Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ποιος θα αλλάξει τον κόσμο; Ο «χοντρός»;

Συμφωνείς, λοιπόν, ότι η χώρα έγινε άσκημη! Μυρίζει! Συμφωνείς, επίσης, ότι όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα βρεις από κάτω ένα σκάνδαλο, μια απάτη, μια κομπίνα, μια απελπισία! Φοβάσαι να ακουμπήσεις στο διπλανό σου, γιατί υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να λερωθείς. Δεν εμπιστεύεσαι τα τρόφιμα, τους γιατρούς, τα φάρμακα, τα λεωφορεία, τα τρένα. Δεν ξέρεις αν το νερό που πίνεις είναι γεμάτο μικρόβια. Συμφωνείς, τελικά, πως δεν είναι ζωή ετούτη η ζωή που ζούμε!

Και ενώ διαπιστώνεις τις διαπιστώσεις, και ενώ βλέπεις πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον βουλευτή σου, τον κόμμα σου, τον αστυφύλακα, τον εισαγγελέα, τον ανακριτή, μένεις στάσιμος! Ποιος αλήθεια θα αλλάξει αυτή την απελπισία; Θα την αλλάξει, ίσως, «εκείνος ο χοντρός», όπως θα έλεγε ο Μπρεχτ; Εκείνος ο «χοντρός» με τα «χοντρά» γυαλιά, που επωφελείται από την κρίση; Οχι, βέβαια! Τη ζωή θα την αλλάξουν όσοι πραγματικά αισθάνονται ότι τους πνίγει! Οσοι πραγματικά αισθάνονται ότι τους πρέπει καλύτερη ζωή. Οσοι πραγματικά πνίγονται από τη βρώμα και τη δυσωδία!

Ανάμεσα σε αυτούς που πνίγονται, να είναι τάχα τα ΜΜΕ; Ολοι αυτοί οι γερά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι, αναλυτές, σχολιαστές; Να είναι, ίσως, ο κ. Μαντούβαλος, ο κ. Γιακουμάτος; Ή μήπως οι συνεργάτες τους; Να είναι, λέτε, ο μηχανισμός των προσλήψεων; Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο; Ο συνήγορος του πολίτη; Ο Αρειος Πάγος; Να είναι λέτε οι μεσάζοντες στις αγορές των όπλων; Να είναι οι εταιρίες που νοικιάζουν εργάτες; Να είναι οι έμποροι των ναρκωτικών; Να είναι οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι; Οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοδικηγόροι; Να είναι η εκκλησία και ο αρχιεπίσκοπος; Κανένας απ' αυτούς δεν πνίγεται! Αυτοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι μέρος αυτής της ασχήμιας. Είναι όλοι τους χοντροί, με χοντρά γυαλιά.

Ολοι αυτοί, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, γνωρίζουν, πως δεν είναι από τη γέννησή τους τα άτομα αμαρτωλά. Αμαρτωλό είναι το σύστημα! Γιατί όλοι αυτοί γνωρίζουν πως η τούρτα με το φακελάκι είναι μια μικρή, μια απειροελάχιστη παρωνυχίδα, μπροστά στο σκάνδαλο της κατάργησης του 8ωρου. Γιατί αυτοί γνωρίζουν πως με 400 ευρώ σύνταξη δε ζούνε ούτε οι κότες! Γιατί αυτοί γνωρίζουν πόσο κοστίζουν τα ελληνικά στρατεύματα, που στάλθηκαν με παράνομο τρόπο σε ξένες χώρες. Και ξέρουν, κυρίως, πως δε θα έπρεπε να ήταν εκεί, έστω και αν κόστιζαν μια δεκάρα.

Αυτοί ξέρουν, και εσύ, που πραγματικά πνίγεσαι, αντί να τους γυρίσεις την πλάτη συντονίζεσαι μαζί τους στο κλάμα και στο παράπονο! Τους κρατάς σεγκόντο την ώρα που κράζουν, δήθεν, σοκαρισμένοι από τις αποκαλύψεις! Αλλά, βρες μου έστω και έναν απ' αυτούς, που να μη γνωρίζει! Που να μη γνωρίζει από ποιον οχετό χύνεται όλη αυτή η βρώμα! Δε γνωρίζουν τα κανάλια, οι δημοσιογράφοι, οι βουλευτές, οι υπουργοί, πού επωάζεται το αυγό; Δε γνωρίζουν, πως ένα σύστημα που θεό του έχει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να γεννά καθημερινά τέτοια φαινόμενα; Δε γνωρίζουν πως, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στην ουρά, θα βγει σε δημοπρασία η ηθική των ανθρώπων;

Και βέβαια γνωρίζουν! Και δε μιλάνε! Ή μιλάνε για πράγματα πολύ μικρότερης αξίας, για να θολώσουν τα νερά και να μη βγούνε στην επιφάνεια οι πραγματικές κομπίνες. Οι αναθέσεις των μεγάλων έργων, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας! Πέφτουν πάνω στον υποδιοικητή του ΙΚΑ (που πρέπει να πέσουν και σε αυτόν) και «ξεχνιούνται» τα τεράστια ποσά που οφείλουν οι βιομήχανοι στο Ιδρυμα. Διώχνουν τον Ρεγκούζα και ξεχνιέται το ζήτημα της Κύπρου. Διώχνουν τον Πάχτα και ξεπουλάνε το χρυσό στη Χαλκιδική.

Πράγματι, είναι άσχημη η χώρα και βρωμάει. Είναι άσχημος ο κόσμος και βρωμάει! Ομως, αυτόν τον βρώμικο κόσμο δε θα τον αλλάξει ο «χοντρός»! Ούτε τα χοντρά μεγάφωνα της εξουσίας. Ούτε όσοι χοντροί διανοούμενοι σιωπούν. Ούτε όσοι χοντροί καλλιτέχνες σφυρίζουν αδιάφορα. Τον άσχημο κόσμο, θα τον αλλάξει, αυτός που πραγματικά δεν ανέχεται την ασχήμια. Αυτός που πραγματικά τον νιώθει άσχημο. Εσύ! Εσύ και ο σύντροφός σου στο εργοστάσιο, στο πανεπιστήμιο, στα χωράφια.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ