Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τώρα η ανασυγκρότηση!

Παρακαλώ, προσεχτικά, τούτα τα ποδαράκια είναι μόνον τριών χρόνων. Μην πιάνεις έτσι άτσαλα αυτή την καρδούλα, θα την πονέσεις, δεν έκλεισε ακόμα χρόνο. Σιγά ετούτα τα κόκαλα, θα λιώσουν, έχουν περάσει τα ογδόντα. Προσοχή αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος, μπορεί - έστω από θαύμα - το παιδί να είναι ακόμα ζωντανό μέσα της! Κύριοι, τι κοιτάτε, άνθρωπος είναι αυτό που βλέπετε. Να τρία δάχτυλα, το πάνω μέρος από το χείλος του, το φρύδι του, το ένα του αυτί, δυο πλευρά σπασμένα και τα δόντια του σκόρπια. Πρόσεχε πού πατάς, πατάς πάνω στο στομάχι του. Εντάξει, μόνον το στομάχι του έμεινε, όμως και αυτό απαιτεί σεβασμό, είναι στομάχι ανθρώπου, διάολε!

Ποιος να ακούσει, τώρα, συναισθηματισμούς, κουβέντες ανόητων ανθρώπων, τώρα το Ιράκ πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Το έργο πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Ο,τι έγινε, έγινε! Οι εταιρίες που ανέλαβαν το έργο δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να περιμένουν. Βουρ, λοιπόν, οι μπουλντόζες. Σπίτια, μέγαρα, άνθρωποι, ζωντανά, καλώδια, κολόνες, αεροδρόμια, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία... στη χωματερή. Αύριο, τίποτα δεν πρέπει να θυμίζει το έγκλημα. Μπήκαμε στον 21ο αιώνα. Οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες. Ο κόσμος θα πάει μπροστά έστω και παρά τη θέλησή του!

Οι μηχανές, λοιπόν. Να μπούνε μπροστά οι μηχανές. Οι μηχανές που κόβουν μονέδα. Η πρώτη να μαζεύει τα πτώματα, η δεύτερη να αλέθει τα πτώματα και η τρίτη να μετασχηματίζει όλους ετούτους τους αθώους ανθρώπους σε μπετόν. Μπετόν από το οποίο θα χτιστεί το «νέο» Ιράκ. Το Ιράκ των μονοπωλίων. Τα μεγάλα κτίρια, οι τράπεζες, οι πετρελαιοπηγές, ο καπιταλισμός. Μπετόν που θα θωρακίσει το σύστημα απέναντι στις ελπίδες, στα όνειρα, στους έρωτες των απλών ανθρώπων. Δεν είναι φασισμός ετούτο που βιώνουμε. Είναι δυο φορές φασισμός.

Το «σύντομο» τέλος, το τέλος που πολύ επιθυμούσατε όλοι εσείς οι «συνετοί» άνθρωποι, ήρθε, κύριοι! Οι Αμερικάνοι - με τις ευχές σας και τις διευκολύνσεις σας - σχεδόν, ολοκλήρωσαν το έργο τους. Η Βαγδάτη «ελευθερώθηκε». Ολα τα αγάλματα του Σαντάμ γκρεμίστηκαν από τα βάθρα τους. Ολοι οι δρόμοι της Βαγδάτης, της Βασόρα..., γέμισαν πτώματα. Δεν υπάρχει ούτε μια ιρακινή οικογένεια που να μη θρηνεί τουλάχιστον ένα νεκρό. Δεν υπάρχει ούτε μια ιρακινή οικογένεια που να μην ψάχνει στις στάχτες να βρει ένα κομμάτι του ανθρώπου που έχασε για να θάψει. Δεν ήταν εισβολή αυτό που έγινε στο Ιράκ. Χολέρα βαριά ήταν που έπεσε πάνω από τις πόλεις και τα χωριά, πάνω από τα ποτάμια, τις πεδιάδες και τις ερήμους.

Τα πτώματα, κύριοι, τα αίματα, οι κραυγές, τα κλάματα, τα χαλάσματα, η απελπισία, ο πόνος και ο φόβος, το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας, αυτά τα μαραμένα, τα πεινασμένα και τα διψασμένα μάτια που είδαμε - και είδατε - αυτά τα μάτια που μας κοίταξαν όλους με σοβαρότητα, απαιτούν μια ιστορική απάντηση. Δεν είναι πράγματα που ξεχνιούνται, αυτά που έγιναν στο Ιράκ. Στο Ιράκ η πολιτισμένη ανθρωπότητα έκανε χιλιάδες βήματα προς τα πίσω. Η οπισθοδρόμηση χρεώνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και σε αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα και σε εμάς που δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε.

Σιγά τα χεράκια της, σας παρακαλώ. Κοιτάτε τα λιανά δάχτυλά της, αυτά τα λιανά μελαχρινά δαχτυλάκια. Αυτά τα δάχτυλα κόπηκαν πριν ακόμα προλάβουν να χαιρετίσουν τον κόσμο. Πριν προλάβουν να χαϊδέψουν και να χαϊδευτούν. Πριν προλάβουν να εργαστούν. Πώς, με τι τρόπο, να ανασυγκροτήσεις ετούτο το λιανό κορμάκι, το ασχημάτιστο, που σκόρπισε στους πέντε ανέμους από τις εκρήξεις και τους πυραύλους; Πώς, με τι τρόπο, να δώσεις ζωή σε αυτό το διαμελισμένο λιανό πλασματάκι; Λεν ανασυγκροτείται, ψεύτες, ο κόσμος που έλιωσε οριστικά από τις βόμβες. Δεν ανασυγκροτείται μια χώρα που πόνεσε πόνο αβάσταχτο. Συγκολλήσεις θα κάνετε. Ράμματα και γάζες θα βάλετε για να κρύψετε τις πληγές που δημιουργήσατε. Το έγκλημα δεν επιδιορθώνεται...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ