Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο Ρουβάς, ο πατριάρχης και η πατριαρχέσσα!

Είναι μερικά πράγματα που, όση προσπάθεια και να κάνεις, δε ...χωνεύονται! Να, για παράδειγμα, αυτή η υποκριτική - και γελοία, κατά πολλούς - προσφώνηση αυτής της γνωστής, άγριας αντιμαχόμενης μαυροφορεμένης ομάδας: «Αγιοι πατέρες»! «Αγιοι πατέρες» και πέφτει η Παναγία και ο Χριστός σύννεφο! Εικόνισμα δεν έχει μείνει στη θέση του. Ούτε καντήλι αναμμένο. Μπροστά σ' αυτούς «τους άγιους πατέρες», οι νταλικέρηδες φαντάζουνε κολεγιόπαιδες.

Και ακούστε - και δέστε τρέλα. Ενώ εσύ, που δεν πιστεύεις σε θεό και αγίους, τους ακούς και απομακρύνεσαι, κάνοντας το σταυρό σου (!), πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές εκπλιπαρούν την ευχή τους! Και δέστε κάλλος! Μαζί με τους δεσποτάδες, που μαλλιοτραβιούνται ξεκατινιάζοντας ο ένας τον άλλον, πλακώνονται στις χριστοπαναγίες και στους θεούς και οι πολιτικοί στις τηλεοράσεις!.. «Ποιος Χριστόδουλος, ρε κόπανε, το Φανάρι είναι η όλη θρησκεία»!

Και έρχεται το Φανάρι, όπου εσύ επενδύεις, ντυμένο στα επίσημα, και πέφτει στα πόδια του Ρουβά να σε εκθέσει: «Να με στείλεις ένα μπλουζάκι από αυτά που μοιράζεις στα κορίτσια, με αφιέρωση, παρακαλώ»! Και κουφαίνεσαι! Είναι καλά ο πατριάρχης ή φύρανε; Ζήλεψε, λέτε, την Μπακογιάννη, που κρατώντας με το δεξί χέρι τον άντρα της έπιανε με το αριστερό τον Ρουβά να βγούνε οι τρεις τους φωτογραφία! Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας! Γιατί να είναι πιο σοβαρός ο πατριάρχης. Που, στο κάτω κάτω, δεν έκανε και σαν ξελιγωμένος. Αυτός ούτε αγκαλιές, ούτε χειροφιλήματα. Οπως η Ντόρα. Εκείνος στο θρόνο του και ο Ρουβάς απέναντι. Οι οικειότητες ήταν λεκτικές, α, όλα κιόλα!

Ανησυχώ, φίλοι μου, και σας καλώ να λάβετε τα μέτρα σας. Φοβάμαι, έτσι που έχουν εκτραχυνθεί, ότι, μια σπίθα θέλει, να περάσουν από τα εκκλησιαστικά στα καλλιτεχνικά και τότε ποιος μας σώνει! Να δούμε, δηλαδή, τον πατριάρχη, φαν του Ρουβά, να πλακώνεται με τον Χριστόδουλο, φαν του Κωστέτσου. Να τρέχει από κοντά και η Ντόρα, φαν του Φλωρινιώτη (παλιά Αθηναία, βλέπετε αυτή!) και να γίνεται το ...έλα να δεις. Και η ανθρωπότητα, έκθαμβη, να παρακολουθεί μαζί με τους δρακόντειους Ολυμπιακούς και το ζωντανό ριάλιτι της θρησκοπολιτικής ολιγαρχίας. Υμνος στην αισθητική! Χαρά στη δημιουργία! Τέτοια ποιότητα!

Να μην ξεχάσουμε, φυσικά, και το χέρι χεράκι της Νατάσας και της Εμινέ! Ούτε και τα μπακίρια και τα χαλιά που αντάλλαξαν. Και αυτά πολιτιστικά φαινόμενα είναι! Σημεία των καιρών! Ζούμε κοσμογονικές στιγμές, ανόητοι! Πλάκα έχει ο κόσμος. Χαβαλές να γίνεται! Οποιος είναι σοβαρός θα αποχτήσει χοληστερίνη. Οποιος μελαγχολεί θα πάθει έμφραγμα! Είδατε τη Γιάννα με το δίπατο κράνος; Χίλιες φορές καλύτερη από τη Φάνη Πετραλιά! Γι' αυτό σας λέω, μην γκρινιάζετε, υπάρχουν πάντα τα χειρότερα! Σκέφτεστε ολόκληρη την κυβέρνηση, και από κοντά και την αξιωματική αντιπολίτευση και το παπαδαριό, ντυμένους όλους αυτούς με τις στολές της Ολυμπιακής αστυνομίας, να υποδέχονται όλοι μαζί - τραγουδώντας Βίσση - της αστυνομίες της Αμερικής, της Αγγλίας, του ΝΑΤΟ, τους S-300 και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που θα μας προστατεύσει από τον ...Μπιν Λάντεν; Και αυτά σημεία των καιρών είναι!

«Αγιοι πατέρες»! Οπ! κόλλησα! Ποιον να επικαλεστούμε, σας ρωτάω. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Αφού βάρεσαν αλύπητα την οικονομία, αφού ρούφηξαν αλύπητα τον ιδρώτα μας, αφού μας βούλιαξαν στην ανεργία, αφού μας πέταξαν στα ράντσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, αφού μας εξάντλησαν, τώρα χορεύουν απάνω μας - και απάνω στον πολιτισμό και την αισθητική μας - τους σκυλάδικους χορούς τους. Μετέτρεψαν τη ζωή μας - τη μοναδική ζωή μας - σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οπου το κακό γούστο ανταγωνίζεται τη χυδαιότητα. Οπου η μια αγυρτεία ακολουθεί την άλλη...

Βαθιά μου πίστη είναι, και γι' αυτό λυπάμαι ιδιαίτερα, πως ετούτοι οι άνθρωποι, δυστυχώς, δε λένε ψέματα! Δεν υποκρίνονται. Ετσι είναι! Απλοϊκοί και πρωτόγονοι. Φουστανελάδες ντυμένοι στου Dior και στου Gouzzi! Αρχοντόβλαχοι και αρχοντοβλάχες που κυνηγάνε ό,τι γυαλίζει. Δυστυχώς, για την τύχη μας, και για την τύχη του τόπου μας, όλο ετούτο το κακόγουστο πλήθος είναι η πολιτικο-θρησκευτική μας ηγεσία! Και είμαστε αναγκασμένοι, μέχρι να τους αποτινάξουμε, να βιώνουμε και εμείς την άθλια καθημερινότητά τους. Να ακούμε τις άθλιες κραυγές τους όταν διαφωνούνε ή όταν διασκεδάζουνε.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ