Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Τρελός αθώος Σεπτέμβρης

1. Μαγική νύχτα μας επιφύλαξαν στην αρχαία αγορά ο Βασίλης Λέκκας και οι συνεργάτες του. Η σκέψη μου πέταξε είκοσι χρόνια πριν, στον ίδιο χώρο, όταν ο Χατζιδάκις διηύθυνε την ορχήστρα του. Δίχως να το καταλάβω, άρχισα να μετράω απουσίες κι όσο η μουσική του Μάνου δυνάμωνε την κατάσταση της νοσταλγίας περνούσαν από μπροστά μου τα αλησμόνητα βράδια που νέοι και τυχεροί ξενυχτούσαμε στον Μαγεμένο Αυλό μαζί με τον Χατζιδάκι και τον Μίνω Αργυράκη και τόσους άλλους. Τώρα στην άκρη της συναυλίας κάτω από το πάμφωτο Ερεχθείο ένα ερώτημα μόνο με ταλάνιζε: Αραγε με το δώρο του γίναμε καλύτεροι άνθρωποι; Καταλάβαμε τίποτα;

2. Σκηνή από το καλοκαίρι. Σ' ένα καφέ στη Βουδαπέστη μια γερόντισσα έχει προσηλωθεί με θρησκευτική κατάνυξη σ' ένα γυάλινο βάζο με κίτρινα τριαντάφυλλα. Αραγε θ' αξιωθώ ποτέ να κοιτάξω κι εγώ έτσι; Θα μου χαριστεί αυτός ο τρόπος που εξαγνίζει το καθετί; Δύσκολο.

3. Ας προετοιμαστούμε για τα θαυμάσια φθινοπωρινά φύλλα των δέντρων που σύντομα θα αρχίσουν να πέφτουν απαλά πάνω μας. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι μέρος της ζωής μας μια ομορφιά που κανείς δεν μπορεί να της βάλει χέρι. Ας μη λέω όμως και πολλά λόγια, γιατί είναι ικανοί οι γνωστοί έμποροι να πουλάνε, όπως το νερό, και τα φύλλα του φθινοπώρου.

4. Ακόμα μια φορά αναδείχτηκε σε βασίλισσα του καλοκαιριού η κλεφτή ματιά. Οταν δεν μπορείς να βγάλεις από πάνω σου το χαλινάρι της πραγματικότητας, αυτό που σου μένει, ακόμα κι αν σ' έχουν στον παράδεισο, είναι να ρίχνεις κλεφτές ματιές πριν επιστρέψεις στο κάτεργο.

5. Το καλύτερο σίριαλ των τελευταίων ετών είναι η φαρσοκωμωδία της Μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για υπερπαραγωγή με πρωταγωνιστή τον ηγούμενο της Μονής. Κωμωδία εξόχως διδακτική, γιατί αποδεικνύει πως όταν το ράσο ασχοληθεί με τις μπίζνες κάνει και το διάβολο να χλομιάζει.

6. Παραφράζοντας τον Σεφέρη: Πήραμε τη ζωή μας λάθος και αλλάξαμε το λάθος (όχι τη ζωή).

7. Δωρεάν διαφήμιση: Λυπηθείτε τον ιμπεριαλισμό και ψηφίστε Μακέιν, που τον έστειλε ο Θεός για να στείλει εμάς στο διάβολο. Λυπηθείτε τον ιμπεριαλισμό και ψηφίστε Ομπάμα, τον πρόθυμο νέγρο, τον νέο μπαρμπα-Θωμά, για να γίνει επιτέλους ο πόλεμος ένα καθωσπρέπει χόμπι.

8. Η πιο διαδεδομένη συνήθεια των ημερών είναι ο θρήνος για κάθε πνευματικό γεγονός που χάνεται, είτε γιατί το καταστρέφουμε είτε γιατί πεθαίνει μόνο του. Ας θυμηθώ τα λόγια του Χέγκελ: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να καταστρέψει το πνεύμα ενός λαού είτε απ' έξω είτε από μέσα, αν δεν είναι ήδη δίχως ζωή, αν δεν έχει ήδη πεθάνει».

9. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σκέτο ψυχοπλάκωμα. Αλλες φορές μου θυμίζει πένθιμη ορχήστρα δίχως τα μουσικά της όργανα, με τους υπουργούς να προσποιούνται πως παίζουν και ο πρωθυπουργός να κάνει πως διευθύνει. Αλλες φορές μου θυμίζουν ψυχοπομπούς, και όταν τους βλέπω στην τηλεόραση λέω: αμάν αυτό ήταν, αφού δεν έχω άλλο τίποτα να τους δώσω θα πάρουν εμένα. Ευτυχώς όμως οι ειδήσεις τελειώνουν γρήγορα και πάντα... σοβαρά, όπως απόψε, όπου ένα μοντέλο ισχυρίζεται πως το κεφάλι της μπορεί να λειτουργεί και ως ραντάρ.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ