Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι «αριστερές πεταλουδίτσες»

Λοιπόν, σε παραδέχομαι, είσαι μάγκας! Πολύ καλά σκέφτηκες..., εδώ ξεχάστηκε ο Εφιάλτης, εσύ δε θα ξεχαστείς; Αλλωστε, τι έκανες εσύ; Τίποτα το μεμπτόν. Ο πρωθυπουργός σε κάλεσε, μπορούσες να αρνηθείς; Μακριά από σένα τέτοιες αγένειες, έ; Εσύ είσαι ευγενικός. Δημοκράτης! Και αριστερούλης - τα βράδια στα μπαρ και τα μεσημέρια στο «Φίλιον», πονηρούλη - έτσι δεν είναι; Α, και καλλιτέχνης, και διανοούμενος... ξέχασα!

Ελα, μωρέ, ποιος στέκεται τώρα σε τέτοιες μικρές λεπτομέρειες; Καλλιτέχνης, Διανοούμενος! Και, λοιπόν, αυτά είναι αστεία πράγματα. Το γράφει πουθενά ότι δεν μπορείς να λάβεις μέρος σε μια κοινωνική συνάντηση; Κοινωνική συνάντηση ήταν..., άστους να φωνάζουν πως ήταν πολιτική πράξη! Δεν ξέρεις εσύ σε ποια μάζωξη πήρες μέρος, ξέρεις; Και τι σε νοιάζει εσένα, που ο πρωθυπουργός έβγαλε προεκλογικό λόγο; Ντροπή δική του, σε ρώτησε εσένα, δε σε ρώτησε!

Εσύ, γλυκέ μου, έκανες το χρέος σου! Οπως αρμόζει σε ανθρώπους με πλατιούς ορίζοντες. Σε ανθρώπους, που ξέρουν το συμφέρον τους! Σε ανθρώπους, που δεν λένε ποτέ όχι. Σε ανθρώπους πολιτισμένους, μ' άλλα λόγια! Οχι, θα άφηνες τον πρωθυπουργό της χώρας χωρίς ντεκόρ. Και ποιος θα χειροκροτούσε το μπάσιμο και το βγάλσιμο του ανθρώπου, σε ρωτάω; Πώς θα βλέπανε οι ξένοι - και ιδιαίτερα οι Τούρκοι - τον πρωθυπουργό μας, χωρίς τα στολίδια του; Ολα αυτά τα παράσημα, που του φόρεσε η παρουσία σας; Θα άφηνες τον αρχηγό της κυβέρνησης χωρίς κύρος; Ποτέ!

Μπράβο, σου αξίζει, και άσε τους άλλους να σε χέζουνε! Αλλωστε, γιατί βγήκαν τα αποσμητικά; Για να παίρνουν τις μυρουδιές πέρα. Εσύ αγέρωχος, τράβα το δρόμο σου. Οταν σε ζητάει η εξουσία, να λες πάντα «παρών». Δεν έχεις να χάσεις. Να ξέρεις πως οι πόρτες - και οι επιχορηγήσεις - είναι πάντα εκεί για σένα. Οχι σαν ανταμοιβή, αυτά είναι ανοησίες! Σαν αναγνώριση του έργου σου δίνεται, ό,τι δίνεται!

Πώς με συγκινείς, φίλε μου! Πώς με συγκινείτε όλοι εσείς -παλιοί και νέοι «αριστεροί» - που τρέξατε στο «Χίλτον»! Είμαι περήφανος, που η χώρα μας έχει τέτοια φιντάνια. Γιατί από εσάς - αυτό δεν περιμένει η κοινωνία; - θα βγει ό,τι καλό έχει να βγει και να ανθίσει, σε ετούτο τον τόπο. θα βγει ήθος, συνέπεια, σοβαρότητα... Καταπληκτικά παραδείγματα είστε φίλοι μου, να σας φτύσω! Και να σας φτύσω πολλές φορές για να μην βασκαθείτε! Και θα προτείνω να σας βάλουνε σε γυάλες, για να σας βρίσκουν οι επερχόμενες γενιές, για να παραδειγματίζονται!

«Τον βλέπεις αυτόν;», θα λένε. «Αυτός υπήρξε μια όμορφη, πολύχρωμη πεταλουδίτσα της νύχτας, που πέταγε ανάλαφρα και χαριτωμένα από συνεστίαση σε συνεστίαση, από πάρτι σε πάρτι, από συνάντηση σε συνάντηση, από αγκαλιά σε αγκαλιά. Φτάνει να ήταν εκεί το ψητό».

Αυτά θα λένε οι ξεναγοί και θα θαυμάζει η νεολαία του μέλλοντος, ακούγοντας, διαβάζοντας, βλέποντας και μελετώντας τα έργα σου. Και συ, ολοζώντανος πεθαμένος, θα στέκεσαι απολίθωμα μέσα στη γυάλα. Ακούνητος στα σχόλια και τα σταυροκοπήματα των επισκεπτών. Τέτοια δόξα!

Φίλε μου, πρέπει να σου αναγνωρίσω ένα ακόμα προτέρημα. Είχες θάρρος ή προνοητικότητα, άραγε; Εσύ - και κάποιοι άλλοι σαν και σένα - ρισκάρατε, και πρέπει αυτό να αναγνωριστεί. Πήγατε μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι άλλοι, πιο μάγκες από εσάς, ενδεχομένως, πήγαν και στη μάζωξη του Καραμανλή (Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, εκλογές είναι αυτές)! Τέτοιο πλουραλισμό! Τέτοια διανόηση. Και το βράδυ στο μπαρ, βέβαια, τα ίδια και τα ίδια: Η Αριστερά πρέπει να αλλάξει, το είπε και ο Ντ' Αλέμα!

Μην ακούς εμάς, που μιλάμε ξύλινη (έτσι δεν τη λέτε;) γλώσσα. Εσύ τράβα τον - κατηφορικό - δρόμο σου. Καλλιτεχνική παιδεία, υποδομή, τέχνη, πανεπιστήμια, δημιουργία, εργασία... ε, αυτά στο «Χίλτον» θα λυθούνε; Ούτε εσείς που πήγατε εκεί, ούτε ο πρωθυπουργός, που σας μάζεψε, θα χαλάγατε την όμορφη βραδιά σας με τέτοιες ανοησίες. Και καλά κάνατε! Εδώ ο κόσμος καίγεται, εσείς πού θα πηγαίνατε για χτένισμα; Στο «Χίλτον», βέβαια!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ