Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Παίξτε μπάλα, ρε!

Παίξτε μπάλα, ρε! Είναι εμφάνιση αυτή που κάνετε - σε όλα τα μέτωπα; Φέρατε Ευρωπαίους προπονητές, αγοράσατε ξένους παίχτες, όμως κολλήσατε σε όλα τα γήπεδα! Στο Κυπριακό η μια ήττα διαδέχεται την άλλη. Η Τουρκία δεκάρα δε δίνει για εσάς και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πίσω της στέκεται το μεγάλο αφεντικό. Το μεγάλο αφεντικό που εσάς, σας έχει δεδομένους! Δε σας λογαριάζει! Ξέρει πως στο λεξιλόγιό σας δεν υπάρχουν διαφωνίες. Τα Yes men είναι το σήμα κατατεθέν της τάξης σας και της ιδεολογίας σας!

Παίξτε μπάλα, ρε! Με κατενάτσιο δεν μπαίνει γκολ! Αμυνα εσείς, σουτ αυτοί.

Γαβγίζετε, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, όμως, την ίδια στιγμή, όπως κάνουν τα μικρά κανίς, κάνετε βήματα προς τα πίσω. Γαβ, και όπισθεν ολοταχώς! Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά;

Παίξτε μπάλα, ρε! Κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους είστε! Πέστε ένα όχι, να πάρει ο διάολος! Τελικά να πιστέψουμε πως δεν είστε αμιγώς ελληνική ομάδα; Είστε Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, που μπαίνετε στο γήπεδο και φυλάτε τα πόδια σας; Που δε σας λέει τίποτα, πια, η φανέλα, γιατί δεν ξέρετε την ιστορία της; Γιατί δεν ξέρετε ποιοι, και με πόση περηφάνια, έχουν ιδρώσει και ματώσει γι' αυτή.

Παίξτε μπάλα, ρε! Το ρεύμα, οι επικοινωνίες, τα νοσοκομεία, η παιδεία... δεν είναι για πούλημα. Τι διαχρονική κομπίνα είναι αυτή η υπόθεση της Ολυμπιακής; Χρόνια τώρα την αγοράζει και την πουλάει το κράτος. Και κάθε φορά χρεώνεται ο λαός την αλλαγή της κυριότητας. Το ίδιο έγινε και με τα ναυπηγεία, με τα μεταλλουργεία. Με τη θάλασσα, με τη στεριά, με τον αέρα.

Ρωτάω, είστε ομάδα εσείς; Είστε παίχτες πρώτης εθνικής κατηγορίας, που παίζετε μπάλα για το καλό του συλλόγου; Δεν ακούτε τον κόσμο που σας φωνάζει πουλημένους! Και έχει απόλυτα δίκιο. Ποιος, ρε, έδωσε άδεια στους επιχειρηματίες να κλείσουν τα εργοστάσιά (τους) και να βγάλουν τα κέρδη (τους) στη Βουλγαρία; Είναι ή δεν είναι σικέ το παιχνίδι; Γιατί δεν εθνικοποιείτε τον Καρέλια και γιατί δε δεσμεύετε τα κεφάλαιά (του); Για το σύλλογο παίζετε, ρε, ή για τον Καρέλια;

Για τον Καρέλια, βέβαια! Για τον Κόκκαλη, για τον Βαρδινογιάννη. Για τον Αγγελόπουλο και τον Λάτση. Για τις τράπεζες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και «δανείζουν» δανεικά χρήματα με το αζημίωτο. Και όλοι αυτοί, όλοι αυτοί που στην ουσία κρατάνε το ποδόσφαιρο στα χέρια τους, σας μεταχειρίζονται και εσάς όπως μεταχειρίζονται τους παίχτες τους. Τους παίχτες τους, που είναι, λένε, ιδιοκτησία τους! Οπως τα άλογα, που τρέχουν στον ιππόδρομο! Αλλοτε σας πουλάνε, άλλοτε σας δίνουν με υποσχετική και άλλοτε δανεικούς. Μια ανεβάζουν τον έναν επάνω και μια τον άλλον. Και μυρίζει ανυπόφορα ολόκληρο το αστικοδημοκρατικό πρωτάθλημα. Κανένας δεν εμπιστεύεται τα αποτελέσματα. Ολοι κοιτάζουμε ύποπτα τις διαιτησίες και τα ανεβοκατεβάσματα στην εξουσία!

Παίξτε μπάλα, ρε! Ξέρω δε σας λέει τίποτα το φιλότιμο. Αλλωστε, δεν είστε εθνικό συγκρότημα, για να λειτουργήσετε (έστω) συναισθηματικά. Εσείς είστε μέρος μιας πολυεθνικής εταιρίας, όπως δηλώνετε! Τη μία παίζετε εδώ, την άλλη αλλού. Για εσάς σημείο αναφοράς δεν είναι ο «θρύλος», ας πούμε, ή το «τριφύλλι». Σημείο αναφοράς για εσάς είναι το ευρώ και οι Βρυξέλλες! Οι Βρυξέλλες, που σας έχουν πάρει χαμπάρι, και σας στέλνουν διάφορα απειλητικά και προσβλητικά φιρμάνια, τα οποία εκτελείτε σαν τυφλοί και κατουρημένοι φοροεισπράκτορες!

Παίξτε μπάλα, ρε! Συνεταίροι, δε λέτε ότι είστε; Δε σας άκουσα, όμως, να νοιάζεστε, και να λέτε τη γνώμη σας, για τη Λουφτχάνσα! Δε σας είδα να καθορίζετε εσείς τι θα σπείρουν και τι θα φυτέψουν οι Γάλλοι αγρότες! Ούτε είδα κανέναν από εσάς να ελέγχει πόσες πτήσεις κάνει το Ορλύ! Δεν έχετε γνώμη, κύριοι! Δεν έχετε κότσια! Εχετε παραδώσει τα σώβρακα πριν ακόμα μπείτε στο γήπεδο. Είστε «νούλα», όπως φωνάζουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα! Μια «νούλα», δυστυχώς, που κοστίζει!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ