Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο Τάκης της διανόησης!

Ο άνθρωπος, Τάκη μου, ξεχωρίζει από τα ζώα γιατί βάζει σε λειτουργία το μυαλό του. Με την εργασία του μυαλού του, όπως ξέρεις, κατορθώνει να γνωρίσει το περιβάλλον του, να μάθει τον κόσμο και στη συνέχεια - και σαν συνέπεια - να παρέμβει πάνω στο περιβάλλον, να αλλάξει τον κόσμο, «σύμφωνα με τα γούστα του και τις ανάγκες του», όπως λέει ο ποιητής. Σκέψου τώρα, Τάκη μου, τις υποχρεώσεις του διανοούμενου! Του ανθρώπου, δηλαδή, που «και με την άδεια της αστυνομίας», έχει βάλει σε συστηματικότερη λειτουργία το μυαλό του. Τι αποτελέσματα πρέπει εκείνος να φέρει! Τι σκέψεις πολυσύνθετες και πολυδιάστατες πρέπει να παράγει. Πόσο βαθιά πρέπει να γνωρίσει τον κόσμο. Πόσο επιστημονικά πρέπει να μάθει την κοινωνία και τους νόμους της.

Και εσύ, Τάκη μου, τι του ζητάς; Του ζητάς να συνεχίσει - επ' άπειρο; - να προσεύχεται για τις 11 του Σεπτέμβρη. Του ζητάς να ζητωκραυγάσει για το γκρέμισμα του σοσιαλισμού και την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Του ζητάς να πέσει πάνω στην Κούβα και να την κατασπαράξει μαζί με το Φιντέλ. Πράγματα, δηλαδή, που μπορεί να τα κάνει ο πρώτος ταραγμένος και υπανάπτυκτος εγκέφαλος. Ο πρώτος «ταγμένος» ταγματασφαλίτης. Λέξη δε λες, Τάκη μου, ούτε μέμφεσαι το διανοούμενο που και εκείνος δε λέει λέξη, για το Ιράκ, για την Παλαιστίνη, την Κύπρο, την ανεργία, την πείνα, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που μαστίζονται από την καπιταλιστική δυστυχία. Κουβέντα δεν κάνεις για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που τα έχουν καταδικάσει να ζουν σαν τα ζώα. Που δεν έχουν την πολυτέλεια τη δική σου να διανοούνται, όπως εσύ!

Χωρίς να θέλω να σε θίξω, αν δεχτώ ότι οι προθέσεις σου είναι αγνές και τα λόγια σου τίμια, πρέπει να αποφανθώ πως κάτι δεν πάει καλά στις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου. Είμαι σίγουρος ότι έχεις βάλει σε λειτουργία το μυαλό σου. Οτι διανοείσαι. Ομως, διανοείσαι ελαττωματικά. Η σκέψη που παράγεις είναι στρεβλή. Και κουτσή. Γιατί, Τάκη μου, αν πράγματι δεν κατάλαβες ποιος είναι ο «καλός» και ποιος ο «κακός» στην ιστορία, ποιος τραβάει προς τα μπρος και ποιος προς τα πίσω τον κόσμο, τότε - στην καλύτερη περίπτωση - κάτι ελαττωματικό υπάρχει στο εσωτερικό σου. Κάποιο πρόβλημα, ας πούμε, με τους ενδοκρινικούς αδένες σου. Οι οποίοι, σύμφωνα με την ιατρική, εάν είναι ελαττωματικοί, είναι οι, κυρίως, υπεύθυνοι για τη λειψή ανάπτυξη της ευφυίας στον άνθρωπο.

Δεν μπορώ να δεχτώ πως μόνον ο αντικομμουνισμός σου σε οδηγεί σε τέτοιες πρωτόλειες σκέψεις. Η διανοητική καθυστέρηση είναι η λογικότερη εξήγηση. Εκείνο που δεν ξέρω είναι ο βαθμός αυτής της καθυστέρησης. Εχω να κάνω με μωρό (μικρότερο βαθμό καθυστέρησης), με ηλίθιο (μέσος βαθμός), ή με ιδιώτη (ανώτατος βαθμός); Και όλα αυτά γιατί προτιμώ να σε σκέφτομαι ψυχοδιανοητικά καθυστερημένο παρά συνειδητό πράκτορα. Γιατί με το πρώτο, με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να φτάσεις μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση όλων των λειτουργιών του μυαλού σου. Ενώ με το δεύτερο δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Ο διανοούμενος, Τάκη μου, ξεχωρίζει από τα ζώα, γιατί με την αίσθηση, το αίσθημα, την αντίληψη, την κρίση, τη μνήμη, τη φαντασία, τη βούληση, την προσοχή - με όλες τις διανοητικές λειτουργίες του - πρέπει να στοχεύει στην ευτυχία του συν-ανθρώπου του και όχι στην καταπίεση και στην εκμετάλλευσή του. Αυτά που ζητάς εσύ με τα κείμενά σου δεν αφορούν σε διανοούμενους αλλά σε ζώα. Που δεν έχουν κρίση, που δεν έχουν κοινωνική συνείδηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει ο κόσμος.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ