Κυριακή 15 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ψευδορομάντζο

1. Το ψευδορομάντζο των Αριστερών είναι γεμάτο λογοδιάρροια από τους σουλατσαδόρους του καθεστώτος, που πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να ρετουσάρουν την πένθιμη παρουσία του πολίτη.

2. Το φιάσκο του καθεστώτος, με την ελαφρότητα και την ασυναρτησία του, το μόνο που κατορθώνει είναι να μεγαλώνει τον κυνισμό και τις βίαιες αντιδράσεις μέσα στην καθημερινότητα ως απάντηση στην πολιτική αγυρτεία.

3. Οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν δραματικά με σκοπό τον καθαγιασμό της απάθειας, της προσωπικής απομόνωσης και το θρίαμβο της θεολογικής καρτερικότητας, που είναι ξακουστή για τους ζωντανούς που θάβει (και θάβει πολλούς).

4. Ο συριζαίος, για το καλό του, εξελίχθηκε σε σκιά. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμφιλιωθεί με τις αμέτρητες μεταμορφώσεις και τις αλλόκοτες αποφάσεις της ηγεσίας του; Κυρίως, όμως, για το καθεστώς που ξεπήδησε, το οποίο συστηματικά περιφρονεί τον κόσμο που τον ανέδειξε.

5. Οταν ακούς τον Τσίπρα να μιλάει, νομίζεις πως περιγράφει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την Ελλάδα, προσηλωμένος με εμμονή στο ψέμα, το οποίο χειρίζεται με κοσμιότητα και ηρεμία. Από το ξεκίνημά του διέγνωσε γρήγορα την επιτυχία που έχει η παραποίηση του πραγματικού και έστρεψε όλη την προσοχή του προς αυτήν. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που ο λόγος του είναι ασύνδετος και χωρίς κρίση, γιατί το αποτέλεσμα είναι που μετράει.

6. Ο Νίκος Φίλης, πιστεύοντας πως είναι ξεχωριστή ύπαρξη και συνεπώς όργανο μεγάλων αλλαγών, μπήκε σε μια ιστορία που δεν χώραγε. Ο ηρωικός Πόντος είναι προφυλαγμένος απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει από κλονισμένες αναλύσεις, εθνικισμούς και ημιτελή γνώση με μορφή χρέους προς την αλήθεια. Από τον Φίλη κρατάμε την επίδραση που έχει η εξουσία όταν αποτυπώνει στο εκάστοτε πρόσωπο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει η φαρσοκωμωδία, ιδίως όταν αυτή θέλει να περνά για σοβαρή.

7. «Να υποφέρουν για να καταλάβουν» δήλωσε ένας χρυσαυγίτης για τους πρόσφυγες. Ας όψονται οι μικροαστοί που έδωσαν με την ψήφο τους χώρο στο κάθε γουρούνι να βγάζει τα απωθημένα του. Τα λόγια συχνά είναι ανεύθυνα, αλλά πιο συχνά ξεχνιέται η αιτία που τα γέννησε, γι' αυτό πρέπει οι χρυσαυγίτες να νιώσουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ασκηθεί μια κατά μέτωπο επίθεση με σκοπό τη διαπόμπευσή τους για όλες τις εγκληματικές τους ενέργειες. Αρκετά με τις ταχυδακτυλουργίες και τις δημοκρατικές αναλύσεις για τα ποσοστά και για τα δικαιώματα μιας οργάνωσης που λειτουργεί συνωμοτικά.

8. Η Αριστερά δεν θ' αργήσει να γίνει μια αστεία ανάμνηση. Περιφρονώντας η ίδια την αρετή της αξιοπιστίας, αυτοκτονεί όχι εξαιτίας της αντίθεσής της με τον κόσμο των αστών, αλλά για την πνευματική ομοιότητα που έχει μαζί του. Αρκούσε μια παρέα επηρμένων στο Μαξίμου, γνωστή για τον ψυχρό ορθολογισμό και τα μαραμένα της ένστικτα, για να μας δέσει χειρότερα κι από τους δεξιούς στη σκυθρωπή ιστορία της Ευρώπης.

9. «Κεφάλια που τα χτύπησε η τρέλα και τραγουδούν και φεύγουν μαγεμένα, μαύρα εικονίσματα φθαρμένα, στο διάβολο ταγμένα τα καημένα, πλησίστια ταξιδεύουν στην καρδιά μου, ολόφωτα και παραμελημένα. Απ' το κουτί σάς βγάζω και απλώνω στον ήλιο τα κρανία σας θλιμμένα, μα είναι αργά και είστε περασμένα σαν τα μεσάνυχτα, κεφάλια αγαπημένα». Αφιερωμένο στη μνήμη των ποιητών Μιχάλη Κατσαρού και Νίκου Καρούζου, που δεν θα «χώραγαν» στο ψευδορομάντζο των ημερών.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ