Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ηθικά και εθνικά ζητήματα!

Ηταν, λέει, μια όμορφη και (στα χαρτιά) ανεξάρτητη χώρα, που τα 3/5 της - και ακόμα περισσότερο - τα έβρεχε πανέμορφη μπλε θάλασσα! Από τα πολύ νότια της χώρας με ένα σάλτο πέρναγες στην Αφρική! Για την ακρίβεια, πήδαγες πάνω στα πετρέλαια! Αυτή η γεωγραφική σύμπτωση και κυρίως η ενδοτικότητα (κάποιοι την ονομάζουν υποταγή) όλων των κυβερνήσεων που διοίκησαν μετέτρεψαν την όμορφη χώρα σε ένα απέραντο ...μεταγωγών! Το Μεγάλο Αφεντικό, αυτό που έβαλε χέρια στα ξένα πετρέλαια, είχε πάντα όποιες διευκολύνσεις επιθυμούσε! Σταθμούς πυρηνικών, σταθμούς υποβρυχίων, στρατόπεδα, ναυτικό, αεροπορία! Και ετεροδικία, για να μην ξεχνιόμαστε!

Για τα νότια, λοιπόν, η όμορφη χώρα δεν είχε λόγο και ας τη χώριζε μόνο ένας χαιρετισμός από τους γείτονές της! Λόγο, όμως, δεν είχε και για την ανατολή, παρότι τα προβλήματα με τον ανατολικό γείτονα είχαν βάθος αιώνων. Αλλά οι δυο αιώνιοι εχθροί έγιναν σύμμαχοι μιας μεγάλης συμμαχίας Αφεντικών! Για την ακρίβεια, ντύθηκαν κι οι δυο τους στο χακί και εντάχθηκαν στο στρατό της. Βέβαια, πού και πού οι δυο «αιώνιοι εχθροί» άρχιζαν τους καυγάδες (τις περισσότερες φορές αυτοί οι καυγάδες ήταν έργο των Αφεντικών), οι οποίοι σταμάταγαν μόλις εκείνα έλεγαν «για σταματήστε»!

Πάνε και τα ανατολικά σύνορα! Για τα δυτικά ποτέ δεν μπήκε θέμα. Οι χώρες της δύσης ήταν πάντα χώρες «κοινού ενδιαφέροντος», αφού και αυτές, όπως και η όμορφη χώρα, ανήκαν στον «ελεύθερο κόσμο», είχαν την ίδια φιλοσοφία, τον ίδιο πολιτισμό, τις ίδιες επιδιώξεις. Βέβαια, δεν είχαν το ίδιο βιοτικό επίπεδο, αλλά το πάλευε η όμορφη χώρα. Κάποια στιγμή, όμως, και αυτό συνετελέσθη! Η χώρα με την μπλε θάλασσα μπήκε στην ΟΝΕ. Απέκτησε το ίδιο νόμισμα με εκείνες! Εγινε μέρος μιας μεγάλης και δυναμικής αγοράς. Απέκτησε τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη! Ο πολίτης αγόραζε, πια, 170 δραχμές το κουλούρι! Τρία με τέσσερα κουλούρια την ημέρα και πάει η σύνταξη! (Αυτό, όμως, είναι άλλης στιγμής συζήτηση).

Ανατολή, Δύση, Νότος, τα είπαμε, δεν της έπεφτε λόγος! Το Μεγάλο Αφεντικό φρόντιζε πριν από εκείνη για εκείνη! Ηταν τέτοια η συνεργασία τους, τέτοια η αμοιβαία εμπιστοσύνη! Και εκείνη καμάρωνε όπως καμαρώνουν τα γύφτικα και ιδίως τα αφιλότιμα και δουλικά σκεπάρνια! Στα ζητήματα του ψυχρού πολέμου και του αντικομμουνισμού η πανέμορφη χώρα ήταν μέσα. Ο «από Βορρά κίνδυνος» έγραψε ιστορία! Πάνω του στήθηκαν συλλήψεις, έκτακτα στρατοδικεία, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις! Τι ντροπή! (Και αυτό το θέμα είναι ανοιχτό για συζήτηση και τιμωρία)!

Και ήρθαν τα χρόνια της δικαίωσης τόσων «κοινών αγώνων». Ο Βορράς, και από δική του ευθύνη είναι αλήθεια, άρχισε να υποχωρεί! Η μία χώρα του σοσιαλισμού μετά την άλλη άρχισαν να ηττώνται! Η όμορφη χώρα που τα 3/5 της βρέχονται από την μπλε θάλασσα, εκτελώντας στο ακέραιο τις εντολές της μεγάλης συμμαχίας των Αφεντικών, ανέβασε στροφές! Ανοιξε διάπλατα τα σύνορά της και οι δρόμοι της γέμισαν τανκς και οπλοπολυβόλα! Τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της έσφυζαν από ζωή! Τα ξένα στρατεύματα έκαναν κατοχή. Ολες οι κάννες στραμμένες προς το Βορρά! Οι εκρήξεις στη Γιουγκοσλαβία ακούγονταν μέχρι την πρωτεύουσα! Τέτοια γιορτή!

Οταν η νίκη ολοκληρώθηκε, όταν οι γειτονικές χώρες κόπηκαν σε φέτες, όταν οι βομβαρδισμοί και οι άλλες επιθέσεις έφεραν τελικά αποτελέσματα, οι σύμμαχοι έκατσαν να τα βρούνε! «Πάρε εσύ ετούτο, παίρνω εγώ εκείνο», άρχισαν το διάλογο μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις! «Παίρνω εγώ εκείνο, πάρε εσύ το άλλο». «Εγώ;» φώναξε η πανέμορφη χώρα, που έβλεπε να την αγνοούνε (όπως πάντα)!

Ολα τα κόκαλα που της είχαν υποσχεθεί ή η ίδια είχε ελπίσει δεν της τα 'δωσαν. Κάτι πήρε αλλά ζητούσε και ...παράλογα πράγματα. «Δώστε μου το όνομα των Σκοπίων», παρακάλεσε! Νάτα τα παράλογα... Και ξανάμπλεξε...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ