Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Μικρές καθημερινές σκέψεις

1. Η μόνη τραγωδία των ημερών είναι η προσπάθειά μας να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας προκειμένου να ζήσουμε.

2. Οση ώρα μιλούσε για φτώχεια και ισότητα, άφηνε μ' έναν επιδέξιο τρόπο να φανεί το πανάκριβο ρολόι του, σαν υπενθύμιση: Να μην ξεχνάμε και τη διαφορά μας!

3. Μόλις γεννηθούμε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου μας καταδικάζει σε ποινή ισόβιας πελατείας.

4. Η υπεροψία του Καραμανλή καταντά ηλιθιότητα. Ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να θυμάται ότι αυτό εκπορεύεται από δικό μας ευεργέτημα.

5. Οι έντιμοι κύριοι της κυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να μας καθησυχάσουν, καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο. Εισπράττουν έτσι τον πολύτιμο χλευασμό μας, που τον φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για τις ραδιουργίες που έρχονται.

6. Φαίνεται, λοιπόν, πως η κυβέρνηση, φοβούμενη τον κόσμο που ολοένα αγριεύει, αποφάσισε να κολλά σε κάθε πολίτη την ένδειξη «προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει».

7. Στο καφέ βυθιζόμουνα πάλι ακούγοντας τις γνωστές φλυαρίες γύρω από το θεσμό της λογοτεχνίας από καρεκλοκένταυρους συγγραφείς. Ο νους μου πήγε στο βιβλίο του Ιβάν Γιαμπλόνκα, με αφορμή τη δήλωση του Ζενέ, που ξαναδιάβασα πρόσφατα: «Σκοτίστηκα για το θεσμό της λογοτεχνίας». Λέει, λοιπόν, ο Γιαμπλόνκα: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ζενέ ασκεί μεγάλη γοητεία ανάμεσα στους διανοούμενους που διακατέχονται από τη θρησκεία της τέχνης και που τον θαυμάζουν για δύο λόγους: όχι μόνο είναι ο συγγραφέας που κάνει την υπέρβαση καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αλλά υπερβαίνει ακόμα και τους κανόνες του πεδίου φτάνοντας σε σημείο να περιφρονεί την ίδια τη λογοτεχνία. Ο Ρεμπώ εγκατέλειψε την ποίηση. Από τη στιγμή που ο Ζενέ έφυγε να πολεμήσει στη Βηρυτό στο πλευρό των Παλαιστινίων, αυτές οι ιστορίες με τις κωδωνοκρουσίες, τις υπογραφές, τα άνθη και τα άλογα πρέπει να του φαίνονται πολύ βαρετές. Η έσχατη αναγνώριση που λαμβάνει ο Ζενέ στο εσωτερικό του λογοτεχνικού πεδίου προέρχεται από το γεγονός ότι τολμά να βγει απ' αυτό».

8. Αυτό που προσπαθεί εκ του πονηρού να προκαλέσει ο εκ Παντείου παλίμπαις καθηγητής, «είναι ευτελές ζήτημα για το κύρος του ξίφους μου», για να θυμηθώ τον Τρωίλο και Χρυσηίδα του Σαίξπηρ.

9. «Η Ευρώπη θα πεθάνει εξαιτίας της φράσης: αυτό δε με αφορά». Γκούσταβ Μάλερ.

10. Ο μπαρμπα-Θωμάς του Λευκού Οίκου έκανε κιόλας το πρώτο θαύμα του. Θα μεταφέρει τον πόλεμο πάλι στο Αφγανιστάν. Οσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για μια συναρπαστική αλλαγή ας ετοιμάσουν τη συγγνώμη τους.

11. «Εάν κατευθύνεσαι στο σκοπό σου και σταθείς στο δρόμο να μαζέψεις πέτρες για να πετάξεις στο σκυλί που σε γαβγίζει, τότε ποτέ δε θα φτάσεις στο σκοπό σου»: τουρκική παροιμία.

12. Ζω με τις ιδέες μου και όχι με τις διαθέσεις μου.

13. Προς Ακροδεξιούς, Χρυσαυγίτες κτλ.: Αφού δε λυπόσαστε εμάς, λυπηθείτε το δέντρο που κόβεται για να γίνει χαρτί, ώστε να μπορείτε εσείς να αναπτύσσετε τις βλακείες σας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ