Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μάμα Μια, τι υπουργοί!

Ανοίγεις την τηλεόραση και δεν πιστεύεις στα μάτια σου! Ενώ ο κόσμος γύρω τους έχει πάρει φωτιά, ετούτοι τελείως ξεδιάντροπα προωθούν σαν τους χειρότερους ντελάληδες μια χαζή αμερικανική ταινία. Δε μιλάω για τους «σοβαρούς» και για τους λιγότερο σοβαρούς δημοσιογράφους ή για τα διάφορα δημόσια και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, που και αυτοί δε δικαιολογούνται, αφού η ποιότητα της ταινίας δεν είναι τέτοια που θα δικαιολογούσε την πράξη τους, μιλάω για υπουργούς!

Αυτό το φαινόμενο, γιατί περί φαινομένου πρόκειται, είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Τριτοκοσμικό σωστότερα! Πουθενά στο σοβαρό κόσμο, στις περισσότερο από την Ελλάδα σοβαρές χώρες, δε θα δεις υπουργό σοβαρής κυβέρνησης, σοβαρότερης από τη δική μας κυβέρνηση, να παριστάνει το μοντέλο και να διαλαλεί εμπορικές και μάλιστα χαζές εμπορικές πραμάτειες. Παντού, βέβαια, στον καπιταλισμό υπουργοί δένονται πίσω από εμπορικά άρματα. Είναι ίδιον του συστήματος η μετατροπή του αστού πολιτικού σε κράχτη εμπορευμάτων και συμφερόντων. Ομως, κάπου, σε κάποιες χώρες σοβαρότερες από τη δική μας, προσπαθούνε να κρατάνε τα... προσχήματα. Δεν αποχωρίζονται τελείως τη σοβαρότητα. Τέλος πάντων, διαλέγουν ή προσπαθούν να διαλέξουν τι εμπορεύματα πουλάνε!

Το εμπόρευμα «Μάμα Μια», για το οποίο μιλάμε, δεν καλύπτει καμία προδιαγραφή και δεν επιτρέπει σε κανέναν υπουργό, και μάλιστα τον υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας ή την υπουργό Προνοίας ή τον υπουργό Τουρισμού ή δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον άσχετο με τα καλλιτεχνικά υπουργό, να δηλώνει και να διαδηλώνει υπέρ της ταινίας! Δε μιλάμε για καλλιτεχνικό έργο, όπου θα επέτρεπε, θα επέβαλε θα έλεγε κανείς, υπουργοί να έχουν άποψη και να τη διαλαλούν. Μιλάμε για μια χαζή αμερικάνικη εμπορική ταινία! Μια ταινία που δε σπαταλάς δυο ώρες για να τη δεις. Ιδιαίτερα όταν είσαι υπουργός και πνίγεσαι, θα έπρεπε να πνίγεσαι, από τα προβλήματα.

Ομως, το ζήτημα πέρα από πολιτικό είναι και αισθητικό! Η εικόνα υπουργών να παριστάνουν σε χαζές πρεμιέρες τις γλάστρες, είναι εικόνα που ντροπιάζει τη χώρα! Σαν ιδιώτες ο κύριος Βουλγαράκης ή η κυρία Πετραλιά μπορούν να παρακολουθούν όποιο θέαμα θέλουν και να τη «βρίσκουν» με οποιαδήποτε ανοησία. Οταν είναι υπουργοί, όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οταν είναι υπουργοί πρέπει να είναι παραδείγματα! Και σοβαροί. Προπαντός σοβαροί!

Ψύλλους στα άχυρα αναζητάς, θα με ρωτήσει κάποιος. Πράγματι με αυτό το μπάχαλο, με αυτή την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή - και η χτεσινή - κυβέρνηση, είναι ίσως πολυτέλεια η παρατήρησή μου. Επρεπε να κουνούσα με νόημα το κεφάλι μου και να τους άφηνα στην κατάντια τους. Ομως, το ζήτημα είναι σοβαρό, σοβαρότερο απ' ό,τι φαίνεται! Η ταινία «Μάμα Μία», είναι δείγμα της πολιτιστικής άποψης της κυβέρνησης. Είναι δείγμα των παραγωγών και των συμπαραγωγών που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού της.

Αυτή η φάμπρικα έχει ξεκινήσει από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Διάφοροι υπουργοί, με επικεφαλής αυτόν του Πολιτισμού αλλά και του Τουρισμού (σε πολλές περιπτώσεις έμπλεκαν οι αρμοδιότητες και τα μπατζάκια των υπουργών), πήραν σβάρνα την εσπερία διαλαλώντας ήλιο, θάλασσα και φθηνά μεροκάματα! Η χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα πέταξε τη χλαμύδα της και έμεινε τσιτσίδι. Οι υπουργοί της ντύθηκαν γκαρσόνια και με τη στάση τους απέδειξαν πως είμαστε χώρα παροχής υπηρεσιών! Οπως μας έχουν σχεδιάσει οι Βρυξέλλες!

Για να τραβήξουν τους παραγωγούς και να φανούν ότι παρουσιάζουν έργο (εισαγωγή κεφαλαίων) ξαναγύρισαν τη χώρα μας στην εποχή που οι κυβερνήσεις της έστελναν το στρατό μας να παριστάνει τον κομπάρσο στο χολιγουντιανό «Λεωνίδα της Σπάρτης». Σήμερα, στη θέση του στρατού στέλνουν τους υπουργούς! Κωμικοί και άθλιοι και τότε, κωμικοί και άθλιοι και σήμερα.

Γιατί είναι κωμικό και άθλιο να βλέπεις έναν υπουργό να τρέχει να φωτογραφηθεί δίπλα από μια σταρλετίτσα. Δε νοιάζομαι για το κύρος το δικό του. Δικό του είναι, ας το κάνει ακόμα και επιταγή της «Ζήμενς», που είναι και της μόδας! Μιλάω για την εικόνα και το κύρος της χώρας. Υπουργοί να παριστάνουν τους Γιαπωνέζους τουρίστες, οι οποίοι τρέχουν να φωτογραφηθούν δίπλα από τον τσολιά! Υπουργοί να λύνουν τα βρακιά τους για μια φωτογραφία με κάποιον σταρ του cinema. Οπως κάνουν τα άμυαλα κοριτσόπουλα...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ