Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα μπορντέλα και τα μάτια σας!

Τι θα γίνει, τελικά, με τα μπορντέλα της Αθήνας; Αυτή η χυδαία τακτική, να ασχολούμαστε με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα, με εξοργίζει. Πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά, και να λύσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί ο ηλεκτρικός, για παράδειγμα, να βάζει στα βαγόνια του air condition, και αυτά - τα μπορντέλα - να δροσίζονται με πρωτόγονα μέσα. Με βεντάλιες και άλλα πρόχειρα αντικείμενα. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα υποσκάπτει το εκσυγχρονιστικό έργο της κυβέρνησης. Καταστρέφει την εικόνα της μοντέρνας - και σύγχρονης - Αθήνας. Αχρηστεύει τις εικαστικές - και απίστευτα ακριβές - παρεμβάσεις του κ. Καλατράβα. Μηδενίζει την επικοινωνιακή προσπάθεια της κ. Αγγελοπούλου. Ακυρώνει όλον αυτόν τον πληρωμένο παχυλά στρατό των δημοσιογράφων - και όχι μόνον - που έχουν αναλάβει την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αχρηστεύει, τελικά, ολόκληρο το κυβερνητικό έργο.

Πρέπει, λοιπόν, να μπει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα. Από τα μπορντέλα της φαίνεται ο πολιτισμός μιας χώρας. Γιατί τα μπορντέλα είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού! Τα βαφτίσια των διδύμων του κ. Πάγκαλου, παρότι συγκέντρωσαν - και ένωσαν - το μεγάλο κεφάλαιο, δεν αποδεικνύουν τίποτα. Ηταν, βέβαια, ένα γεγονός μεγάλης εθνικής σημασίας, αλλά, τελικά, δε φτάνουν αυτά - από μόνα τους - να αντιστρέψουν την κακή εικόνα που έχει ο κόσμος, δυτικός και ανατολικός, για τον τόπο μας. Ακόμα και η προσπάθεια του κ. Σηφουνάκη στα δικά του βαφτίσια, με την υψηλή παρουσία του πατριάρχη και τη συνεπικουρία του ψάλτη υπουργού Εσωτερικών και την από στήθους απαγγελία του «Πιστεύω» από τον κ. Πρωτόπαππα, πάλι δεν αλλάζει την εικόνα της χώρας μας, σαν χώρας τριτοκοσμικής! Να μην πω ότι την ενισχύει κιόλας!

Γι' αυτό σας λέω. Τα μπορντέλα είναι η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης. Τα οποία, με την ευκαιρία, προτείνω να απλωθούν σε όλη την επικράτεια. Ακόμα και εκεί όπου δε θα διεξαχθούν αγωνίσματα. Ποιος ξένος νοιάζεται για παιδικούς σταθμούς, για Κέντρα Υγείας, για σχολεία; Ο ξένος θα έρθει να φάει, να πιει, να διασκεδάσει, να γ... και να φύγει. Και εμείς, απόγονοι του Ξένιου Δία, πρέπει να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του επισκέπτη. Γιατί αν ο επισκέπτης δεν ικανοποιηθεί, δίπλα είναι η Ταϊλάνδη. Εκεί, και όχι μόνον εκεί, προσφέρονται αχνιστά κορμιά, που δεν έχουν συμπληρώσει τα δέκα τους χρόνια. Εμείς ούτε συρτάκι δε χορεύουμε πια. Και το σουβλάκι ακρίβυνε όσο το παντεσπάνι.

Πού πάμε, κύριοι, με σιτεμένες εισαγόμενες να επιβληθούμε στην ελεύθερη αγορά; Θα αποτύχουμε, όπως θα αποτύχει και ο κ. Κουλούρης. Οι ντομάτες και τα αγγούρια, έχουν, προ πολλού, σηκώσει κεφάλι. Εχουν επιβάλει τη δική τους τιμολογιακή πολιτική. Το κράτος, κράτος συντηρητικό και θρησκόληπτο, κράτος υποκριτών και κομπιναδόρων, είναι ανίκανο να βάλει τάξη στα πράγματα. Είναι ανίκανο να καθορίσει τον αριθμό των μπορντέλων. Είναι ανίκανο να καταλήξει στον αριθμό των γυναικών που θα προσφέρονται επ' αμοιβή. Οι εκκλήσεις για εθελοντισμό και στο χώρο της πορνείας, φυσικά, και πέφτουν στο κενό. Οι πουτάνες ξέρουν, καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει εκμετάλλευση και δεν τσιμπάνε!

Τόσο - και τέτοιο - μεγάλο φαγοπότι! Τόσο και τέτοιο αλαλούμ! Μην τολμήσει κανείς να επιχειρήσει συγκρίσεις. Στα μπορντέλα επικρατεί τάξη. Ο καθένας ξέρει τους ρόλους του και οι τιμές γνωστές και οι αμοιβές προεισπράττονται. Ακόμα και ο υγειονομικός έλεγχος είναι τακτικός και - ενίοτε - αυστηρός. Δεν μπορείς, δυστυχώς, να πεις το ίδιο για τις λειτουργίες του κράτους. Από τη μία έκπληξη στην άλλη. Κοιμάσαι με Α` κόμιστρο για τα θαλάσσια ταξίδια και ξυπνάς με Β`! Βάζεις το χέρι σου στην τσέπη και μέχρι να το βγάλεις έχουν ανέβει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα, τα φάρμακα, τα εισιτήρια, τα φροντιστήρια...

Στα μπορντέλα, ακόμα και στις ελεύθερες πιάτσες, στη Μαυρομιάλη, στη Σόλωνος, στο Μεταξουργείο, στο Κολωνάκι, οι τιμές δείχνουν άλλο ήθος και άλλη σταθερότητα. Και είναι και διαπραγματεύσιμες! Πήγαινε να διαπραγματευτείς το φως, το νερό, το τηλέφωνο, τα σέλινα και τα μπρόκολα! Καμία τύχη. Καμία λύπηση.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ