Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η ιστορία μιας μεγάλης φυγής

Αυτή είναι η «αληθινή» ιστορία ενός αθώου, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και χάθηκε στην Ανατολή.

Οταν ήταν παιδί έπλαθε παραμύθια που θύμα τους ήταν και είναι η πραγματικότητα. Του έλεγε η μάνα του: «Εσύ, παιδί μου, λες παραμύθια σαν να ανασαίνεις. Καμιά φορά καλύτερα κι από το να ανασαίνεις». Το παιδί μεγαλώνει, στενοχωρεί τη μητέρα, γιατί ερωτεύεται την κόρη της δασκάλας, την οποία θέλει να παντρευτεί - «συμφορά!» φωνάζει η μαμά, αλλά το αποδέχεται - μετά ο νέος μπλέκει με επαναστάτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, φεύγει στο εξωτερικό, γίνεται διδάκτορας του Πανεπιστημίου στο Παρίσι, γράφει, γράφει συνέχεια, επιστρέφει, γίνεται δήμαρχος για λίγο στη Θεσσαλονίκη και, τέλος, διορίζεται Μορφωτικός Σύμβουλος. Κι εκεί που περίμεναν όλοι να διαλέξει μια πρεσβεία κάπου στην Ευρώπη, ο Κωστής Μοσκώφ τους ξαφνιάζει όλους, διαλέγει την Αίγυπτο, όπου ετοιμάζει το μεγάλο του σχέδιο.

Μας μαζεύει γύρω όλους τους κολλητούς του φίλους και μας ανακοινώνει ότι αφοσιώνεται αποκλειστικά στην υπεράσπιση της ποίησης... Με τον Καβάφη και το διάλογο με το Ισλάμ.

Εξορμά πέρα από την Αίγυπτο, στο Ιράκ, στις χώρες του Κόλπου και στην Ιορδανία. Ολα αυτά τα σπάει με μικρά ταξίδια - αστραπές στο σπίτι του στον Πλαταμώνα, όπου μιλάει, αυτοσαρκαζόμενος, για την απόδρασή του και πώς θα τον βοηθήσουμε: «Θέλω να γίνω μη ορατός και μη απτός. Θα με βοηθήσετε; Πρέπει να χαθώ όπως ο Μανσούρ ελ Χαλάζ. Θέλω να καταστρέψω τον ιστορικό και τον δημοσιογράφο μέσα μου, τον Μορφωτικό Ακόλουθο, να ανθήσω χωρίς να με γνωρίσει κανένας, σαν ένα λουλούδι στην έρημο. Τα βαρέθηκα όλα. Ολοι λειτουργούν στο πνεύμα της συντεχνίας. Σνομπ και άμαθοι βλάκες με περικεφαλαία, με χίλια ζόρια επέβαλα τα Καβάφεια στην Αίγυπτο, "θα πουν τον πολιτισμό μας ομοφυλόφιλο" αντέκρουσαν οι διπλωματικοί τότε, "θα γεμίσει η Ελλάδα Αραπάδες", είπε ο εν Καΐρω Γενικός Πρόξενος».

Κάνουμε μια μικρή λίστα με ονόματα φίλων, που θα βοηθήσουν στο σχέδιο της απόδρασης. Ανάμεσά τους και γιατροί, που θα σηκώσουν το βάρος του υποτιθέμενου θανάτου, με τις υπογραφές τους. Ολα θα αρχίσουν με το Συμπόσιο των Καβαφείων, που θα διοργανωθεί για άλλη μια φορά. Εμείς εκεί θα δηλώσουμε ότι δεν είναι καλά και ότι πρέπει να φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

Ολα λειτούργησαν ρολόι. Ο Μοσκώφ μπαίνει στο Λοιμωδών, όπου πήγαινε κάθε φορά που υποτροπίαζε από τον χρόνιο καρκίνο από τον οποίο έπασχε.

Εκεί, πριν από χρόνια, είχε παιχτεί και μια μοναδική σκηνή: Ο Κωστής σε πολύ κακή κατάσταση στο κρεβάτι, και εμείς οι φίλοι μαζεμένοι γύρω του νομίζοντας ότι δε θα τον ξαναδούμε ποτέ πια. Μπαίνει η μητέρα. Με πόνο μεγάλο, αγκαλιάζει τον γιο της και ψιθυρίζει: «Παιδί μου, τι μπορώ να κάνω για σένα;». Ο Κωστής ανοίγει τα θαυμάσια μάτια του και λέει: «Να βαφτιστείς ορθόδοξη» (η μητέρα του είχε καθολικό θρήσκευμα), αφήνοντας τους παρισταμένους άναυδους.

Η κατάληξη ήταν το Ωνάσειο στην Αθήνα. Ηταν το μέρος όπου θα σχεδιάζαμε τη μεγάλη Απόδραση... Τα βράδια, στο κρεβάτι της μεγάλης φυγής, θυμόμασταν στιγμές από την Αγορά του Μοδιάνου, το Παζάρι του Χαλ Χαλίλι, τις βόλτες στο Αταρίν, στο δρόμο του Προφήτη Δανιήλ, μέχρι τα όρια του Καρτιέ Γκρεκ στο ξενοδοχείο «Σέσιλ».

Οι γιατροί μας είπαν πως ό,τι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα... Θα οδηγούσαν τον Μοσκώφ στο χειρουργείο και μετά θα ανακοίνωναν πως πέθανε!

Ετσι κι έγινε. Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του, έγινε χαμός. Μετά ταξιδέψαμε όλοι, συγγενείς και φίλοι, στη Θεσσαλονίκη για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Στη συνέχεια μεταφέραμε την υποτιθέμενη σορό του για να ταφεί στο κτήμα της οικογένειας Μοσκώφ στον Πλαταμώνα.

Το ίδιο βράδυ, με πλαστό διαβατήριο που έγραφε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κωστής Μοσκώφ πέταγε προς άγνωστη κατεύθυνση...

Υ.Γ. Λυπάμαι που δεν κράτησα το μυστικό μας, αλλά άνθρωπος είμαι κι εγώ, δεν αντέχω τέτοιο φορτίο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ