. Απόκτησε οράματα, έβαλε στόχους. Κατάλαβε πως ο εχθρός μπορεί να νικηθεί. Ο άνθρωπος έγινε άλλος άνθρωπος!

Αυτός ο άλλος άνθρωπος έχει πια δοκιμάσει. Δεν είναι ο πολιτικά αναλφάβητος. Η εύκολη λεία. Τώρα, πια, ξέρει πως η γη μπορεί να περάσει στα χέρια των αγροτών, τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών. Ξέρει πως μπορεί να κάνει δικό του στρατό, δικά του σχολεία. Ξέρει πως μπορεί να καταργήσει τον πόλεμο. Ξέρει πως μπορεί να ζήσει - πιο ευτυχισμένα - χωρίς την αρρώστια της ιδιοκτησίας. Στη Ρωσία του '17 ο κόσμος γύρισε ανάποδα, ήρθε δηλαδή στη θέση του. Ο άνθρωπος απόχτησε αξιοπρέπεια.

Εμείς, λοιπόν, οι αξιοπρεπείς άνθρωποι του 21ου αιώνα, κληρονόμοι και συνεχιστές, γνωρίζουμε πως όλα ετούτα που ζούμε είναι τα «προσωρινά». Ο Οχτώβρης είναι το μέλλον. Οι αδικίες, οι πόλεμοι, η καταπίεση, ο αναλφαβητισμός, η ανεργία, η ανασφάλεια, ο φόβος, η άγνοια... όλα ετούτα ανατρέπονται. Πρέπει να ανατραπούν. Και θα ανατραπούν. Οι Ρώσοι έδειξαν πως κανένας τσάρος δεν είναι ανίκητος. Πως κανένα χειμερινό ανάκτορο δεν είναι απόρθητο. Και εμείς έχουμε την τύχη να τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Εχουμε τη χαρά να ξέρουμε τη δύναμή μας. Και να ξέρουμε, επίσης, και πώς να την επιβάλουμε.

Πρέπει να μελετήσουμε και να μάθουμε από τα λάθη της πρώτης απόπειρας. Εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλες ανατροπές, άλλες καθυστερήσεις. Το δύσκολο, λοιπόν, δεν είναι η επανάσταση. Τα προβλήματα συσσωρεύονται. Η οργή μεγαλώνει. Και η γνώση μεγαλώνει. Και η θέληση, επίσης. Ο 21ος αιώνας - κάθε αιώνας έχεις τις δικές του υποχρεώσεις - θα φτιάξει, οπωσδήποτε, τη δική του Πετρούπολη. Το δύσκολο, και η υποχρέωση για εμάς, για τους αξιοπρεπείς - και γνώστες - ανθρώπους του 21ου αιώνα, είναι να κρατήσουμε για πάντα την επανάσταση. Να την κρατήσουμε ζωντανή και όμορφη.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ