Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Πρόβα για τη μαύρη συνέχεια

Ωπ! Τι γίνεται, εδώ; Τραβάμε προς το φασισμό; Οπου ο κάθε φρουρός της εξουσίας, εξουσιοδοτημένος από την εξουσία, θα τραβάει το κλομπ - και σε λίγο το περίστροφο- και θα βαράει στο ψαχνό; Οι εικόνες που είδανε τις τελευταίες μέρες τα μάτια μας, δεν είναι «κάποια μεμονωμένα περιστατικά», όπως είπε ο Πρωτόπαππας. Είναι ασκήσεις ετοιμότητας, είναι πρόβα τζενεράλε, για τη μαύρη συνέχεια.

Σήμερα, πια, μετά τα ποτάμια αίματος και ιδρώτα που χύθηκαν, μετά τους μακρόχρονους αγώνες, τις φυλακές, τις εξορίες, τις εκτελέσεις, μετά τους ύμνους, τους νόμους και τα συντάγματα που «κατοχυρώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα», όποια εξουσία σηκώνει χέρι πάνω στον πολίτη είναι εξουσία κατάπτυστη. Είναι εξουσία αυταρχική, χυδαία και παράνομη.

Κανένας δεν είναι αθώος. Και αυτοί που διατάζουν και αυτοί που εκτελούν και - πολύ περισσότερο - εμείς που παρακολουθούμε. Δεν είναι εικόνες για πολιτισμένους ανθρώπους αυτές που βλέπουμε στους δρόμους, στα εργοστάσια, έξω από τα υπουργεία, στα λιμάνια και τους αγρούς. Αυτό το άθλιο ανθρωποκυνηγητό, τα χημικά δακρυγόνα, οι κλοτσιές στις κοιλιές και τα κεφάλια των απεργών, τα στραμπουλίσματα των χεριών των γυναικών που αντιστέκονται για να σώσουν τις παράγκες τους, δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά», είναι ο εξευτελισμός του ανθρώπου. Είναι επίδειξη δύναμης, μέτρο φρονηματισμού και ανοιχτή απειλή γι' όσους διεκδικούν ανθρώπινη διαβίωση.

Αλλά, τελικά, τι είναι η βία; Ανωμαλία, ψυχική αρρώστια πληγωμένων και καταπιεσμένων χωροφυλάκων; Εκρηξη «μεμονωμένων» νευρικών αστυφυλάκων; Τα ΜΑΤ εκπαιδεύονται να χτυπάνε. Δασκαλεύονται και ντοπάρονται πού και πώς και ποιους να βαράνε. Οι εικόνες που βλέπουμε, όλο και τακτικότερα τελευταία, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας. Κύριε Πρωτόπαππα, κύριε υπουργέ της προπαγάνδας, η κυβέρνησή σας επέλεξε, δίδαξε και εκπαίδευσε όλο αυτό το σκυλολόι που χτυπάει με μίσος τους γέροντες, που σέρνει τις γυναίκες από τα μαλλιά, που βασανίζει κρατούμενους, που εξευτελίζει και ευτελίζει ανθρώπους και θεσμούς. Κύριε υπουργέ, εσείς κάνατε έτσι τους αστυφύλακες. Δικό σας δημιούργημα είναι. Εσείς τους μάθατε να μη σέβονται τους ανθρώπους...

... Και βέβαια, και εσείς και η κυβέρνησή σας, δεν ενεργείτε από αρρώστια, από ψυχική ανωμαλία - χωρίς να αποκλείεται και αυτό - φυσικά. Ενεργείτε έτσι, γιατί έτσι σας είπαν να συμπεριφέρεστε, γιατί βρίσκεστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Στο όνομα ποιανού βαράτε, κύριε υπουργέ; Ο λαός, δεν είναι μαζοχιστής, δε σας έδωσε εντολή να τον χτυπάτε. Σε ποιανού τ' όνομα, λοιπόν, βαράτε; Στο όνομα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μπους και της νέας τάξης πραγμάτων, χτυπάτε. Μην παριστάνεται τον ανήξερο. Εκτελεστικό όργανο διεφθαρμένης τάξης είστε και εσείς και η κυβέρνησή σας, κύριε Πρωτόπαππα. Τάξης που γεμίζει τις χωματερές με σακατεμένους ανθρώπους, με άνεργους, με ανασφάλιστους, με πεινασμένους και από πάνω δαρμένους!

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τις ευγένειες! Η μαύρη αντίδραση έχει σηκώσει το χέρι της και στο εξής θα χτυπάει αδιακρίτως. Δε θα κυνηγάει απλώς τις «μειονότητες». Θα χτυπάει οτιδήποτε κινείται. Σήμερα τους απεργούς, αύριο θα σφραγίζει καταστήματα, μεθαύριο θα εκτελεί τους διανοούμενους στους δρόμους. Ολοι αυτοί οι αντιδημοκρατικοί νόμοι, όλες αυτές οι κάμερες που μας παρακολουθούν, τα ηλεκτρονικά φακελώματα, τα διάτρητα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι παρά το περιβάλλον μέσα στο οποίο επωάζεται το αυγό του φιδιού.

Κανένας δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του στην πραγματικότητα. Ούτε να χώνει το κεφάλι του στην άμμο. Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Ο κόσμος που κατασκευάζεται είναι ο κόσμος της κρατικής βίας. Της τυφλής βίας, που φέρνει την επόμενη -και χειρότερη- βία. Ενα ανθρώπινο κεφάλι που ανοίγει από το χτύπημα της επίσημης κρατικής εξουσίας, είναι μια πληγή που δεν κλείνει. Μια πληγή που ζητάει συνέχεια...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ