Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το βέλος που φεύγει

Δευτέρα, στις εννέα ακριβώς, μέσα από το Γήπεδο της Καλλιθέας έφυγε το βέλος. (Την ώρα που γράφω το κείμενο αυτό - Τρίτη απόγευμα - βλέπω από το μπαλκόνι να καίγεται ο Υμηττός. Η πραγματικότητα, βλέπετε, δε σ' αφήνει λεπτό να ησυχάσεις.)

Η ομιλία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ήταν γρήγορη στο ξεκίνημά της, ακριβώς όπως όταν εκτοξεύεται το βέλος. Υστερα το βέλος έπιασε έναν κανονικό ρυθμό και, στην πορεία του, άρχισε να «βλέπει» τους στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρακολουθώντας έναν αγώνα τοξοβολίας, εντύπωση κάνει πως η χορδή του τόξου αγγίζει τα χείλη εκείνου που σκοπεύει, λες και όλη αυτή η προετοιμασία, για το τέντωμα της χορδής, να παίρνει χρόνια για να επιτευχθεί. και τι παράξενο, αντί για τα χέρια που τα κάνουν όλα, να τιμάται μόνο το στόμα! Είναι η στιγμή όπου το πένθος του κόσμου παύει να λειτουργεί και συντελείται μια μικρή νίκη πάνω στην αδιαίρετη πραγματικότητα. Αλήθεια, πόσες γενιές αγωνιστών δε φρόντισαν άλλοι για το τόξο, άλλοι για το βέλος και τη χορδή! Και πόσο κοντά βρίσκονται στον Ιάπωνα δάσκαλο της τοξοβολίας, όταν λέει ότι, μόνο όταν τεντωθεί η χορδή, παίρνει σχήμα το τόξο και περικλείει το ΠΑΝ.

Στη μέση περίπου της ομιλίας της συντρόφισσας έκανε την εμφάνισή του και ο στόχος που αφορούσε το χρέος των διανοουμένων στην κοινωνία και τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την ανατροπή της καθημερινότητας. Δίπλα μου ακριβώς, ζωντανός, ζεστός, ακέραιος, ήταν ο λόγος του Αλεξάνταρ Μπλοκ: «Η Διανόηση συμπεριφέρεται σαν παραλυμένη. Μικρές πικρίες, μικρές λέξεις. Προσβάλλεται αντικρίζοντας τον γραφικό χαρακτήρα ενός αγράμματου εργάτη. Βάζει σε εισαγωγικά την όμορφη λέξη Σύντροφος. Ετσι συμπεριφέρονται οι χοντρέμποροι. Ετσι ξυπνάει κανείς το κτήνος στον άνθρωπο - και γεύεται το χτύπημα των σκληρών του νυχιών. Αν κάποιος θεωρεί τους πάντες κλέφτες, τότε είναι περικυκλωμένος από κλέφτες. Βλέπετε καμιά εκατοστή κλέφτες και παραβλέπετε εκατομμύρια ανθρώπους που λαχταρούν για τη γλώσσα και το φως! Ανάμεσα στα εκατομμύρια αυτά υπάρχουν εκείνοι που μέσα τους κουβαλούν δημιουργικές δυνάμεις σε ληθαργική κατάσταση και μια μέρα θα εκστομίσουν λόγια που έχουν χαθεί μέσα στην κουρασμένη, ξεθυμασμένη κι ανούσια λογοτεχνία! Οσο πιο πολύ η Διανόησή μας θα σπαταλιέται στην ψωροπερηφάνια και στη χαιρεκακία της, τόσο πιο αιματηρά και τρομοκρατικά θα την ξεπερνά ο καιρός. Αυτό το ελαστικό, άνομβρο, άγευστο και αλαζονικό απολιτικό δόγμα, που είναι φτιαγμένο από περιφρόνηση και συναισθηματισμό, είναι επικίνδυνο και τρομοκρατικό. Πίσω από το συναισθηματισμό ενεδρεύει το αίμα. Η ψυχή μαγνητίζει το αίμα. Αλλά το τερατώδες καταπολεμείται μόνο με το πνεύμα. Γιατί θα πρέπει ν' αφήνουμε το συναισθηματισμό να στέκει εμπόδιο στην πνευματικότητα; Το ωραίο είναι δυσπρόσιτο και χωρίς αυτά. Αλλά το πνεύμα είναι μουσική. Σε καιρούς αρχαίους ο δαίμων διέταξε το Σωκράτη ν' αφουγκραστεί τη μουσική του πνεύματος. Εσείς, μ' όλο σας το κορμί, μ' όλη σας την καρδιά και μ' όλες σας τις αισθήσεις αφουγκραστείτε την επανάσταση!»

Οταν φεύγει το βέλος, σύντροφοι, πετάει προς όλους.

Οταν φεύγει το βέλος, σύντροφοι, είτε το θέλουν είτε όχι, κι όσο κι αν χτυπιούνται οι κάθε λογής Πρετεντέρηδες, ο κομμουνισμός είναι εφικτός, είναι αμίλητος για λόγους αξιοπρέπειας και αμείλικτος με ό,τι συμβαίνει γύρω του.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ