Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
His master's voice!

Είδα, για μια ακόμη φορά, ένα μικρό κανίς να κρύβεται πίσω από το φουστάνι της κυράς του και να γαβγίζει παριστάνοντας το ντόπερμαν. Τι κωμική εικόνα! Τι αθλιότητα! Τι θράσος χρειάζεται να είσαι αλυσοδεμένος και παρ' όλα αυτά να παριστάνεις το ατρόμητο γεράκι που σκίζει τις θάλασσες. Να είσαι ένας θλιβερός πρωτοξάδελφος της τσίχλας και να φουσκώνεις τα στήθια σου προσποιούμενος το παγόνι. Να ξέρεις πως όταν θα σου τραβήξουν τα δεκανίκια, που σου τα έδωσαν ακριβώς για να φαίνεσαι ψηλός όταν γαβγίζεις, θα σωριαστείς φαρδύς - πλατύς σαν μεθυσμένος κοριός, και παρ' όλα αυτά να σφυρίζεις τάχα μου αδιάφορα και να παριστάνεις τον γενναίο ακροβάτη. Θα σε πάρουν στα γιούχα, καημένε, ακόμα και οι πέτρες. Θα σε δείχνουν με το δάκτυλο σαν παράδειγμα προς αποφυγήν...

«Αν ο Σαντάμ δε συμμορφωθεί...», δήλωσες σοβαρός - σοβαρός στο CNN! Τι λες, κύριε! Μας τρόμαξες! Εγινες και τιμωρός, τώρα! Ντύθηκες τη μαύρη μπέρτα και παριστάνεις το Ζορό. Εσύ, ένας πιγκουίνος, που δεν προλαβαίνεις να μετράς τα χαστούκια. Που δεν προλαβαίνεις να στεγνώνεις τα σάλια από τα απανωτά φτυσίματα. Εσύ, μικρέ παραγγελιοδόχε, προπομπέ του πολέμου, σαν Δίας καβάλα στην πλάτη της χελώνας, βγήκες στην τηλεόραση και εξαπέλυσες τους κεραυνούς σου! «Αν ο Σαντάμ δε συμμορφωθεί...» δήλωσες σοβαρός - σοβαρός, τόσο σοβαρός όσο το σκυλάκι στις παλιές πλάκες γραμμοφώνου! His Master's Voice.

Πώς να συμμορφωθεί, δηλαδή; Οπως συμμορφωθήκατε εσείς στο Ιμια; Οπως στο Κυπριακό, ας πούμε; `Η όπως στον τελευταίο εξευτελισμό σας, που πρόεδροι πρόεδροι, αλλά χεσμένοι; Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως ισχυρίζεστε (!), κύριε υπουργέ της υποταγής, σας έχουν ντύσει, εσάς προσωπικά, την κυβέρνηση και την Ευρώπη που εκπροσωπείτε, σατράπηδες χωρίς σατραπείες και σας έβγαλαν στην αγορά για να διασκεδάζει ο κόσμος με τους λεονταρισμούς σας. Ποιον εκπροσωπείτε φωνάζοντας τις απειλές σας; Ξέρετε πολύ καλά πως σας έδωσαν το μικρόφωνο, για να φωνάζετε μόνον αυτά που ο Μπους θέλει να ακουστούνε. Και εσείς, πιστά παιδιά και υπάκουα επαναλαμβάνετε χωρίς δικά σας σχόλια αυτά που σας ψιθυρίζει ο υποβολέας. His Master's voice στο τετράγωνο!

Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά μπήκατε οριστικά - και χωθήκατε ως τα αυτιά- στην ουρά της υποταγής. Αγκαλιά με τον Μπους, τον Σολάνα, τον Κόφι Ανάν, τον Μπλερ και τα άλλα φερέφωνα της διεθνούς τρομοκρατίας. Δεν τολμήσατε ούτε στη μερική διαφωνία των Ευρωπαίων να ακουμπήσετε. His Master's Voice στο διηνεκές! πήρατε σβάρνα τις χώρες της Μέσης Ανατολής προπαγανδίζοντας ξεδιάντροπα την ηττοπάθεια. Γίνατε, συνειδητά, ντελάληδες κακών ανακοινώσεων. His Master's Voice, for ever! Οπου περνάτε, ο κόσμος κλείνει τα παράθυρα και τα παιδιά τρέχουν και κρύβονται τρομαγμένα. Είστε μέρος της λαίλαπας που καίει τον κόσμο. Είστε συνυπεύθυνοι για την παγκόσμια αναστάτωση που ζούμε. Είστε ένοχοι!

Ενοχος είσαι, επίσης, και εσύ που ανέχεσαι όλα αυτά τα κανίς που παριστάνουν τα ντόπερμαν. Γιατί όλα αυτά τα σκυλάκια των γραμμοφώνων, όλες αυτές οι His Master's Voices μιλάνε και στο όνομά σου. Αν δεν τους καταγγείλεις, και κυρίως αν δεν τους εμποδίσεις, οι βόμβες που θα πέσουν στις Βαγδάτες του κόσμου θα έχουν και τη δική σου υπογραφή. Ο πόλεμος δεν είναι αστείο. Οποιος δεν αγωνίζεται για την αποτροπή του συνεισφέρει στην επιβολή του. Η ευθύνη δεν είναι ποσοτική. Το αίμα που χύνεται δεν επιτρέπει καμία δικαιολογία. `Η ενάντια στον πόλεμο ή με τον πόλεμο.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ