Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τι συμβαίνει στον Κορυδαλλό;

Και ξαφνικά, σαν μια έμπειρη ορχήστρα που υπακούει τέλεια στον μαέστρο της, οι πένες και τα κομπιούτερ ενώνονται και το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, από τη μια στιγμή στην άλλη, αποκτάει ...όνομα! Γίνεται, ας πούμε, ο ...Αβραμόπουλος! Στη συνέχεια, βέβαια, το πρόσωπο αυτό - αφού εκτέλεσε το έργο του- λαμβάνει την αμοιβή του. Οι ίδιοι μηχανισμοί - οι ίδιες πένες και τα ίδια κομπιούτερ - το περνάνε στην αφάνεια. Ενα πέρασμα, που, μερικές φορές, είναι οδυνηρό. Γιατί η πτώση συνοδεύεται και με απαξιωτικά σχόλια.

Τα παραδείγματα πολλά. Από το χώρο της Τέχνης, από το χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και, τελευταία, και από το χώρο της Δικαιοσύνης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που δικάζει τη «17 Νοέμβρη». Τι έξυπνος! Τι μορφωμένος! Τι χιούμορ και ...χιλιάδες τέτοιοι - και καλύτεροι - χαρακτηρισμοί! Μέχρι πρόσφατα, γιατί ...πολύ πρόσφατα, όλα δείχνουν ότι και αυτός ο έρωτας οδηγείται - μάλλον - στη δύση του. Για τον αδέκαστο, τον μορφωμένο, τον χιουμορίστα, ακούστηκαν οι πρώτες κακίες. Γράφτηκαν τα πρώτα - κακά - σχόλια. Ειπώθηκαν οι πρώτες άνοστες και, ίσως, απαξιωτικές κουβέντες.

Να πει κανείς ότι όλες αυτές οι πένες, όλα αυτά τα κομπιούτερ και τα μικρόφωνα ενήργησαν βιαστικά και, ας πούμε, επιπόλαια; Οτι στη χαρά τους που η υπόθεση, επιτέλους, έφτασε στο δικαστήριο, γίνανε πανηγυρικοί; Και έτσι να έχουν τα πράγματα, ελέγχονται! Γιατί η ενημέρωση απαιτεί νηφαλιότητα και μέτρο. Ομως, στο μυαλό του καθένα έρχονται και άλλες, πιο πολύπλοκες και καθόλου αθώες σκέψεις! Ολα αυτά τα διθυραμβικά γίνανε - ενδέχεται έστω να γίνανε - γιατί έπρεπε ο πρόεδρος να ντυθεί την πανοπλία του αξεπέραστου ήθους, της μοναδικής εξυπνάδας, της απέραντης γνώσης και, τέλος, της λαϊκής προέλευσης. Επρεπε η απόφαση - για παράδειγμα - να γίνει η δίκη χωρίς τις κάμερες να πέσει, όσο αυτό είναι δυνατό, στα μαλακά. Οπως και έπεσε!

Στα μαλακά έπεσαν, επίσης, και μια σειρά άλλες μικρότερης σημασίας αποφάσεις. Και τα πράγματα, όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, πήραν το δρόμο τους. Ομως, τελικά, κανένας δε «διδάχτηκε» από αυτήν την ιστορία. Ο καλός και άξιος πρόεδρος, που δε δέχεται μύγα στο σπαθί του, δε διευκόλυνε τον ελληνικό λαό να δει και να ακούσει. Και, τέλος, να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τελικά, από όλη αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση το μόνο που θα μείνει για την ιστορία είναι το ...χιούμορ του προέδρου. Και, βέβαια, η κατακόρυφη άνοδος και η βασανιστική πτώση του.

Ποιος λογικός άνθρωπος θα πει πως η δίκη για τη «17 Νοέμβρη» είναι μια καλή δίκη; Μια δίκη δηλαδή, που αναζητάει την αλήθεια, τα αίτια, τις αφορμές και τις σκοπιμότητες, τους φανερούς και κρυφούς ενόχους, τους φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς. Το περιβάλλον, με άλλα λόγια, μέσα στο οποίο συνέβη το γεγονός. Αντί γι' αυτό, έχουμε διαξιφισμούς για σκόπιμες καθυστερήσεις, για μάρτυρες άθεους και μάρτυρες πιστούς. Ζητήματα, δηλαδή, που ξεχνιούνται την ίδια στιγμή που συμβαίνουν. Τελικά, ο Αβραμόπουλος ήταν πετυχημένος δήμαρχος; Το ίδιο ερώτημα μπαίνει και για τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Ακόμα και να οδηγήσει το δικαστήριο στο να πάρει τη σωστότερη των αποφάσεων, η δίκη δεν έπαιξε τον παιδευτικό - και ιστορικό - ρόλο της. Κανένας δεν έμαθε την αλήθεια. Ολοι κάνουμε υποθέσεις.

Με υποθέσεις, όμως, δε διδάσκονται οι πολίτες. Ούτε, πολύ περισσότερο, καταξιώνονται δικαστές. Και, βέβαια, δε δικαιώνουν το ρόλο τους τα ΜΜΕ. Μπροστά στα μάτια μας παίζεται μια, ακόμα, άσχημη επικοινωνιακή παρτίδα. Μια παρτίδα, που αφήνει αναπάντητα, συσκοτίζει καλύτερα, ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με την κίνηση ή την ακινησία της κοινωνίας. Ομως (και) στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη», η Ιστορία, όπως κάνει πάντα, θα πει το δικό της, τελικό λόγο. Θα βγάλει τη δική της απόφαση για τους ενόχους, για τους δικαστές, για τα ΜΜΕ, για όλους...


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ