Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Κανένας δεν είναι αθώος!

Παρακαλώ τους καλλιτέχνες, τους διανοούμενους, τους Λογοτέχνες, να μην κουνηθεί κανείς! Οι εγκέφαλοι της Ευρώπης συσκέπτονται για το μέλλον μας. Για το πολιτιστικό μέλλον της Ευρώπης. Για το πολιτιστικό μέλλον του κόσμου! Εμείς, λοιπόν, οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, ας πιάσουμε στο ...σαλόνι. Τα προβλήματα της συνείδησης, της τέχνης, του Είναι, της αισθητικής, βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι υπουργοί μελετούν και αποφασίζουν. Στο τέλος, ίσως, ποιος ξέρει, μπορεί -αν είμαστε υπάκουα άτομα- να μας ανακοινώσουν τα αποτελέσματα. Μπορεί, πάλι, να αποφασίσουν -στο χέρι τους είναι- ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν ούτε τα πρόσχημα!

Στις 25 του Μάη στη Θεσσαλονίκη αποφασίζεται, στην ουσία οριστικοποιείται, η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Ταυτότητα. Ονομα, πατρώνυμο, δακτυλικά αποτυπώματα. Ολα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μας συλλαμβάνει η αστυνομία. Ολα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να χωρέσει το έργο μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Agora (Agora, με Λατινικά παρακαλώ -και με τη διευκρίνιση του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού ότι η λέξη χρησιμοποιείται με τη διπλή έννοιά της = τόπος συνάντησης ιδεών και ρευμάτων, και τόπος εμπορίου).

Στην υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή Agora, λοιπόν, και με τις δυο έννοιες της λέξης, δεν κρίθηκε απαραίτητο να ερωτηθούν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, τουλάχιστον στη χώρα μας. (Η πράξη αυτή ακύρωσε, τη λέξη, και με τις δυο έννοιές της)! Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού ωραίος ως ...ΠΑΣΟΚ έκανε, όπως παγίως συνηθίζει, το σχετικό διάλογο με τον εαυτό του. (Εκτός αν δεχτούμε την άλλη εκδοχή - και αυτό φαίνεται συμβαίνει - ότι εκτελεί έξωθεν εντολές πειθήνια και γονατισμένα).

Μετά τον «ευρύ» αυτό διάλογο με τον εαυτό του, ευρύ και με τις δυο έννοιες η λέξη παρακαλώ, ο υπουργός αποφάσισε πως τελικά μόνος του - για να μη μας κουράζει - και θα θεσμοθετήσει.Μόνος του αυτός, μαζί βέβαιαμε τους άλλους είκοσι τέσσερις, πάνσοφοι όλοι τους και παντογνώστες, θα θεσμοθετήσουν για το παρόν και το μέλλον της ηπείρου. Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ο κ.Βενιζέλος φροντίζει πριν από εμάς για εμάς. Τέτοιος οδοστρωτήρας!

Η έκπληξη, βέβαια, δεν προέρχεται από τη συμπεριφορά του υπουργού. Ο άνθρωπος, έχει αποδείξει, ότι έτσι πολιτεύεται. Ούτε βέβαια από τη συμπεριφορά των άλλων συνεταίρων του. Ολοι την ίδια σχολή βγάλανε την ίδια πολιτική υπηρετούν. Η έκπληξη -με την εξαίρεση -πάντα των γνωστών... ταξικών ταραχοποιών - προέρχεται από την «άκρα του τάφου σιωπή» ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτά τα χείλη που δε χάνουν ευκαιρία να στάξουν μέλι τώρα σφυρίζουν κλέφτικα. `Η ψέλνουν αμερικάνικες θρησκευτικές ψαλμωδίες για την Κούβα που «υποφέρει" κάτω από το «αυταρχικό και αντιδημοκρατικό ζυγό» του Φιντέλ! Τέτοια ευαισθησία!

Κι ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν. Εδωσαν οι ίδιοι άδεια στον υπουργό να χειριστεί «εν λευκώ» τα πνευματικά τους δικαιώματα; Εδωσαν άδεια στον υπουργό να αποφασίσει σε ποιο super market της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταλήξουν τα έργα τους; Συμφώνησαν αυτοί να στρογγυλέψουν οι γωνίες της τέχνης τους για να γίνει αποδεκτό το «προϊόν» από τους εμπόρους; Συναινούν στο να γίνουν αυτοί οι Δούρειοι Ιπποι στην αλλοτρίωση των συνειδήσεων που επιχειρείται; Λένε «ναι» στη δρομολογημένη -και μέσα από την τέχνη- κλωνοποίηση των κοινωνιών και των ανθρώπων; Δεν τρομοκρατούνται από τη θεσμοποίηση της πολτοποίησης και της ρευστοποίησης» -και με τις δυο έννοιες οι λέξεις παρακαλώ- των καλλιτεχνικών ιδεών για να αλείφεται η συμβιβασμένη τέχνη ευκολότερα στο καθημερινό ψωμί των εργαζομένων;

Η σιωπή, ειδικά για τα ζητήματα της τέχνης, δεν είναι -ποτέ- χρυσός. Είναι παράλειψη που ενοχοποιεί και πρέπει να ελέγχεται. Οι λάσκες συνειδήσεις, ειδικά σε περιόδους που τρέχει τόσο Ολυμπιακό χρήμα, βάζει σε υποψίες. Τα γεγονότα δε συμβαίνουν από μόνα τους. Με τη δράση μας ή την ανοχή μας συντελούνται. Κανένας δεν είναι αθώος!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ