Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η ζεστασιά δε χαρίζεται, κερδίζεται!

Ωστε, «επίδομα θέρμανσης», ε; «Επίδομα θέρμανσης», για τους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν το αίμα τους για τούτο τον τόπο. Για τους ανθρώπους που έχτισαν και χτίζουν τα κτίρια, τα εργοστάσια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία... Που έφτιαξαν τους δρόμους, που έσπειραν τα χωράφια, που έκαναν τη γη και τα σπλάχνα της γης να γεννάνε. «Επίδομα θέρμανσης», λες και έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες ή με ανθρώπους που τους βρήκε κάποιο «φυσικό κακό». Λες και έχουμε να κάνουμε με κάποια «έκτακτη περίπτωση». Κάποια Κατρίνα, που καταπίνει πολιτείες! Κάποιο τσουνάμι, που οδηγεί στρατιές ανθρώπων στο χείλος του γκρεμού.

«Επίδομα θέρμανσης», ε, θεομπαίχτες; Δωράκια και μπιχλιμπίδια συμπόνιας, γι' αυτούς που παράγουν όλα τα υλικά και πνευματικά αγαθά. Γι' αυτούς που ταΐζουν τις μηχανές. Γι' αυτούς που γεμίζουν τις αποθήκες και τα super market με τα προϊόντα της αφθονίας. «Επίδομα θέρμανσης», για την κινητήρια δύναμη! Για τους εργάτες και για τους συνταξιούχους. Για την αφρόκρεμα της παραγωγής και της ζωής. Για τους ανθρώπους, που τους πρέπει η ζεστασιά, γιατί είναι αυτοί που παράγουν τη ζεστασιά. Την κάθε λογής ζεστασιά!

Και σας περισσεύει το θράσος, άχρηστοι! Κουβεντιάζετε, αν πρέπει ή δεν πρέπει να δώσετε το «επίδομα». Αν έχετε ή δεν έχετε χρήματα, σφετεριστές του ανθρώπινου ιδρώτα! Αν πρέπει να δώσετε σε όλους ή στους μισούς. Μια κουβέντα, που γίνεται, για να αποπροσανατολίσει. Για να μεταφέρει το ζήτημα σε άλλο τερέν! Αντί, δηλαδή, να κουβεντιάζουμε, πώς και ποιος έφερε τόσες χιλιάδες ανθρώπους στο κατώτερο όριο της φτώχειας, στο όριο να τυλίγονται οι γέροντες με κουβέρτες και τα παιδιά με εφημερίδες, για να βγει ο χειμώνας, κουβεντιάζουμε για τον εάν πρέπει ή δεν πρέπει να δοθεί το «επίδομα»!

Και εμφανίζετε την υποχρέωση του κράτους, για ζεστό και υγιεινό οικιακό περιβάλλον, σαν φιλευσπλαχνία. Και κρύβετε, με το θόρυβο που σηκώνετε για το «επίδομα», την αποτυχία σας, που οδήγησε μεγάλες στρατιές ανθρώπων στην εξαθλίωση. Και ψάχνετε, δήθεν, τώρα, για «λογιστικούς μηχανισμούς», που θα σας ελευθερώσουν τα χέρια, για να λύσετε το πρόβλημα.

Το «πρόβλημα», όμως, δε λύνεται με αυτόν τον τρόπο και, κυρίως, από εσάς! Γιατί μπορεί, κουτσά στραβά, να βγάλουμε το φετινό χειμώνα. Του χρόνου, όμως, πάλι κρύο προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία. Ολοι οι χειμώνες φέρνουνε κρύο. Κρύο που δεν αντιμετωπίζεται από κλέφτες και απατεώνες. Από φοροεισπράκτορες και ληστές. Από δράκουλες, που πίνουν ιδρώτα και αίμα. Από δημιουργούς και διαχειριστές άδικων κοινωνικών συστημάτων.

Φτώχυνε η χώρα, κύριοι; Εχουμε «έκτακτο δελτίο θυέλλης»; Ελάτε, λοιπόν, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα! Ελάτε να μοιραστούμε το πετρέλαιο και τα αιρκοντίσιον. Το γκάζι και τα άλλα σώματα θέρμανσης. Πώς; Τι λέτε; «Δε γίνονται αυτά»! Φυσικά και δε γίνονται, με το καλό! Κανένας από εσάς, και από αυτούς που υπηρετείτε, δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί ούτε τη μύξα του! Φαταούληδες είστε και λαίμαργοι. Μινώταυροι, που χορταίνετε τρώγοντας σάρκες. (Μη θεωρήσετε τα λόγια μου υπερβολή! Σάρκες τρώτε, ωμές μάλιστα, όταν αφήνετε τους γέροντες και τα παιδιά να κρυώνουν. Οταν γεμίζουν τα νοσοκομεία και χάνονται ζωές).

Η λύση, λοιπόν, δεν προέρχεται, ούτε μπορεί να προέλθει, από εσάς. Τη λύση μπορούν, και πρέπει, να δώσουν αυτοί που κρυώνουν. Αρκεί να αλλάξουν το θέμα συζήτησης. Αντί να κουβεντιάζουν, αν θα δοθεί ή δε θα δοθεί το «επίδομα», να κουβεντιάζουν τους τρόπους, και, κυρίως, τους αγώνες, που καταπολεμούνε οριστικά το κρύο!

Τα «επιδόματα», τα κάθε λογής «επιδόματα», οι κάθε λογής «καλοσύνες», όλες οι «ενάρετες» και «φιλεύσπλαχνες» πράξεις της κυβέρνησης, των άλλων κυβερνητικών και παρακυβερνητικών ιδρυμάτων», αλλά και μεμονωμένων ατόμων, πρέπει να βγουν από το λεξιλόγιο των εργαζομένων. Η ζεστασιά, και η ζωή, δε χαρίζεται, κερδίζεται!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ