Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

«Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ

1η Μάη 1886! Ποιος δε στέκεται προσοχή σ' αυτήν την ημερομηνία; Ποιος δε βγάζει με σεβασμό το καπέλο του για να τιμήσει τους ξεσηκωμένους και τους σκοτωμένους; Ομως, αυτή η ημερομηνία δεν απαιτεί μόνο το σεβασμό μας. Απαιτεί να αντλήσουμε και τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να δούμε τις διεργασίες που γέννησαν τον ξεσηκωμό! Να μελετήσουμε και να πιστέψουμε στο μέλλον του κόσμου!..

Οι εβδομήντα χιλιάδες εργάτες, που βγήκαν στους δρόμους της αμερικάνικης μεγαλούπολης και συγκρούστηκαν με τα όργανα της άρχουσας τάξης, δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό. Δεν ξύπνησαν κάποιο πρωί έτοιμοι για τη μάχη. Δε δραπέτευσαν ξαφνικά μέσα από τους στίχους κάποιου ποιήματος. Χρειάστηκαν χρόνια, αιώνες, για να κατανοήσουν το στίχο του Βάρναλη. Να υλοποιήσουν το στίχο του Βάρναλη. Να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι «...σπορά της τύχης...», αλλά «...ώριμα τέκνα της οργής»!

Μπαίνουν σήμερα σε αμφισβήτηση τα λόγια του Βάρναλη: «Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης...»; Της ανάγκης να αλλάξει ο κόσμος; Της ανάγκης για ισότητα, δικαιοσύνη, κομμουνισμό; Οποιος πιάνεται από τα νομοτελειακά «ζιγκ - ζαγκ» της Ιστορίας και θεωρεί πως ο ξεσηκωμός του Σικάγου, η Ρώσικη Επανάσταση δε θα έχουν συνέχεια - και ολοκλήρωση - δεν έχει θέση στους στίχους του ποιητή. Δεν έχει θέση στην αέναη διαδικασία της εξέλιξης. Είναι ένα τρομοκρατημένο γουρουνάκι, που κυλιέται στη λάσπη της απελπισίας!

118 χρόνια μετά, ο κόσμος δεν είναι, πια, ο ίδιος. Ο εργάτης πέρασε από το σκοτάδι στο φως. Σήμερα, πια, γνωρίζει πως αυτός - και μόνον αυτός - είναι «...ο πλαστουργός της νιας ζωής». Εχει ιστορικές αποδείξεις γι' αυτό. Ιστορικές αποδείξεις πως μπορεί. Ιστορικές αποδείξεις πως η - τελική - σύγκρουση είναι και αναπόφευκτη και νικηφόρα. Γιατί σήμερα διαθέτει τα «εργαλεία», που δε διέθετε τότε. Σήμερα η εργατική τάξη είναι, πια, οργανωμένη. Εχει τα συνδικάτα της, το Κόμμα της...

Από την 1η του Μάη του 1893, που η ελληνική εργατική τάξη γιόρτασε για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά, πέρασαν 111 χρόνια. Για να γίνει, όμως, η γιορτή του 1893 απεργία, πέρασαν άλλα 26 ολόκληρα χρόνια. Εξι χρόνια αργότερα, την Πρωτομαγιά του 1926, οι απεργοί, πια, εργάτες ξεπερνάνε τις 10.000. Την 1η του Μάη του 1936, έχουμε και τα πρώτα θύματα. Οχτώ χρόνια αργότερα, έχουμε τις εκτελέσεις στην Καισαριανή. Η «γιορτή της άνοιξης», και στον τόπο μας - βαμμένη με το αίμα των εργατών - συνειδητοποιεί τον ταξικό χαρακτήρα της.

Σήμερα, πια, δε γιορτάζουμε! Διεκδικούμε! Και όχι, πια, οχτάωρα και σωστές συνθήκες δουλιάς. Αυτά πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα! Σήμερα ο εργάτης είναι, πια, ώριμος να πλάσει μόνος του τη ζωή του. Μπορεί αυτή η ωριμότητα να μην εκφράζεται, ακόμα, από το σύνολο της εργατικής τάξης, αυτό όμως δε σημαίνει πως το αίτημα δεν είναι ώριμο. Πως το μυαλό της εργατικής τάξης δε δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πως το ζήτημα δεν έχει τεθεί...

Στη συνείδηση του εργαζόμενου, η Πρωτομαγιά δεν είναι, πια, μέρα εκδρομής! Σήμερα οι εργάτες δε βγαίνουν με το πανέρι τους να μαζέψουν λουλούδια. Ούτε, φυσικά, γιορτάζουν μαζί με τα αφεντικά τους. Οποιος δε βλέπει αυτές τις αλλαγές, και δεν τις αξιολογεί, ή είναι στραβός, ή παριστάνει τον στραβό. Αυτές οι αλλαγές είναι μέρος της επανάστασης. Χρειάστηκαν χρόνια αγώνων και χρόνια ζωής για να κατακτηθούν. Χρειάστηκε να χυθούν ποταμοί αίματος...

Η απόσταση από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου έγινε η πρώτη εργατική γιορτή το 1893, μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντίστασης της Πρωτομαγιάς του ΠΑΜΕ του 2004, δεν είναι χιλιομετρική απόσταση. Είναι χρονική και ποιοτική. Είναι μια απόσταση, γεμάτη εκτελεσμένους, δολοφονημένους, εξόριστους και φυλακισμένους. Μια απόσταση, που δεν μπορεί να ξεχαστεί... Είναι απόσταση, που έγινε βήμα βήμα, μέτρο, μέτρο. Με πισωγυρίσματα, ναι, όμως, πάντα σε ανοδική πορεία... Μια πορεία, που ξεκίνησε από τον Επίκουρο (και πιο πριν) και οδηγεί στο διαρκώς ανανεούμενο μέλλον!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ