Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Για παιδαγωγικούς λόγους

ΠΡΩΤΟΣΛΟΓΟΣ

Καμία συνάντηση δεν έγινε για τα διαπλεκόμενα μεταξύ Κομμουνιστών και Συνασπισμού. Ο τελευταίος αποδεικνύει ότι μονίμως έχει πρόβλημα, όχι πολιτικό, αλλά ύπαρξης. Συνέχεια παίζει το παιχνίδι: με δέχονται άρα υπάρχω. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κορυφή του υπάρχει ένας άνθρωπος απρόσωπος μεν, φιλόδοξος δε, που κατά λάθος έπεσε από την μπουτονιέρα του Ανδρέα Παπανδρέου - του επονομαζόμενου «μεγάλου», όχι επειδή ανήκει στη σειρά των μεγάλων ανδρών, αλλά από την προσφώνηση «γεια σου, μεγάλε» που ακούγεται στα σκυλάδικα - στη λεγόμενη Αριστερά της προόδου. Ο Συνασπισμός θυμίζει κυρία -σύζυγο βικτοριανής εποχής, η οποία θέλει δόξα, χρήμα και ασφάλεια, αλλά και μια δόση πολιτικής παρανομίας τόσης όση είναι απαραίτητη για να μην πάθει και τίποτα. Οταν ο Μπερντιάγεφ έγραφε ότι η κόλασή μου είναι η πλήξη μου, αυτό ήταν για την ηρωίδα του Συνασπισμού. Από εδώ προκύπτει η έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικού λόγου, γιατί πώς είναι δυνατόν να μετράς τις κινήσεις σου με βάση αυτό που υποτίθεται ότι θυμήθηκε, μετά από δέκα χρόνια, ένας «ρατέ» τύπος σαν τον Κεφαλογιάννη και να περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά. Για παιδαγωγικούς λοιπόν λόγους δεν τους συνάντησαν οι Κομμουνιστές.

ΛΟΓΟΣΔΕΥΤΕΡΟΣ

Αυτό που κατάλαβε ο Γιωργάκης ο ΥΠΕΞ είναι ότι οι Σέρβοι δεν είχαν καμιά εμπάθεια στο πρόσωπό του όταν τον κράτησαν ένα τέταρτο στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Ο,τι έγινε ήταν για να μπορέσει να δει με άνεση τι έκαναν στο Βελιγράδι οι σύντροφοί του στα όπλα. Εκείνο όμως που δεν κατάλαβαν οι Σέρβοι είναι ότι ο Γιωργάκης θεώρησε από ψηλά τα γκρεμισμένα κτίρια σαν μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής, την οποία οι Σέρβοι τον είχαν καλέσει να εγκαινιάσει!

ΛΟΓΟΣΤΡΙΤΟΣ

Ο Χριστόδουλος, αφού έχει τη δύναμη να κουβαλήσει τεμάχιον ξύλου στο οποίο εμαρτύρησε ο γνωστός Θεός που συμπεριφέρθηκε σαν άνθρωπος, πρέπει, για λόγους συμφέροντος, να φέρει και τους Ρόλινγκ Στόουνς. Είναι απαραίτητο, γιατί το «δόντι» που ψάχνει να βρει για να παίξει στο κέντρο της εξουσίας το έχει ο Κιθ Ρίτσαρντς, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, κατόπιν θαύματος, όπως καταθέτει ο ίδιος: «Χάρη στη νηστεία και την προσευχή, ξαναφύτρωσε το δόντι μου». Αφού λοιπόν βρήκαμε το «δόντι» το απαραίτητο σε κάθε πιστό για να αναρριχηθεί σε οτιδήποτε, ερχόμαστε και στον ύμνο της Ορθοδοξίας, που είχε γραφτεί πριν από χρόνια από τον Μικ Τζάγκερ, αλλά έμενε στην Ελλάδα αναξιοποίητος. Είναι η ιστορική στιγμή όχι μόνο να ζούμε στο μαύρο της Ορθοδοξίας, αλλά και να τα βάψουμε μαύρα. Βλέπε το τραγούδι του συγκροτήματος: «Βάψ' το μαύρο» (Paint it Black) σαν μια συμβολή του Ροκ στην Ορθοδοξία.

ΛΟΓΟΣΤΕΤΑΡΤΟΣ

Τι είναι ένας άνεργος νέος;

Ενα τέλειο άστρο σε απόγνωση. (Με αφορμή το Φεστιβάλ της ΚΝΕ)

ΛΟΓΟΣΠΕΜΠΤΟΣ

Ετσι, στην εποχή μας, ένα μόνο ερώτημα αξίζει να κάνουμε στον συνομιλητή μας: Αλήθεια, σε τι πιστεύεις;

ΛΟΓΟΣΕΚΤΟΣ

(Προς όλους)

Επιστροφή στο 1927, όταν ο Χάιζενμπεργκ απέδειξε ότι «είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ορμή ενός υποατομικού σωματιδίου με οποιονδήποτε βαθμό ακρίβειας, αλλά δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν και τα δυο αυτά μεγέθη ταυτόχρονα με οποιονδήποτε βαθμό ακρίβειας. Οσο πιο ακριβής γίνεται ο προσδιορισμός της ορμής του σωματιδίου, τόσο αυξάνεται η απροσδιοριστία, σε ό,τι αφορά τη θέση του, και αντίστροφα». Είναι καλό να γνωρίζουμε αυτό για την αγωνία που βαραίνει κάθε μας συνάντηση.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ