Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Καλά Χριστούγεννα κύριε Μινώταυρε

Τους γέροντές μας τους έφηβους θαύμασα στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Ο Χαρίλαος Φλωράκης των βουνών, ο Παναγιώτης Μακρής της Καισαριανής και τόσοι άλλοι είναι οι ρίζες που γέννησαν τα θαυμάσια φύλλα που κατέκλυσαν το χώρο του Συνεδρίου. Ξεπεράσαμε την κατάσταση της σιωπής που επέβαλλαν τα ΜΜΕ και οι γενιές συναντήθηκαν μεταξύ τους με μόνιμο μέσα τους το σύνδρομο του Θησέα, αυτό που τους ψιθυρίζει ότι για πάντα θα συναντούν τον Μινώταυρο και θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Οταν οι γέροντές μας οι έφηβοι αποφάσισαν ν' αρχίσουν το κυνήγι, ανακάλυψαν πως μέσα στο λαβύρινθο ο καθένας είχε και τον προσωπικό του Μινώταυρο. Πολλοί χάθηκαν για πάντα και όσοι έμειναν ανέλαβαν το χρέος να λειτουργούν και για τους συντρόφους που έφυγαν. Ενιωσαν δε πως μέσα στο σκοτάδι υπήρχαν στιγμές, που χτυπούσαν, όχι τον ίδιο τον Μινώταυρο, αλλά τη σκιά του. Το διάστημα που μεσολάβησε από την είσοδο στο λαβύρινθο μέχρι την έξοδο γέμισε από γενιές αγωνιστών που χαιρετούσαν η μία την άλλη μέσα σε συνθήκες παράνομες, χαιρετισμός που μόνο λίγοι τον αξιώθηκαν και τον οποίο οι δυνάμεις που μας περιβάλλουν, αν κρίνουν, ας τον αξιώσουν και για μας.

Εσυραν, λοιπόν, τον Μινώταυρο έξω, για να τον δοκιμάσουν εκεί που έπρεπε. Ο χρόνος τον βρήκε στο φως, μπροστά σε νέους πια συντρόφους, που τον παρέλαβαν από τους παλαιότερους. Αμέσως εκείνος άρχισε τις μεταμορφώσεις.

Η πρώτη μεταμόρφωσή του έγινε στο θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ημουν παιδί και έζησα όλο το δράμα, και μαζί μ' αυτό την παρουσία του Μινώταυρου. Επαιρνε πάλι επάνω του και ήταν σαν να ξεκινούσαν όλα από την αρχή. Εκεί κατάλαβα τα λόγια του Ομπερμαν: «Ο άνθρωπος είναι φθαρτός. Μπορεί. Αλλά αν φθειρόμαστε προβάλλοντας αντίσταση, κι αν το μηδέν είναι η μοίρα μας, ας μην το κάνουμε να φαίνεται μια δίκαιη πληρωμή». Η συνέχεια ήρθε από τους Λαμπράκηδες, που φύσηξαν ποιήματα μέσα στον γυάλινο κόσμο, κάνοντας τον Μινώταυρο ν' αρχίσει το κάλεσμα της νύχτας.

Στην Επταετία ο Μινώταυρος σταμάτησε τις μεταμορφώσεις. Η κατάστασή του εξελισσόταν με απλό τρόπο. Το μάθημα που έπαιρναν όσοι κρατούνταν στη Γενική Ασφάλεια ήταν ένα και μοναδικό: κάθε σώμα βασανιζόταν. Το σύνδρομο του Θησέα αφορούσε πάλι την Αριστερά από την πλευρά του ήθους.

Αυτό προσπάθησε, μέσα από τα σκοτάδια του, ο Μινώταυρος να βάλει σε δοκιμασία. Η Αμερικάνικη Πρεσβεία έκανε μια χειρονομία που αφορούσε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Επινόησε ένα βραβείο, το περίφημο Βραβείο του Ιδρύματος Φορντ, το οποίο έδιναν στους καλλιτέχνες όχι γι' αυτά που είχαν κάνει, αλλά για όσα θα δημιουργούσαν στο μέλλον. Θυμάμαι πως μια κυρία που μεσολαβούσε για την επιλογή των «τυχερών» είχε «εισπράξει», μαζί με τη συνοδεία της, ένα βάζο στο κεφάλι από τον μακαρίτη τον πατέρα μου μέσα στο ατελιέ του, καθώς κι ένα ειρωνικό σχόλιο από τον μεγάλο Βάρναλη: «Εγώ είμαι κομμουνιστής, πώς είναι δυνατόν να μου το προτείνετε αυτό;». Αυτοί που έλαβαν το Φορντ ας μείνουν ήσυχοι, δε θα ταράξω την ηρεμία του εν ζωή κοιμητηρίου τους με το να αναφέρω τα ονόματά τους. Εξάλλου μόχθησαν τόσο πολύ γι' αυτό.

Στις μέρες μας ο Μινώταυρος κατοικεί μέσα στην τηλεόραση, συνήθως στα δελτία ειδήσεων. Ενοχλείται που βρισκόμαστε μπροστά του. Το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα του άρεσε είναι να εξαφανιστούμε, ενώ εκείνος θα συνεχίζει να εκπέμπει. Αλλά εμείς ακολουθούμε τους στίχους του Βερλαίν: «Προχώρα, μόνο η καρδιά μας ξέρει τι είμαστε».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ