Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η ψυχή της Καισαριανής

Πριν από μέρες συνάντησα λυπημένους τον δήμαρχο της Καισαριανής Γ. Κατημερτζή και τον γέροντά μου Παναγιώτη Μακρή. Αιτία της λύπης το Σκοπευτήριο. Η ψυχή της Καισαριανής. Η Μέκκα της Αριστεράς. Το κέντρο όπου όλοι οι αγωνιστές επιστρέφουν για να πάρουν δύναμη και να συνεχίσουν στη ζωή τους. Σίγουρα ο Χριστός αυτή την ψυχή εγκωμίασε όταν της έλεγε ότι «όλη καλή η πλησίον μου, και μώμος εν σοι ουκ έστιν» (Ολη είσαι ωραία, συντρόφισσά μου, και δεν υπάρχει ψεγάδι σε σένα).

Οσοι είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε στην Καισαριανή το πρώτο μάθημα που δεχόμασταν από τους δικούς μας ήταν η ιστορία του Σκοπευτηρίου: πώς τουφεκίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές από τις δυνάμεις της Κατοχής. Αλλά ακόμα κι όταν, ως παιδιά, παίζαμε στο δάσος και τα ξεχνούσαμε όλα μες στη χαρά και ξαφνικά εμφανιζόταν σαν θαύμα μπροστά μας το Σκοπευτήριο, αρχίζαμε να παρατηρούμε το χώρο με άλλα μάτια. Μεγαλώνοντας μαθαίναμε και λεπτομέρειες γύρω από το γεγονός, πρώτα από τους γέροντές μας που το έζησαν αλλά και από το βιβλιαράκι του Θέμου Κορνάρου «Στρατόπεδο του Χαϊδαριού», με το κόκκινο εξώφυλλο, από τις Νεοελληνικές Εκδόσεις Βιβλιοθήκη του Λαού. Διαβάζαμε και τρομάζαμε. Τα χάναμε με την τελειότητα που οι Διακόσιοι δέχονταν την απόφαση να εκτελεστούν. Πόσο σταθερό ήταν το πόδι τους όταν έκανε το βήμα προς το καθόλου. Αν βρεθείς στο χώρο νύχτα, κλείσεις τα μάτια σου και αφουγκραστείς, θα τα χάσεις. Ο χορός των αγίων Διακοσίων συνεχίζεται.

Αυτό το ύψος και αυτός ο χορός τώρα απειλείται. Ποια ανθρωπάκια με τίτλους ιδιοκτησίας, ποιοι απρόσωποι μιας πανελλήνιας σκοπευτικής εταιρίας πυροβολημένων, ποιος πάγος που ονειρεύεται πως είναι Αρειος και ποιος εισαγγελέας καλύπτει τα θλιβερά κοκοράκια που δεν καταλαβαίνουν από τραγωδία, δεν έχουν καμία τσίπα, όχι μόνο για να μην ασκούνται εκεί, αλλά για να έχουν εξαφανιστεί εδώ και εξήντα χρόνια- γιατί τόσο κρατάει το βάσανο!

Αυτή η εκδίκηση της Γυφτιάς έχει αρχίσει από τη δεκαετία του '60, και ύστερα παρέλαβε η Χούντα. Το '71, θυμάμαι, έγινε το περιστατικό που περιγράφει ο Χάκκας:

«Μας δέχτηκε ο γραμματέας της σκοπευτικής εταιρίας- δε συγκράτησα όνομα, όμως μπορώ να τον ξεχωρίσω μέσα σε χίλιους, λεπτός, μάλλον κοντός και ψαρομάλλης. Μας δέχτηκε στ' αντρείκελα, βολή περιστρόφου τριάντα μέτρα, και τσίριζε "ποιο μνημόσυνο;", κι έκανε χειρονομίες, το λαιμουδάκι του εύθραυστο, κυρίως τη στιγμή που έλεγε "αν δηλαδή πέσει η οροφή του σπιτιού σας και σκοτώσει δέκα δώδεκα ανθρώπους, θα 'χουν την απαίτηση οι συγγενείς τους να κάνουν κάθε χρόνο μνημόσυνο μέσα στο σπίτι σας;", το λαιμουδάκι του προσφερόταν πολύ για καρύδωμα, έτσι τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια να βάλεις τον αντίχειρα και να πιέζεις εκεί, να πιέζεις μέχρι να σταματήσει να βγαίνει η φωνή από το λαρύγγι. `Η να τον βάλεις μέσα στη μάντρα με τ' αντρείκελα, τριάντα μέτρα βολή περιστρόφου, "κρύψου, λέχρα" να του φωνάζεις, και να σκοπεύεις κάπου κάτω απ' τα πόδια του, να τραβάς και να ντιντινίζουν οι σφαίρες πάνω στ' αντρίκελα, "χόρεψε και μη φοβάσαι, θα επιτρέψω στους δικούς σου να κάνουν μνημόσυνο κάθε χρόνο, κι ας είναι ατύχημα- πού να βρω την οροφή σ' αυτόν τον ακάλυπτο χώρο;"».

Ο δήμαρχος Κατημερτζής και ο γέροντάς μου Μακρής δεν πρέπει να λυπούνται. Ηρθε ο καιρός που η Καισαριανή θα πάρει το Σκοπευτήριο στην αγκαλιά της. Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Υπάρχουν και χώροι όπου το κέρδος δεν έχει καμία θέση. Επιτέλους ας το καταλάβουν.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ