Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ξεκαθάρισε τι επιθυμείς, μέρα που είναι!

Σου οφείλω μια απάντηση, φίλε μου, παρότι ξέρω πως το ερώτημα δεν το έβαλες για να πάρεις απάντηση, αλλά για να δημιουργήσεις άλλοθι. Αλλοθι στις αναστολές σου, για να μην πω στις πονηριές σου! Για μας, το ξέρεις, δεν τελειώνει ο κόσμος την Κυριακή, δηλαδή σήμερα! Μπορώ να σου πω, και χωρίς να ξαφνιαστείς, πως σήμερα αρχίζει! Ή καλύτερα ξαναρχίζει! Και αν επιμένουμε τόσο στο «ψήφισέ μας», έστω και αν έχεις κάποιες ή αρκετές αντιρρήσεις ή ακόμα και διαφωνίες μαζί μας, δεν το κάνουμε για να σε ξεγελάσουμε, για να εξασφαλίσουμε - και με την ανοχή σου - μια τετραετία στη νομαρχία ή στη δημαρχία. Για μας, το ξέρεις, η νομαρχία και η δημαρχία, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσον, για να πάμε παραπέρα. Να φτάσουμε στον τελικό σκοπό, που είναι η ριζική αλλαγή του κόσμου.

Εμείς, φίλε μου, δε θέλουμε να μας βρει δυνατότερους η Δευτέρα, για να κορδωθούμε και για να πούμε «κερδίσαμε». Ούτε για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτά είναι αστεία πράγματα! Το «κερδίσαμε» το δικό μας, το ξέρεις, θέλει πολλές νίκες ακόμα. Θέλει πολλές ανατροπές. Θέλει να έρθουνε τα πάνω - κάτω. Εμείς θέλουμε να βγούμε δυνατότεροι από τις κάλπες γιατί, δυστυχώς, η Δευτέρα που ξημερώνει, θα είναι πιο άσχημη από της Κυριακής το βράδυ. Η Δευτέρα θα έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα. Και είναι βουνό, να πάρει ο διάολος! Βουνό, και εσύ κουβεντιάζεις, γιατί το μουστάκι του Σπύρου είναι λίγο στραβό, γιατί οι φαβορίτες του Χρίστου είναι λίγο κοντές και γιατί το φουστάνι της Ελπίδας, δεν έχει πολλές πιέτες!

Εγώ δε λέω πως δεν έχουν και αυτές οι λεπτομέρειες, όπως τις ονόμασες, την αξία τους. Παρότι γνωρίζεις πως, ιδιαίτερα για τους «τελειομανείς» ή γι' αυτούς που ψάχνουν προφάσεις, κανένα μουστάκι δεν είναι ποτέ τέλειο, κανένα φουστάνι δεν έχει ποτέ αρκετές πιέτες. Εμείς, άλλωστε, ποτέ δε σου είπαμε πως είμαστε ολοκληρωμένοι, πως δεν έχουμε τίποτα πάνω μας που να μην επιδέχεται αλλαγή. Αντίθετα, πάντα σου λέγαμε πως μέσα από τους αγώνες, μαζί σου, θα γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, κάθε μέρα και ωριμότεροι, θετικότεροι, ομορφότεροι, για να περάσουμε και στα ζητήματα της αισθητικής!

Τίποτα δε σβήνουμε. Τίποτα δεν αποσιωπούμε! Απλώς σε καλούμε να βάλουμε τα δεύτερα, τις λεπτομέρειες, όταν και όπου αυτές υπάρχουν, στη θέση τους, στην πραγματική τους διάσταση, και να κοιτάξουμε το δάσος! Την Παιδεία, την ανεργία, την Υγεία, τις πλημμύρες, το πετρέλαιο, την ακρίβεια, τον πόλεμο, τα εθνικά ζητήματα. Και, κυρίως, το μέλλον. Τη δίκαιη κοινωνία που, ανάμεσα στα άλλα, θα λύσει και όλες τις λεπτομέρειες, που φαίνεται να σε βασανίζουν.

Περνάω, λοιπόν, στα δικά μου ερωτήματα, γιατί έχω και εγώ ερωτήματα, και παρακαλώ να έχω τις απαντήσεις σου. Αν αυτές μεταφραστούν και σε ψήφο, ακόμα καλύτερα. Βλέπεις εσύ να αλλάζει σε τίποτα το σκηνικό, όποιο από τα δύο «κόμματα εξουσίας» και αν κερδίσει τις εκλογές; Και δε μιλάω μόνο για την Αττική ή ακόμα στενότερα για την Αθήνα. Μιλάω για ολόκληρη την Ελλάδα! Και τα δυο κόμματα έδωσαν εξετάσεις. Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε έντονα τη βδομάδα που πέρασε. Εφτασε μια κάπως δυνατότερη βροχή, για να τα εξευτελίσει.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που θα κάνει αυτά τα δυο κόμματα, να αλλάξουν τροπάρι; Να σταματήσουν τις κουμπαριές, να σταματήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις αρπαχτές, τις απάτες, την αποστολή των φαντάρων μας στα επιθετικά μέτωπα; Η νίκη τους ή η ήττα τους; Η απάντηση, που βέβαια, όπως συμφώνησες άλλωστε, είναι «φυσικά, η ήττα τους», σε υποχρεώνει να βοηθήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποστροφές για λευκό, για άκυρο ή «δεν ψηφίζω κανέναν», κρύβουν τη θετική σου ψήφο σε αυτά τα κόμματα. Ξέρεις αριθμητική και μπορείς να μετρήσεις με την αριθμητική και τη συμπεριφορά σου.

Θα τελειώσω τα ερωτήματά μου με την τελευταία σου πρόφαση. Τι θεωρείς αριστερά; Μια παράταξη που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ; Που άλλα λέει στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, στις νομαρχίες και τα Δημοτικά Συμβούλια, και άλλα στους ψηφοφόρους τις παραμονές των εκλογών; Ψήφισε συνασπισμό, καμία αντίρρηση, αφού έτσι απειλείς! Μόνο, φίλε μου, ξεκαθάρισε τι επιθυμείς. Επιθυμείς να αλλάξεις πραγματικά τη ζωή ή να διαχειριστείς τη μιζέρια της; Επιθυμείς να αλλάξεις το σύστημα ή να αλλάξεις όνομα στο σύστημα;


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ