Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αγορά κοριτσιών και αγοριών!

Είδατε κάτι περίεργες εγγλέζικες λέξεις, που μπήκαν σιγά σιγά στη ζωή μας; «Τι δουλιά κάνει η κόρη σου;», ρωτάς με ανυπόκριτο ενδιαφέρον και η μάνα, ο πατέρας ή και οι δύο απαντάνε χαρούμενα: Playmate!* Μπράβο, αναφωνείς για τις επιτυχίες του παιδιού. Playmate! Σίγουρα πρόκειται για τίτλο. Για κάποια δουλιά με μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλιώς για ποιο λόγο να λέγεται στα εγγλέζικα; Για ποιο λόγο να απασχολεί τα ΜΜΕ;

Playmate, λοιπόν! Και γιατί όχι και Bunkmate* για να κυριολεκτούμε! Μισόλογα και υποκρισίες; Σεμνοτυφίες της πλάκας; Να κρυβόμαστε, δηλαδή, πίσω από το δάκτυλό μας; Εδώ πρόκειται για σοβαρή δουλιά. Δουλιά, που γίνεται υπό την αιγίδα τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων! Στις κριτικές επιτροπές συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες, καλλιτέχνες, δήμαρχοι! Ολα γίνονται στο φως, για να μην πω, πνίγονται μέσα στο φως! Φως, βέβαια, νοθευμένο που διαρκεί κάποιες μέρες, κάποιες ώρες, κάποιες στιγμές. Και ύστερα ξαναρωτάς: «Τι δουλιά κάνει η κόρη σου;». Και δεν παίρνεις, πια, απάντηση, γιατί το παιδί έχει χαθεί ήδη στα αζήτητα! Αφού πρώτα, φυσικά, πρόλαβε και «κόσμησε» με τα άγουρα κρεατάκια του τα πορνοπεριοδικά και τις πορνοεφημερίδες. Και σε πολλές περιπτώσεις, για να μην πω τις περισσότερες, πρόλαβε να έχει και «καλύτερες» και «μεγαλύτερες» εμπειρίες!

Ποιος τηλεοπτικός σταθμός, ποιος ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, ποια εφημερίδα, ποιος δήμαρχος, ποιο παραλιακό θέρετρο, που σέβεται τον εαυτό του, μένει χωρίς καλλιστεία; Χωρίς συμμετοχή και συνεισφορά σ' αυτήν την ένοχη «πανδαισία»! Η επικράτεια, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, κουνιέται πάνω στις πασαρέλες. Το καλοκαίρι προσφέρεται ιδιαίτερα για «τρέλες»! Και, κυρίως, προσφέρεται για «έρευνα της αγοράς»! Για αναζήτηση νέου φρέσκου εμπορεύματος! Η φανερή ή συγκαλυμμένη πορνοβιομηχανία, που ξεδιπλώνεται με χίλιους τρόπους μπροστά μας, έχει ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες, από εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια. Κορίτσια και αγόρια, που πρέπει καθημερινά να ανανεώνονται! Κορίτσια και αγόρια, που, αφού σκάσουν μύτη για κλάσματα δευτερολέπτου σε κάποιες εξωτερικές ή εσωτερικές σελίδες των «ειδικών» περιοδικών ή εφημερίδων, αφού κάποια κάμερα σταθεί για δευτερόλεπτα πάνω στα βυζιά και τους κώλους τους, στη συνέχεια περνάνε στην παρακμή και στα αζήτητα. Και, βέβαια, στο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό δράμα!..

Πέστε, ρε, την αλήθεια! Τι Playmate και κουραφέξαλα! Εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο και εξειδικευμένο σφαγείο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη κερδοφόρα πολυεθνική βιομηχανία. Μιλάμε για δουλιές με φούντες! Φούντες, που γεμίζουν περιοδικά, μαγαζιά, στριπτιζάδικα, σκυλάδικα και, τέλος, τα πεζοδρόμια. Από άκρη σε άκρη ο «ελεύθερος κόσμος», η ελεύθερη αγορά, γέμισε με «σχετικά» μαγαζιά, όπου επιδεικνύεται και πουλιέται το φρέσκο εμπόρευμα. Οι οθόνες και οι προσόψεις του «ελεύθερου κόσμου» γέμισαν με γυμνό από κάθε λογής Playmate. Playmate, που αρμέγονται από τα χαμηλά, φυσικά, οικονομικά στρώματα. Playmate από την Ασία, την Αφρική, τα Βαλκάνια και, βέβαια, από «προηγμένες» ευρωπαϊκές χώρες!

Και εμείς, άλλος πολύ άλλος λίγο, θεατές! Παιδιά, γονείς, φίλοι, σφυρίζουμε, τάχα μου, αδιάφορα! Θέλει φιλοσοφία, λέτε, να καταλάβουμε πως όλοι ετούτοι οι «διαγωνισμοί», όλα ετούτα τα «χαριτωμένα» είναι μέρος της αλεστικής μηχανής, όπου από τη μια μεριά μπαίνουν άνθρωποι και από την άλλη βγαίνει χρήμα; Οτι είναι μέρος της γνωστής καπιταλιστικής ηθικής; Της καπιταλιστικής ανάγκης και τακτικής να προσβάλει ηθικά και ψυχικά τον άνθρωπο; Και ιδιαίτερα το νέο άνθρωπο; Και παράλληλα, βέβαια, να θησαυρίζει...

Η πορνοβιομηχανία, συγκαλυμμένη ή φανερή, είναι της ίδιας τάξης με την πολεμική βιομηχανία. Είναι μέρος της εισβολής στο Ιράκ και της εκμετάλλευσης των πετρελαίων. Ανήκει κι αυτή στην ίδια πολιτική ομάδα των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Οι ίδιοι, που εκμεταλλεύονται της γης τα κοιτάσματα, εκμεταλλεύονται και της ψυχής μας τα αποθέματα. Παιδιά δικά μας είναι όλα ετούτα τα δυστυχισμένα, κορίτσια και αγόρια, που κάνουν ότι χορεύουνε, που κάνουν ότι περπατάνε, που κάνουν ότι ζούνε! Και όλοι έχουμε ευθύνες. Η εκμετάλλευση, ακόμα και για όσους την υφίστανται και δεν την καταλαβαίνουν, πρέπει να έχει όρια.

*Playmate = σύντροφος στο «παιχνίδι»

*Bunkmate = σύντροφος στον «ύπνο»


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ