Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Λεπτομέρειες από τη ζωή ενός συνταξιούχου

Σ' ένα μεγάλο κατάστημα στην οδό Σταδίου παρατηρώ τη συνάντηση ενός συνταξιούχου με την κοπέλα που κάθεται πίσω από το ταμείο: «Δεσποινίς, θυμίζετε τη Σάντα Κασίλντα όπως τη ζωγράφισε ο Θουρμπαράν. Με τη διαφορά ότι εσείς έχετε στα χέρια σας ένα ταμείο κι όχι λουλούδια όπως η Αγία». «Δύο χιλιάδες» απαντά η κοπέλα, δίχως να έχει ακούσει τίποτα από τον συνταξιούχο. «Μα δεν αγόρασα τίποτα!» ψιθυρίζει αυτός έκπληκτος.

Αφήνοντας την όμορφη ταμία στη θέση της, ο γνωστός μας πια συνταξιούχος πήγε σ' ένα καφενείο. Πλάι του καθόταν μια παρέα παρηκμασμένων λογοτεχνών με νευρώσεις πολυτελείας, που έκανε φασαρία. Ενας ένας με τη σειρά, οι λογοτέχνες απεδείκνυαν με δραματικό τρόπο γιατί είναι καταραμένοι και ζουν στο περιθώριο αυτής της ζωής. Ο συνταξιούχος σηκώθηκε συγκινημένος και τους είπε: «Κι εγώ, κύριοι, είμαι σαν κι εσάς». «Είστε λογοτέχνης;» τον ρώτησε ένας ακέφαλος διανοούμενος. «Οχι, αγαπητοί μου, αλλά εγώ είμαι επίσημα καταραμένος και ανήκω στο περιθώριο με χαρτιά» είπε και τους έδειξε ένα αντίγραφο από τη σύνταξη του. «Παρ' όλα αυτά και για να μη φανώ αγενής, ασφαλώς ενθυμείστε το λόγο του Ντοστογιέφσκι για τον Πούσκιν. Οχι; Τότε να σας θυμίσω ένα μικρό απόσπασμα που σας αφορά: Ολους τους διανοούμενους τους αναμένει κάποια στιγμή η ίδια η τύχη, αν δεν ακολουθήσουν τη σωτήρια οδό, που είναι η συμφιλίωση και η επικοινωνία με το λαό"».

Στην οδό Πανεπιστημίου ένας επαίτης απλώνει το χέρι του και ζητάει: «Θέλω ένα σπίτι με μια μικρή λίμνη, να έχει δύο φοίνικες, χαρούμενους ανθρώπους, που θα έρχονται κάθε ηλιοβασίλεμα και θα προσκυνούν μια κυρία που η αγκαλιά της είναι γεμάτη και για όλους έχει κάτι να δώσει, μα πιο πολύ έχει κάτι να πει». Ο γνωστός μας συνταξιούχος, αφού χειροκρότησε πρώτα τον ζητιάνο, φώναξε: «Μπροστά μας βρίσκεται ένας γνήσιος παραμυθάς, στον οποίο πρέπει να δώσουμε όχι μόνο από αυτό που έχουμε, αλλά κι απ' αυτό που δεν έχουμε!».

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο συνταξιούχο η προσφορά του Χριστόδουλου, της γνωστής Εκκλησίας, προς τα γηρατειά και τις δυσκολίες τους: «Ο κάθε συνταξιούχος θα φέρει πάντοτε πάνω του έναν εξορκισμό και έτσι θα λύνονται διά παντός όλα τα προβλήματα του». Ο συνταξιούχος, λοιπόν, ως όφειλε, πριν φορέσει τον εξορκισμό του, τον διάβασε πρώτα: «... τον βάσανον αυτόν και οφθαλμόν αυτόν σβέσαν, εύφρανον και αποδίωξον πάσαν ματίων (μάτιασμα) και πάσαν βλάβην και πάσαν αρρωστίαν από της ποίμνης ταύτης από κεφαλοπόνου απομάκρυνον, από καρδιοπόνου, από αιματοπόνου, από λαιματοπόνου (λαιμοπόνου), από συκωτίου και στομάχου, από μυξαρούδας, από ψώρας, από ψύχρα (κρύο), από ευλογιάς, από βυζοπόνου, από βηχίου νυκτερινού και ημερινού και από πάσης κακής μάστιγος και πάσης άλλης συμφοράς και αρρωστίας και γλωσσοφαγίας...».

Αφού λύθηκαν όλα τα προβλήματα με τη βοήθεια του εξορκισμού, ευτυχισμένος ο συνταξιούχος μας αποφάσισε να περάσει από την πλευρά της σπατάλης. Οι εκατό χιλιάδες της σύνταξης τού δίνουν το δικαίωμα αυτό! Χαρούμενος, όπως κάθε σοφός, σταμάτησε ένα ταξί και κάθισε αναπαυτικά πίσω. Στο «πού πάμε;» του ταξιτζή, ο συνταξιούχος ανατρίχιασε. «Μα, εσείς δεν είστε ο υπουργός Εργασίας, ο κύριος Ρέππας;» ψιθύρισε. «Ναι, εγώ είμαι» είπε ο Ρέππας και συνέχισε: «Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Γιατί, ξέρετε, να: ο μισθός του βουλευτή από τη μια και τα έξοδα που έχω ως υπουργός... Δε βγαίνω με τίποτα! Εχω βάλει και κάτι γραμμάτια...». «Τι λες, υπουργέ μου, με συγκινείς! Τι μπορώ να σου προσφέρω;». «Κάνα δεκαχίλιαρο, αν μπορείς, έτσι, συμβολικά» απαντά ο υπουργός. «Μα φυσικά, αυτό δεν είναι τίποτα για μένα!».

Αυτή λοιπόν ήταν μια μέρα από τη ζωή του συνταξιούχου μας. Και η... σύνταξή του συνεχίζεται!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ