Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εσείς καθαρίσατε, για την ώρα!

Αχ, αυτά τα «μεσαία στρώματα»! Μοιάζουν με τις γάτες, που σκεπάζουν τα περιττώματά τους. Πόσο να αντέξει η βρώμα; Μια, δυο μέρες, μια βδομάδα, ένα χρόνο, θα βγει στην επιφάνεια και όλοι θα πιάσουμε τις μύτες μας! Οχι ότι δε βρωμάει ο τόπος από την πρώτη στιγμή, βρωμάει! Ομως, ο μικροαστισμός, πιστός στην ιδεολογία του, πηδάει, προσωρινά, το επίμαχο σημείο και συνεχίζει απτόητος!

Κάποια στιγμή, βέβαια, πολλές φορές και από τυχαία περιστατικά, τα σκατά βγαίνουν στην επιφάνεια. Η βρώμα δεν μπορεί, πια, να σκεπαστεί! Ομως, και πάλι, ο μικροαστισμός θριαμβεύει! Τα «μεσαία στρώματα», υποκριτικά και τρισάθλια, μαζεύονται πάνω από το πτώμα, και σαν χορός κακοπαιγμένης αρχαίας τραγωδίας, αρχίζουν τους αφορισμούς και τις κατάρες. Οϊμέ! Οϊμέ! Πότε έγινε το έγκλημα;

Οι χορωδοί, βέβαια, ξέρουν πως το έγκλημα έγινε μπροστά τους. Ηταν εκεί όταν η γάτα σκέπαζε τα σκατά! Ηταν εκεί και έκλειναν τα μάτια. Ηταν εκεί και βούλωναν τα αυτιά τους. Ηταν εκεί και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Ηταν εκεί και είπαν, «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα»;

Φυσικά, τα «μεσαία στρώματα», δεν είναι «ταγμένα» από την ιστορία, να βγάζουν τα φίδια από τις τρύπες! Είναι «ταγμένα», να βουλώνουν τις τρύπες! Να σκεπάζουν τα σκατά! Είναι να περιφέρονται ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες τάξεις, τους προλετάριους και τους αστούς. Να περιφέρονται και να γλείφουν τα περιττώματα πότε τις μιας τάξης και πότε της άλλης. Είναι «ταγμένα» να πατάνε πάνω σε δυο βάρκες!

Να, λοιπόν, από πού προκύπτει η τρικυμία των ημερών, των «μεσαίων στρωμάτων». Χρόνια τώρα σκέπαζαν τα σκατά. Ενα «τυχαίο περιστατικό», ο χαμός του Αλεξ, ας πούμε, τα ξεμπρόστιασε! Απαγωγές, βιασμοί, εκβιασμοί, μαστροπείες... Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Η βρώμα, πια, μπήκε στην αυλή τους, χώθηκε στα σπίτια τους! Τρύπωσε στα ρουθούνια τους. Μπήκε στο αίμα τους.

Μη φανταστείτε, βέβαια, πως «όλο και κάτι καλό θα προκύψει» απ' «όλο αυτό το κακό»! Τίποτα δε θα συμβεί! Τα πράγματα θα «αποκατασταθούν»! Η κοινωνία θα «επανέλθει» στις «συνήθεις ασχολίες» της. Τα «μεσαία στρώματα» δε διδάσκονται! Και αυτή τη φορά θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν! Πάλι σκεπάζουν τα σκατά. Πάλι κλείνουν τα μάτια. Πάλι χώνουν τις ευθύνες, όπως η γάτα τα περιττώματά της. Πάλι, λένε, πως φταίει η Βέροια!

Τίνος αποτέλεσμα είναι, κύριοι, όλη αυτή η βρώμικη καταιγίδα; Ετσι ήταν και έτσι θα είναι και στο μέλλον ο κόσμος; Τα «μεσαία στρώματα» κλείνουν, πάλι, τα στόματά τους. Δεν τολμούν, και δεν μπορούν, να κουβεντιάσουν τέτοια ζητήματα. Δεν είναι διατεθειμένα, και αυτή τη φορά, να καταγγείλουν τον καπιταλισμό. Δε θέλουν να τα χαλάσουν με την μπουρζουαζία!

Ομως, όλοι το ξέρουμε, αυτό το τέρας, αυτή η Λερναία Υδρα, αυτό το άθλιο κοινωνικό σύστημα, ο καπιταλισμός είναι ο δράστης, ο απαγωγέας, ο βιαστής, ο παιδεραστής! Αυτό το σύστημα δημιουργεί την υποδομή, φτιάχνει την ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία γεννιέται, επωάζεται και φουντώνει όλη αυτή η βία, η χυδαιότητα. Τίνος είναι το σχολείο; Τίνος είναι η οικογένεια; Τίνος είναι η αστυνομία; Οι αιμοβόρες ανθρώπινες σχέσεις; Οι οικονομικές συνδιαλλαγές; Η έλλειψη σεβασμού; Η κακή τέχνη; Η παραπληροφόρηση; Ο ρατσισμός; Η ανεργία; Ολες οι αιτίες που οδηγούν ένα μέρος του λαού στην παραβατικότητα; Ολα τα «στοιχεία» που διαμορφώνουν τον άνθρωπο; Κυρίως, το νέο άνθρωπο;

Ποιος ανόητος, λοιπόν, ελπίζει σε διαφορετικά αποτελέσματα από ένα τέτοιο κοινωνικό σύστημα; Το κομπιούτερ, το καπιταλιστικό εργοστάσιο, που παράγει καπιταλιστικούς ανθρώπους, είναι ρυθμισμένο για να παράγει αυτό το είδος των ανθρώπων! Αυτό το είδος της ζωής!

Εσείς, λοιπόν, μικροαστοί, τη δουλιά σας! Πέστε πως φταίει «το κεφάλι το ξερό σας»! Ο χώρος σας, έτσι και αλλιώς, μοιραίος είναι! Σκεπάστε τα σκατά! Κάντε πως δεν καταλαβαίνετε! Προσωρινά, για να «ξεπεράσετε την κρίση», κάντε αυτό που ξέρετε πολύ καλά να κάνετε! Πηδήστε το σημείο που βρωμάει. Βάλτε του πάνω και λίγη κολόνια! Τι κι αν αύριο θα είστε εσείς το επόμενο θύμα! Το ζήτημα, για εσάς, είναι το σήμερα! Αυτή είναι η ιδεολογία σας! Και «σήμερα» είναι η σειρά του διπλανού σας. Του Αλεξ! Εσείς καθαρίσατε, για την ώρα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ