Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το ποίημα των Χριστουγέννων

Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ακούστηκε το καλύτερο ποίημα. Ηταν μόλις οι ομιλητές είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα». Τότε ζητήθηκε και από τον ίδιο τον Χαρίλαο Φλωράκη να πει δυο λόγια. Εκείνη τη στιγμή συνέβη αυτό που χρόνια ισχυρίζομαι, ότι το ποίημα κάνει την εμφάνισή του από κει που δεν το περιμένεις.

Με τρόπο απλό - προσέξτε το αυτό - σαν να έλεγε μια ιστορία, ο σύντροφος Χαρίλαος μας χάρισε ένα βίωμά του. Το θέμα: μια νεαρή αντάρτισσα είναι βαριά τραυματισμένη σε μια μάχη. Από πάνω της είναι σκυμμένοι ένας γιατρός και ο σ. Χαρίλαος. Τους λέει τα εξής: «Θέλω να ζήσω γιατί αγαπάω!». Στην απάντηση του σ. Χαρίλαου ότι θα ζήσει, εκείνη επαναλαμβάνει: «Ακούς, θέλω να ζήσω γιατί αγαπάω!».

Μ' αυτό το «ποίημα» απάντησε ο σ. Χαρίλαος για το βιβλίο του και τη ζωή του. Δε γνωρίζω αν γράφει ποιήματα (τι σημασία εξάλλου έχει). Ο ίδιος ωστόσο έχει καταπιεί πολλά βιώματα -ποιήματα και είναι πια ολόκληρος ένα ποίημα.

Εμμονη ιδέα κοντεύει να μου γίνει η φράση της αντάρτισσας. «Θέλω να ζήσω γιατί αγαπάω» σημαίνει ότι αγαπάω και μπορώ να πεθάνω για τον κόσμο, όπως και ότι θέλω να ζήσω για ένα πρόσωπο, δηλαδή πάλι για τον κόσμο. Αν ο κόσμος δεν αξίζει, πεθαίνω. Αν ζήσω, θα συνεχίσω να προσπαθώ να τον αλλάξω. Η στιγμή της εξομολόγησης γίνεται ιερή, γιατί αυτός που την ακούει μεταμορφώνεται και παίρνει την ευθύνη για την εξομολόγηση. Αφού ποτέ δε θα μάθουμε ποιος είναι ο αγαπημένος, πρέπει αυτός που έχει ακούσει την εξομολόγηση να συμπεριφέρεται στον καθένα (αυτόν που οι χριστιανοί βαριεστημένα αποκαλούν «πλησίον») σαν να ήταν ο αγαπημένος. Αυτή η συμπεριφορά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να κάνει τον πλησίον αγαπημένο.

Οχι πως είναι κακό κάποιος να κολλήσει για πάντα πάνω σ' έναν νεκρό αγαπημένο. Αυτό συνέβη στον μεγάλο σούφι δάσκαλο Τζαλαλουντίν Ρούμι, που, κλαίγοντας για το χαμό του αγαπημένου του, καρφωμένος για πάντα πάνω στον τάφο του, έγραψε τους θαυμάσιους στίχους του και χόρεψε και γέννησε, χωρίς να το καταλάβει, το τάγμα των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Είναι και αυτό ένας δρόμος.

Στον Χαρίλαο Φλωράκη δεν έχω να προσφέρω τίποτα, γιατί ένας ποιητής της πράξης, όπως αυτός, δεν έχει ανάγκη από τίποτα. Στην αντάρτισσα που συνεχίζει τώρα σε κάποιο άλλο άστρο (ίσως του Ωρίωνα) της αφιερώνω τους στίχους: «Ωρίωνα, πιστά σε καρτερούσα / τη θλίψη σου στο δέρμα μου κεντούσα / ακούγοντας το δίσκο των αγίων / από τα βάθη αχνιστών σφαγείων. /Ολα περνούν κι η νύχτα καταπίνει / το φως στην τρομερή της δίνη / αγγίζοντας των Χριστουγέννων / το άστρο των νερών των ταραγμένων / που πλέει λάμποντας στο κύμα / κι από τη φυλακή μου στέλνει σήμα / με ψίθυρο μικρό στην κάμαρά μου / για να καώ πως ήρθε η σειρά μου».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ